Σήμερα 10/5/2018, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου η υποβολή πρότασης στα πλαίσια της Πρόσκλησης ΙΙΙ του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών για Προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων δαπέδων ασφαλείας και εξοπλισμού στις παιδικές χαρές του Δήμου Αποκορώνου, προκειμένου να πιστοποιηθούν σε εφαρμογή της υπ’ αρ. 18239/05-05-14 απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η παρούσα μελέτη συντάσσεται και αναφέρεται στις δαπάνες προμήθειας και τοποθέτησης οργάνων και δαπέδων ασφαλείας σε ήδη υπάρχουσες παιδικές χαρές Δήμου Αποκορώνου. Επίσης περιλαμβάνονται και οι δαπάνες του συνόλου των απαραίτητων εργασιών για την πλήρη εγκατάσταση των δαπέδων και των υπό προμήθεια ειδών, καθώς και όλες οι απαιτούμενες εργασίες που προβλέπονται ώστε μετά από την αποπεράτωση αυτών, οι χώροι που φιλοξενούν τις παιδικές χαρές να κρίνονται ασφαλείς και να τηρούν τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας.

Η παρούσα μελέτη σκοπεύει στην βελτίωση, αναβάθμιση εννέα παιδικών χαρών του Δήμου Αποκορώνου, με σκοπό να γίνουν κατάλληλες για χρήση και εν συνεχεία να πιστοποιηθούν, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 28492/11-05-2009 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 931/18-05-2009), όπου καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών Δήμων και Κοινοτήτων, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ασφαλείας και πιστοποίησης ΕΝ 1176:2008 και ΕΝ 1177:2008.

Η μέριμνα για άμεση αναδιαμόρφωση των παιδικών χαρών με στόχο την αποκατάσταση της καταλληλότητας τους κρίνεται μείζονος σημασίας, λόγω του ότι οι εννέα χώροι στερούνται βασικών προδιαγραφών ασφαλείας και δεν μπορούν να πιστοποιηθούν σύμφωνα με τις προαναφερθείσες προδιαγραφές ασφαλείας.

Συνεχίζοντας ο Δημαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός και η οργάνωση των παιδικών χαρών ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού, δηλαδή διασφαλίζει το μικρότερο δυνατόν περιβαλλοντικό αντίκτυπο μέσα από την παροχή βέλτιστης ποιότητας. Επίσης έχουν ληφθεί υπόψη η πρόσβαση σε αυτές και συμμορφώνονται βάσει της εγκυκλίου του ΥΠΕΧΩΔΕ «Πρόγραμμα Προσβασιμότητας στους Δήμους» και της απόφασης του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. με αριθ. οικ. 52488/16.11.2001 «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών», (ΦΕΚ Β΄/18/15.01.2002). 

Βασικός στόχος των παρεμβάσεων που προτείνονται στα πλαίσια της παρούσας μελέτης είναι η αναβάθμιση και η λειτουργική αποκατάσταση των χώρων αυτών, μέσω της αντικατάστασης του υπάρχοντος εξοπλισμού (καθιστικά, κάδοι απορριμμάτων, αστικός εξοπλισμός κ.λπ.) αλλά και της τοποθέτησης νέου (συμπεριλαμβανομένων οργάνων παιδικής χαράς), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που έχει ορίσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την ανωτέρω προμήθεια είναι 300.000 ευρώ (το ακριβές ποσό θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της μελέτης). Το ποσό που θα προκύψει πέραν της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” θα καλυφθεί από τον Δήμο Αποκορώνου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook