Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Στη θέση της τρύπας που υπήρχε για πολλά χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, αρχίζει τώρα και υψώνεται ένας νέος ουρανοξύστης.

Οι Δίδυμοι Πύργοι υπήρξαν χαρακτηριστικό σημείο της αμερικανικής μεγαλούπολης. Στους μήνες που ακολούθησαν την επίθεση, οι Νεοϋορκέζοι, μουδιασμένοι ακόμα από την τραγωδία, έστρεφαν το βλέμμα προς το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου για να προσανατολιστούν.

Μόνο που εκεί δεν υπήρχαν πια τα δύο διάσημα κτίρια της πόλης. Το σημείο είχε ονομαστεί «Μηδέν». Κι εκεί δεν βρισκόταν τίποτα άλλο πέρα από μία τρύπα σε μέγεθος καθεδρικού ναού.

Τους τελευταίους μήνες, με την 10η «μαύρη» επέτειο της καταστροφής να πλησιάζει, ένα νέο κτίριο άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στο σημείο. Έχει ολοκληρωθεί μόλις κατά τα δύο τρίτα, αλλά είναι ήδη ψηλότερο από όσα το περιτριγυρίζουν.

\"http://nimg.sulekha.com/others/original700/labor-construction-commercial-office-space-skyscraper-terrorist-attacks-employment-ground-zero-carlos-gelbi-attacks-reconstruction-changing-nyc-2009-9-6-16-42-56.jpg\"Όταν ολοκληρωθεί, το κτίριο θα είναι 104 ορόφους ψηλό και θα φτάνει τα 541 μέτρα ύψος.

Για χρόνια οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης συζητούσαν για το τι έπρεπε να γίνει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Κάποιοι έκαναν λόγο για ένα μνημείο, άλλοι για ένα καινούριο κτίριο, ορισμένοι επιθυμούσαν ένα πάρκο.

Άλλωστε, αυτό είναι το σημείο που έχασαν τη ζωή τους 2.749 άτομα σε διάστημα 102 λεπτών. Δέκα χρόνια μετά μόλις 174 πτώματα έχουν ανασυρθεί.

Ένα μπρούτζινο πλαίσιο που βρίσκεται περιμετρικά του νότιου Πύργου αναγράφει τα ονόματα των θυμάτων (αυτών που βρίσκονταν στο αεροπλάνο, των διασωστών, των θυμάτων από την επίθεση στο Πεντάγωνο και τη συντριβή του αεροσκάφους στην Πενσυλβάνια).

Ένα δεύτερο πλαίσιο στο βόρειο Πύργο έχει σκαλισμένα τα ονόματα των νεκρών στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, καθώς και των θυμάτων της πρώτης τρομοκρατικής επίθεσης στο σημείο, στις 26 Φεβρουαρίου 1993.

Τα δύο πλαίσια θα μετασχηματιστούν σε λίμνες με νερό.

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 -έτσι ονομάζεται το κτίριο- δεν θα είναι ο μόνος ουρανοξύστης στο «Σημείο Μηδέν». Το 2013 θα ανοίξει ένας ακόμα, σε σχέδια του Φουμιχίκο Μάκι, ενώ θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου 1 τον Ιανουάριο του 2014.

Νωρίτερα, θα ανοίξει το Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ δύο ακόμα πύργοι (σε σχέδια των Βρετανών αρχιτεκτόνων Νόρμαν Φόστερ και Ρίτσαρντ Ρότζερτς δεν έχουν ανακοινώσει την ημερομηνία ολοκλήρωσής τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook