Ο εκπρόσωπος της Andromeda Shipmanagement, Θεόδωρος Ρέλλος που βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό υποστηρίζει ότι η εταιρεία του έπεσε θύμα ναυταπάτης.

Στις 6 Ιανουαρίου 2018, άρχισε να παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης. Μέλη του Λιμενικού Σώματος επιβιβάστηκαν στο «Ανδρομέδα», ένα πλοίο σημαίας Τανζανίας που είχε εντοπιστεί να κινείται ύποπτα στα ανοιχτά του νησιού. Εκεί συνάντησαν κάτι που δεν είχαν δει ποτέ ξανά στη ζωή τους: 29 κοντέινερ με 410 τόνους εκρηκτικών υλών, αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονταν πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία και ειδικό τζελ. Λίγο αργότερα, ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου, χαρακτήρισε το «Ανδρομέδα» κινητή βόμβα, αφού από την έρευνα των αρχών προέκυψε ότι οι τεράστιες ποσόστητες εκρηκτικών επρόκειτο να μεταφερθούν σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και για την παρασκευή βομβών για τρομοκρατικές ενέργειες. «Το Λιμενικό Σώμα απασφάλισε μια κινητή βόμβα που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον», είπε ο κ. Αργυρίου λίγο μετά τον εντοπισμό των εκρηκτικών υλών και τη σύλληψη του οκταμελούς πληρώματος του πλοίου, στο οποίο περιλαμβάνονταν δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί κι ένας Αλβανός.

«Θύμα απάτης»

Από την ημέρα που βρέθηκαν τα εκρηκτικά, ο αρχιπλοίαρχος και εκπρόσωπος της εταιρείας Andromeda Shipmanagement, Θεόδωρος Ρέλλος, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού για την εν λόγω υπόθεση, έχει δηλώσει ότι τα εκρηκτικά δεν θα πήγαιναν ποτέ στη Λιβύη αλλά στους νόμιμους παραλήπτες τους, που ήταν δύο εταιρείες στην Αιθιοπία που αναγράφονται στα παραστατικά. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ανακάλυψη των εκρηκτικών, υποστήριξε στο Έθνος ότι ο ίδιος και η εταιρεία του έπεσε θύμα ναυταπάτης: «Η εταιρεία μας έπεσε θύμα απάτης. Οι Λιβανέζοι και Τούρκοι που ναύλωσαν το πλοίο έλαβαν τα χρήματα για την πώληση του φορτίου αλλά δεν μας πλήρωσαν, δημιουργώντας πρόβλημα στην ολοκλήρωση του δαπανηρού δρομολογίου. Οι παραλήπτες του φορτίου ήταν ένας πάμπλουτος Σεΐχης από την Αιθιοπία που έχει χρυσωρυχεία, ένας επιχειρηματίας που κατασκευάζει σιδηρόδρομο στην Αιθιοπία και μία κατασκευαστική εταιρία. Ο Σεΐχης είναι γνωστός στην Αιθιοπία με τεράστια περιουσία. Είχαμε ελέγξει όλους τους παραλήπτες πριν αναλάβουμε τη μεταφορά. Είναι πρόσωπα αξιόπιστα. Εμείς ενημερώσαμε κάποια στιγμή ότι το μόνο λιμάνι που πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας για να δέσουμε είναι αυτό στη Μισουράτα Λιβύης. Δεν έγινε τίποτα στα κρυφά».

Σε νέες δηλώσεις που έκανε στην Huffington Post, ο κ. Ρέλλος είπε ότι «με ανυπόστατα στοιχεία, περνώντας στα όρια της σκευωρίας, είμαστε προφυλακισμένοι. Συγκρίνοντάς την υπόθεση μας με άλλες κυριαρχούν αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία θέσαμε στην ανάκριση άλλα κανείς δεν δίνει σημασία. Νόμιμο φορτίο, νόμιμοι όλοι οι εμπλεκόμενοι, όλα πιστοποιημένα και ένα πλοίο που ζητάει βοήθεια πλέοντας επί δυο μήνες χωρίς λιμάνι. Έχω κάνει αιτήματα αποφυλάκισης αλλά δυστυχώς έχουν απορριφθεί. Δεν έλαβαν υπόψη τους ούτε ότι πάσχω από σοβαρότατες ασθένειες».

vice.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook