Ο φόβος της λειψυδρίας στην Κρήτη κινητοποιεί τις ΔΕΥΑ Κρήτης – Χειρότερη η κατάσταση στην Ανατολική Κρήτη – Το Ηράκλειο ήδη προχωρά σε διακοπές υδροδότησης, σε καλύτερη κατάσταση τα Χανιά και το Ρέθυμνο – Νέες τεχνολογίες και πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Με το φαινόμενο της λειψυδρίας να απειλεί την Κρήτη και τα στοιχεία να δείχνουν οτι φέτος για το νησί ήταν η πιο ξηρή χρονιά των τελευταίων 40 ετών,  πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά η περιφερειακή συνάντηση των Δ.Ε.Υ.Α Κρήτης, όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές των υπηρεσιών που διαχειρίζονται το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό.

Κοινή αντίληψη όλων αποτελεί το γεγονός οτι η Κρήτη θα έρθει αντιμέτωπη με φαινόμενα λειψυδρίας, τώρα και στο μέλλον, και οι ΔΕΥΑ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν, εφαρμόζοντας μια σειρά μέτρων και δράσεων, απευθυνόμενα τόσο στις ίδιες τις ΔΕΥΑ όσο όμως και στους καταναλωτές νερού.

Εκσυχρονισμός της λειτουργίας των επιχειρήσεων, προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την καλύτερη χρησιμοποίηση του νερού και εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου, χωρίς απαραίτητα αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού,  αποτελούν μερικές από τις σχεδιαζόμενες λύσεις για την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης νερού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται οτι το αντιμετωπίζει το Ηράκλειο καθώς όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΗ, Χαρίλαος Παπαματθαιάκης,  το φράγμα Αποσελέμη έχει σταματήσει εδώ και ενάμιση μήνα να τροφοδοτεί το νομό με νερό, ενώ προβλέπεται οτι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα δώσει μικρές ποσότητες νερού. Η ΔΕΥΑΗ ήδη έχει προχωρήσει στην εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που φτάνουν μέχρι τον καταναλωτή, με επιβολη τσουχτερών προστίμων για όσους σπαταλούν νερό αλλά και διακοπές στην υδροδότηση που θα πραγματοποιούνται όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Στα Χανιά η κατάσταση φαίνεται οτι είναι πολύ καλύτερη, καθώς όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΧ Κωνσνταντίνος Σεργιάννης, ο νομός έχει έναν υδροφορέα που μπορεί να “δουλέψει” για αρκετές περιόδους χωρίς να υπάρχουν βροχοπτώσεις. Ωστόσο όπως επεσήμανε, ενώ φέτος δεν αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα Χανιά, του χρόνου, αν συνεχιστεί η ξηρασία, η κατάσταση θα είναι δυσμενέστερη. Ήδη η επιχείρηση ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης, με τη δημιουργία ενημερωτικών σποτ για την ορθή χρήση και εξοικονόμηση του νερού ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού  προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση.

 
Στο Ρέθυμνο η ΔΕΥΑΡ, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, έχει δημιουργήσει με ίδιους πόρους,  ένα σύστημα – το μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα – όπου αποτυπώνει την εικόνα όλων των πηγών και την ποιότητα των νερών ενώ το σύστημα αυτό είναι προσβάσιμο από τον κάθε πολίτη. Έτσι ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί σε πραγματικό χρόνο,  μέσα ακόμα και από το κινητό του τηλέφωνο, για την κατάσταση των υδάτων της περιοχής του.
 
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης τόνισε οτι η ποιότητα των στελεχών της ΔΕΥΑΡ είναι υψηλού επιπέδου, και παρα το γεγονός οτι γενικά οι ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν ζητήματα υποστελέχωσης, οι εργαζόμενοι, υιοθετώντας σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογίες, μπορούν να ανταποκριθούν στα προβλήματα της διαχείρισης του νερού.
 
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έγκαιρου προγραμματισμού ενεργειών των Δ.Ε.Υ.Α. και με στόχο την ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και διαβούλευση μεταξύ των στελεχών των επιχειρήσεων, ενώ το παρών έδωσαν, εκτός από στελέχη των ΔΕΥΑ και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook