Δεκάδες οχήματα του λιβυκού στρατού διέσχισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας τα σύνορα με τον Νίγηρα. Στρατιωτικές πηγές από τη Γαλλία και το Νίγηρα δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι μπορεί να πρόκειται για μια δραματική προσπάθεια του Μουαμάρ Καντάφι να βρει καταφύγιο σε ένα φιλικό προς τον ίδιο αφρικανικό κράτος, έπειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις.

Στην αυτοκινητοπομπή, την οποία αποτελούσαν 200 έως 250 οχήματα, παρασχέθηκε συνοδεία από το στρατό του Νίγηρα και σε αυτήν επέβαιναν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με μια γαλλική στρατιωτική πηγή, ο Μουαμάρ Καντάφι και ο γιος του Σαΐφ αλ-Ισλάμ ενδέχεται να επιβιβαστούν στην αυτοκινητοπομπή καθ\’ οδόν προς την Μπουρκίνα Φάσο, χώρα που του έχει προσφέρει άσυλο.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πού βρίσκεται ο 69χρονος πρώην ηγέτης.

Εκπρόσωπος του Λίβυου συνταγματάρχη δήλωσε ότι ο Μ.Καντάφι είναι καλά στην υγεία του και επανέλαβε ότι βρίσκεται στην Λιβύη.

«Είναι σε ένα μέρος που δεν μπορούν να τον αγγίξουν αυτές οι ανυπότακτες ομάδες και βρίσκεται στην Λιβύη» είπε ο Μούσα Ιμπραΐμ, προσθέτοντας ότι και ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ βρίσκεται σε λιβυκό έδαφος και μετακινείται συνεχώς από το ένα σημείο στο άλλο.

Ο εκπρόσωπος του Μ.Καντάφι δήλωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης «οργανώνει την άμυνα» της Λιβύης.

«Είμαστε ακόμη ισχυροί» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μούσα Ιμπραΐμ κατηγόρησε τους «πράκτορες του ΝΑΤΟ που ανέτρεψαν το καθεστώς ότι διαπράττουν εγκλήματα, κυρίως βιασμούς, φόνους και λεηλασίες».

Το πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι μια τόσο μεγάλη λιβυκή στρατιωτική αυτοκινητοπομπή δύσκολα μπορεί να μετακινήθηκε με ασφάλεια χωρίς να το γνωρίζει και να έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η Γαλλία ενδέχεται να έχει μεσολαβήσει για να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στη νέα λιβυκή κυβέρνηση και τον Καντάφι.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για την άφιξη της αυτοκινητοπομπής στην πόλη Αγκαντέζ του βόρειου Νίγηρα ούτε για οποιαδήποτε προσφορά στον Μ.Καντάφι.

Η αυτοκινητοπομπή πιστεύεται ότι εισήλθε στην Αλγερία, πριν διασχίσει τα σύνορα για τον Νίγηρα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Αλγερία είχε δεχθεί τη σύζυγο, την κόρη και δύο άλλους γιους του Καντάφι.

Στο Μπάνι Ουαλίντ οι εξεγερμένοι

Λίβυοι αντάρτες σχεδιάζουν να μπουν την Τρίτη στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ, στην έρημο, μετά από συμφωνία με αντιπροσώπους από την πόλη για να αποφευχθούν οι μάχες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα.

Το Αλ-Τζαζίρα, το οποίο επικαλέστηκε πηγές των εξεγερμένων, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς οι εξεγερμένοι πρόκειται να μπουν στην πόλη αυτή, που βρίσκεται νότια της Τρίπολης.

Στην Μπάνι Ουαλίντ είχαν καταφύγει δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι, οι οποίες είχαν αρνηθεί να παραδοθούν στους εξεγερμένους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook