Με μεγάλη συμμετοχή νέων, εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών ολοκληρώθηκε το 17ο Αντιπολεμικό Διήμερο  που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Μάη στο χώρο του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας στο κέντρο των Χανίων.

Το Αντιπολεμικό διήμερο διοργανώνεται από την “Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης” και το σχήμα “ΣΑΜΠΟΤΑΖ-ΕΑΑΚ” του ΤΕΙ Χανίων.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Το  φεστιβάλ ξεκίνησε την πρώτη μέρα με τη συζήτηση με θέμα “Πόλεμος. Αντίσταση των λαών, Ειρήνη στους λαούς”. Οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στην παγκρήτια κινητοποίηση την Κυριακή 13 Μαίου στη βάση της Σούδας και στην ανάγκη συμμετοχής όλων των Κρητικών και όχι μόνο με το Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων – Φοιτητικών Συλλόγων – Συλλογικοτήτων”. 

Πρώτος ομιλητής ήταν ο  Κώστας Φουρίκος, από την “Αναμέτρηση”-ομάδα Κομμουνιστών, μέλος αποστολών διεθνιστικής αλληλεγγύης σε Ανατ. Ουκρανία, Συρία, Λίβανο. Μεταξύ άλλων είπε “ζούμε σε μια εποχή και μια περιοχή που η απειλή του πολέμου είναι στη δημόσια συζήτηση καθημερινά. Πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον κόσμο μας. Στο χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση στο φόντο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Έχουν περάσει 10 χρόνια από το ξέσπασμα της και βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αυτό αποτελεί μια πραγματική απειλή για τους λαούς. Και η Συρία και η Ουκρανία που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση είναι πολύ κοντά μας.  Η πάλη για την Ειρήνη πρέπει να έχει ξεκάθαρα αντιιμπεριαλιστικό   χαρακτήρα!

Μπροστά στο ενδεχόμενο ευρύτερων πολεμικών συρράξεων το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αποτελεί τη μοναδική γραμμή αντίστασης που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και να ανοίξει δρόμους για ευρύτερες κατακτήσεις και μετασχηματισμούς στην κοινωνία… Στην Ελλάδα ζούμε τα τελευταία 3 χρόνια μια δύσκολη κατάσταση λόγω της μνημονιακής διαχείρισης με “αριστερό” -σε εισαγωγικά-  προσωπείο, από το ΣΥΡΙΖΑ, ζούμε όμως και μια περίοδο που τα πράγματα δεν είναι στάσιμα. Ο κόσμος αλλάζει, όχι πάντα προς καλύτερη κατεύθυνση. Για αυτό και οφείλουμε να συμβάλουμε στην ανάταση του λαϊκού παράγοντα, με μια ενωτική λογική στους αγώνες και τα κινήματα και ένα άνοιγμα της συζήτησης για μια μετωπική συγκρότηση της Αριστεράς που να έχει όμως ουσία. Δίπλα στους αγώνες για αξιοπρεπή εργασία, μισθούς πρέπει να μπαίνει και η σύγκρουση με τους  φορείς της μνημονιακής πολιτικής. Την Ελληνική αστική τάξη και τη φυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

O Παναγιώτης Μαυροειδής  (ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΕ ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση) ανάφερε μεταξύ άλλων: “Οι κλαγγές των όπλων ηχούν όλο και πιο ισχυρές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Χαρακτηριστικά οι προϋπολογισμένες στρατιωτικές δαπάνες έχουν φτάσει τα 1,8 τρις παγκόσμια! Το 55% των δαπανών αυτών γίνεται από τις 29 χώρες του ΝΑΤΟ. Από τις δαπάνες του ΝΑΤΟ το 70% γίνονται από μια χώρα μόνο τις ΗΠΑ, που είναι υψηλότερες από τις ανάλογες στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας, Κίνας, Μ. Βρετανίας, Γαλλίας. Αυτό είναι ένα μέτρο που μας δείχνει να καταλάβουμε ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός και ειδικά οι χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. είναι αυτές που οδηγούν την κούρσα του πολέμου…Ειδικά στην περιοχή μας το ζήτημα του πολέμου έρχεται στην πρώτη γραμμή. Συνηθίζουμε να βλέπουμε την Τουρκία και τον ανταγωνισμό Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό.

Την Πρωτομαγιά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικάνο ομόλογο του για να συζητήσουν για τη βάση της Σούδας, αλλά όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για να συζητήσουν τον αυξημένο ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο, στην Αφρική . Όταν μιλάμε για τον πόλεμο ας μην κοιτάμε μόνο ανατολικά αλλά ας κοιτάμε και εδώ γιατί σχεδιάζει πράγματα και το ελληνικό πολιτικό σύστημα, η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί η κυβέρνηση που έχουμε δεν αποδεικνύεται μόνο η πιο φιλοευρωπαική και η πιο φιλομνημονιακή αλλά και η πιο φιλοαμερικανική!…Απέναντι στον πόλεμο το καθήκον του μαζικού κινήματος και της επαναστατικής αριστεράς είναι να βγει μπροστά για την αποτροπή του πολέμου και την καταδίκη του ως άδικου από όλες τις πλευρές, και η υλοποίηση κάποιων βασικών στόχων  όπως το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων, η μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, η πάλη απέναντι στην ιμπεριαλιστική επαναχάραξη των συνόρων. “

H πάλη ενάντια στο ξεπούλημα, αναδείχθηκε στη συζήτηση με θέμα “Η Κρήτη υπό καθεστώς τουριστικοποίησης” της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ.

Το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης που στρέφεται σε βάρος της εργατικής και της φοιτητικής κατοικίας έθεσε ο αρχιτέκτονας μηχανικός και μέλος των “Μαχόμενων Μηχανικών” Γιάννης Τσουκάτος. “Παρακολουθούμε στα Χανιά μια αύξηση των ενοικίων, μια αύξηση των εξώσεων καθώς πολλοί ιδιοκτήτες θέλουν να ενοικιάσουν τα σπίτια τους μέσα από πλατφόρμες βραχύχρονης μίσθωσης (Αrbnb). Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην παλιά πόλη των Χανίων όπου οι μόνιμοι κάτοικοι εξοβελίζονται. Την ίδια ώρα το κράτος δηλώνει αμέτοχο έχοντας αφήσει τα πάντα στην αγορά. Δεν έχουν ευθύνη οι μικροιδιοκτήτες που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημα τους, την ίδια ώρα πρέπει να προστατευτεί η εργατική και φοιτητική κατοικία.  Θα μπορούσαν να υπάρχουν ποσοστώσεις για τις κατοικίες που μπαίνουν σε βραχύχρονη μίσθωση ανά πόλη ή ανά συνοικία, θα μπορούσε να επιδοτηθεί η εργατική και φοιτητική εστία όπως επιδοτείται μέσω ΕΣΠΑ η τουριστική κατοικία. Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν όταν συνεχίζεται ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής” είπε μεταξύ άλλων.

Ο αρχιτέκτονας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου Βαλάντης Μανωλεσάκης αναφέρθηκε σε μια άλλη πτυχή της τουριστικοποίησης. “Δυστυχώς όπως με καθετί που δεν είναι κοινωνικά ελεγχόμενο, όπως με καθετί που γίνεται εμπόρευμα, στο τέλος η συναλλαγή στρέφεται σε βάρος μας. Ξένες εταιρείες από Κίνα, Ρωσία, Τουρκία ζητούν να αγοράσουν ακίνητα προκειμένου να τα αξιοποιήσουν ως μισθωμένες κατοικίες. Το ίδιο μοντέλο ακολούθησαν πριν από χρόνια και σε άλλες περιοχές όπως την Ισπανία με τα αποτελέσματα να είναι γνωστά σε όλους καθώς σε περιοχές όπως η Βαρκελώνη και η Μαγιόρκα οι κάτοικοι πετάχθηκαν έξω από τις πόλεις”.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Εργαζόμενη στον τουρισμό μέλος της συλλογικότητας νέων εργαζομένων  και ανέργων “Attack” τόνισε τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό (ωράρια λάστιχο, ελάχιστα δικαιώματα, κλοπή επιδομάτων κα.) και ότι οι εργαζόμενοι δεν καρπώνονται τίποτα από την αύξηση της τουριστικής κίνησης ενώ μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας μίλησαν για την τεράστια πίεση για υδάτινους πόρους που φέρνει η ξέφρενη τουριστική ανάπτυξη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο πολιτιστικό μέρος της πρώτης ημέρας οι Jackets Green ενθουσίασαν παλιούς και νέους φίλους τους, με την ιρλανδέζικη φολκ-ροκ μουσική τους. Το αδιαχώρητο επικράτησε και στην εμφάνιση των Rationalistas, που για άλλη μια χρονιά ανέβασαν την ένταση με το Hip hop τους. Τέλος οι Nightstalker έδωσαν ένα μοναδικό σόου, με νέες και παλιές επιτυχίες τους. 

Τη δεύτερη ημέρα ο Μάνος Μαλαξιανάκης με το συγκρότημα του ζέστανε το κοινό με τις μουσικές του, ενώ ακολούθησαν οι Γκιντίκι που με τα ηπειρώτικα και παραδοσιακά τραγούδια τους ενθουσίασαν. Ακολούθησε ο Δημήτρης Μυστακίδης με ρεμπέτικη-λαϊκή μουσική.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook