Σκληρή επίθεση απο την παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων” στον Τάσο Βάμβουκα τον οποίο χαρακτηρίζει ως “δήμαρχο διαμεσολαβητή αλλότριων συμφερόντων”

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων” αναφέρεται στην…νυκτερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στην οποία η δημοτική αρχή προώθησε το ψήφισμα για το νομοσχέδιο “Κλεισθένης” μετά τα μεσάνυχτα.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

“Έχουμε πει και άλλες φορές ότι είναι απολύτως χρήσιμο και αποκαλυπτικό για τους δημότες, να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Τ

ο ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη χθεσινή (της Τετάρτης 9 Μαΐου) μεταμεσονύχτια συνεδρίαση που είχε από όλα εκτός από την ουσία της δημοκρατίας και της αυτοδιοίκησης: είχε απόλυτη περιφρόνηση στο διάλογο, στρέβλωση απόψεων, διαδικασίες εξπρές, αδιαφάνεια, έναν δήμαρχο διαμεσολαβητή αλλότριων συμφερόντων, μια δημοτική αρχή χωρίς ενημέρωση, διαιρεμένη και ένα Δημοτικό Συμβούλιο ευρισκόμενο διαρκώς προ νέων μεθοδεύσεων.

Στα εισηγητικά κείμενα για τη χθεσινή συνεδρίαση, ο δήμαρχος αρχικά ενημέρωσε ότι θα έφερνε προς συζήτηση ψήφισμα, στο οποίο η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συμφώνησε και το οποίο βγήκε με αφορμή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1». Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση από τις 27 Απριλίου και μέχρι τις 14 Μαΐου και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού νομοθετεί για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για αυτό το νομοσχέδιο, λοιπόν, ο δήμαρχος δεν μερίμνησε ούτε να ενημερωθούν ούτε να διαβουλευτούν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μοναδική του μέριμνα –επείγουσα ανάγκη μάλιστα την αποκάλεσε– ήταν να βγάλουμε ένα ψήφισμα. Επείγουσα ανάγκη το ψήφισμα, ανύπαρκτη ανάγκη η διαβούλευση; Για ποιο λόγο περιφρονήθηκε τόσο οικτρά η ενημέρωση και ο διάλογος, η αναγκαιότητα με προτάσεις να συμβάλουμε στη δημόσια διαβούλευση, ως δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα, για ένα σχέδιο νόμου που αφορά το χώρο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε, την τοπική αυτοδιοίκηση;

Ενώπιον της ψευδεπίγραφης αυτής «ανάγκης», ο δήμαρχος πρότεινε και άλλο «ισορροπημένο» ψήφισμα επιχειρώντας να αποσπάσει ομοφωνία ή έστω πλειοψηφία. Ισορροπία μεταξύ ποιών κύριε δήμαρχε; Διότι εμπεριστατωμένες απόψεις επί της ουσίας του νομοσχεδίου δεν ακούστηκαν και δεν μπορούσαν να ακουστούν στη μεταμεσονύχτια, πλήρους κόπωσης αυτή συνεδρίαση, όπου οι περισσότεροι δεν ήξεραν για τι μιλάμε και σίγουρα δεν ήξεραν για τι μιλάει ο διπλανός τους. Μια «ισορροπία» επιβεβλημένη από αλλού κόπτονταν να υπηρετήσουν όσοι με ακροβασίες επιχειρούσαν χθες βράδυ να συνταχτούν με κάποιο ψήφισμα, αρκεί να πάρουν καλό βαθμό από την ΚΕΔΕ.

Ως προς την ουσία του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ είναι στη διάθεση του κάθε δημότη να το διαβάσει και να κρίνει αν είναι προϊόν μέριμνας για τη δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση ή μια καταστροφολογική λυσσαλέα προσπάθεια να μην περάσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και μια ύστατη αγωνία για μεταρρυθμίσεις που συστηματικά και για χρόνια αδιαφόρησαν όσοι τώρα δήθεν κόπτονται. Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, κατά τη γνώμη μας, φέρνει σημαντικές αλλαγές, αλλά είναι άτολμο –ως προς τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση– και χρειάζεται βελτιώσεις, που μόνο ο ειλικρινής διάλογος μπορεί να επιφέρει.

Όσο για την απλή αναλογική, το φόβητρο του παλιού συστήματος που διαπαραταξιακά ενώνεται για να την αποτρέψει, η λειτουργία του δικού μας Δημοτικού Συμβουλίου είναι η αδιάσειστη απόδειξη για την απόλυτη αναγκαιότητά της. Αυτό που ονομάζουν οι πολέμιοί της ακυβερνησία, είναι ο φόβος ότι οι υπερασπιστές της ημετεροκρατίας και της αδιαφάνειας θα χάσουν τα μπόνους και τις συμφερεντολογικές ψηφοθηρικές συρραφές. Ο φόβος ότι θα βρεθούν ενώπιον του καθρέφτη του εκλογικού σώματος και ισχυρών ακομμάτιστων συμμαχιών, δομημένων στη γερή βάση της ειλικρινούς και δημοκρατικής πολιτικής σύγκλισης.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook