Μετά βίας ξόδεψαν 1,3 δισ. οι Έλληνες τουρίστες

Σε ποσοστό που αγγίζει το 67% λιγότερους επισκέπτες μειώθηκε τα χρόνια της κρίσης ο εγχώριος τουρισμός και η αύξηση που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στις τουριστικές ροές οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους ξένους επισκέπτες.

Σύμφωνα με μελέτη με τίτλο ” Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία” που διενήργησε ο  Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων στο κεφάλαιο που αφορά τον εσωτερικό τουρισμό και τη συμβολή του στην ελληνική οικονομία, τα δεδομένα που καταγράφονται κάθε άλλα παρά ενθαρρυντικά είναι, όσον αφορά την επισκεψιμότητα των Ελλήνων σε τουριστικούς προορισμούς στην πατρίδα τους όπως και το ύψος των χρημάτων  που δαπάνησαν .

Στην πραγματικότητα τα στοιχεία αποτυπώνουν ανάγλυφα την οικονομική στενότητα που βίωσαν και βιώνουν τα χρόνια της κρίσης τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά με αποτέλεσμα το δραστικό περιορισμό των τουριστικών τους εξορμήσεων  είτε τη χειμερινή είτε τη θερινή σεζόν. Παράλληλα ενώ το 2008 οι Έλληνες δαπάνησαν στην πατρίδα τους  επισκεπτόμενοι μνημεία και παραλίες σε διάφορες τουριστικές περιοχές 3,87 δισ. ευρώ, πέρυσι μετά βίας ξόδεψαν  1,32 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της ίδιας μελέτης προκύπτει επίσης ότι ο εγχώριος τουρισμός μειώθηκε στο 1/3 των επισκεπτών σε σχέση με το 2008 (ποσοστό 67%), αντανακλώντας παράλληλα ανάλογες μειώσεις στα ταξίδια, στις συνολικές δαπάνες αλλά και στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι.

Έτσι, ενώ το 2008 οι Έλληνες δαπάνησαν συνολικά 3,16 δισ. ευρώ, το 2016 η δαπάνη μειώθηκε στο 1 ,29 δισ. ευρώ, με μέση δαπάνη ανά ταξίδι τα 280 ευρώ όταν το 2008 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι άγγιζε τα 463 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook