Νέοι σαρωτές που αντικαθιστούν τις γυμνές απεικονίσεις του ανθρώπινου σώματος με καρτούν δοκιμάζονται στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, σε μία προσπάθεια σεβασμού της ιδιωτικότητας αλλά και της υγείας των επιβατών. Πρόκειται για σαρωτές κυμάτων της τάξης του χιλιοστόμετρου, οι οποίοι αντί για το γυμνό σώμα των ατόμων που ελέγχονται προβάλλουν εικόνες ανδρείκελων.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις ακτίνες Χ, η συγκεκριμένη τεχνολογία «αποκρούει» τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από το ανθρώπινο σώμα με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει την υγεία των επιβατών. Οι ταξιδιώτες που θα ενεργοποιούν τους ανιχνευτές μετάλλων θα οδηγούνται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου μαζί με το προσωπικό ασφαλείας θα ελέγχουν την εικόνα του σαρωτή, στην οποία τα ύποπτα αντικείμενα απεικονίζονται με ένα κίτρινο κουτάκι.

Σύμφωνα με τον Ίαν Χάτσεσον, υπεύθυνο ασφαλείας της BAA στην οποία ανήκει το Χίθροου, αν οι δοκιμές του συστήματος αποδειχθούν επιτυχείς, οι εν λόγω σαρωτές θα τοποθετηθούν σε όλα τα αεροδρόμια της εταιρείας. «Θα είναι αποτελεσματικό μέτρο ασφαλείας και πολύ καλύτερη εμπειρία για τους επιβάτες» σχολίασε, προσθέτοντας ότι μελλοντικά οι σαρωτές σώματος θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους ανιχνευτές μετάλλων.

Ωστόσο, το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, το οποίο χρησιμοποιεί σαρωτές με ακτίνες Χ, ανακοίνωσε ότι οι ανιχνευτές κυμάτων χιλιοστόμετρου είναι λιγότερο αποτελεσματικοί. «Εξετάσαμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία αλλά πιστεύουμε ότι δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά για να τη χρησιμοποιήσουμε στα αεροδρόμια» δήλωσε εκπρόσωπος του αερολιμένα. «Για παράδειγμα δεν έχει τη δυνατότητα να διαπεράσει τα βρεγμένα ρούχα και έτσι αν βρέξει – και είμαστε στο Μάντσεστερ μην ξεχνάτε – τα παλτό θα πρέπει να αφαιρούνται» προσέθεσε.

Οι σαρωτές σώματος άρχισαν να χρησιμοποιούνται στη Βρετανία το 2009 μετά την απόπειρα του 24χρονου σήμερα Νιγηριανού, Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, να ανατινάξει αεροσκάφος της Delta Airlines που εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ ανήμερα των Χριστουγέννων, με εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει στο εσώρουχό του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook