Αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης που δεν δικαιολογείται από τις διεθνείς αγορές – Κερδοσκοπικά παιχνίδια στις πλάτες των καταναλωτών –   Τι λέει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Β.Κώτσος – Δείτε τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων

Την ανηφόρα “τραβούν” οι τιμές των καυσίμων στα Χανιά αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρούνται αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τα 3 λεπτά το λίτρο ημερησίως. Οι μεγαλύτερες μεταβολές καταγράφησαν στην Δυτική Κρήτη, σε Χανιά και Ρέθυμνο όπου από την πρώτη του μήνα μέχρι σήμερα η αμόλυβδη έφτασε στον καταναλωτή κατά 10 και 16 λεπτά ακριβότερη αντίστοιχα.

Το ερώτημα είναι το κατα πόσο οι αυξήσεις αυτές δικαιολογούνται από συνθήκες που σχετίζονται με τις διεθνείς αγορές ή αν πρόκειται για “καπέλο” που επιβάλλεται με το επιχείρημα της αύξησης της ζήτησης λόγω της τουριστικής περιόδου. 

Τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αποτυπώνουν τις ποσοτικές μεταβολές στις τιμές των καυσίμων από την Κρήτη, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων και αντιπρόεδρο της ΠΟΠΕΚ, Βαγγέλη Κώτσο, οι αυξήσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες και δείχνουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών.

Αυξήσεις πάνω στις αυξημένες τιμές του Πάσχα – Ποιοι κερδοσκοπούν

Στο Ηράκλειο μέσα σε μια ημέρα η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε  κατά τρια λεπτά ενώ από την πρώτη του μήνα, η αύξηση αγγίζει τα 7 λεπτά ανά λίτρο.

Στο Λασίθι, η σύγκριση στις τιμές της βενζίνης δείχνουν αύξηση 8 λεπτά ανά λίτρο ενώ τις τρεις πρώτες ημέρες του μήνα η τιμή της αμόλυβδης επιβαρύνθηκε με 3 λεπτά ανά λίτρο. Στο Ρέθυμνο,  καταγράφηκε 24ωρο όπου η αμόλυβδη “έφτασε” στον καταναλωτή ακριβότερη κατά 4 λεπτά. Στα Χανιά τέλος, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ακόμα και καθημερινές μεταβολές  στην τιμή της  αμόλυβδης.

Υπερβολικές αυξήσεις, δεν δικαιολογούνται από τις διεθνείς τιμές

Για αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης που δεν δικαιολογούνται από την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και οφείλονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια έκανε λόγο στο Flashnews.gr o κ.Κώτσος. Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ επεσήμανε οτι η διεθνής κατάσταση και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου εξηγούν μια μικρή άνοδο στις τιμές, όμως πανω σε αυτήν την διεθνή συγκυρία κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να αυξήσουν επιπλέον τις τιμές για να ωφεληθούν οικονομικά.

“Η αύξηση των καυσίμων προέρχεται πάντα από τις τιμές διυλιστηρίου.  Αυτή τη στιγμή οι αυξήσεις έρχονται η μια πίσω από την άλλη. Πριν το Πάσχα είχα προβλέψει οτι θα έχουμε άνοδο των τιμών. Αυτή  όμως η άνοδος που βιώνουμε σήμερα είναι παραπάνω από αυτήν που θα έπρεπε να ισχύσει και αυτό είναι θεμα διυλιστηρίων και όχι πρατηριούχων…  Βέβαια γεγονός είναι οτι υπάρχει μια αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου,. Από την άλλη το brent έχει αυξηθεί πάρα πολύ (επίσης αδικαιολόγητα) και είναι κάτι που έχει συντελέσει στην μεγάλη άνοδο των καυσίμων. Όμως θεωρώ οτι αυτό είχε επιδράσει ευκαιριακά στα διυλιστήρια για να αυξήσουν παραπάνω από το κανονικό τις τιμές. Θα έπρεπε να υπάρξουν αυξήσεις, αφού αυξήθηκε η τιμή του brent αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Σημαίνει οτι υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια από την πλευρά των διυλιστηρίων”. 

Πώς δικαιολογούνται όμως οι καθημερινές αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης από τα πρατήρια;

Όπως εξήγησε ο κ. Κώτσος, “τα πρατήρια προμηθεύονται καύσιμα, σχεδόν σε καθημερινή βάση διότι οι κεφαλαιακές τους επάρκειες είναι μικρές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παίρνουν μεγάλες ποσότητες. Οι πρατηριούχοι προμηθεύονται καύσιμα καθημερινά ή μέρα παρά μέρα ενώ από την άλλη, σε πολλές περιπτώσεις καθυστερούν να βάλουν την αύξηση στη βενζίνη και όταν παραλάβουν το νέο φορτίο, τότε αυξάνουν την τιμή. Ένα πρατήριο δηλαδή μπορεί να αυξήσει μέσα σε τρεις  ημέρες την τιμή της βενζίνης τρία λεπτά, διότι έχει τελειώσει το απόθεμα που είχε, παίρνει νέο φορτίο και βάζει όλη μαζί την αύξηση (και αυτή που είχε κρατήσει) με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αλαλούμ. Έτσι και ο καταναλωτής διερωτάται γιατί αλλάζουν οι τιμές σε καθημερινή βάση”.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook