Στην περιοχή Σαλάντι

Σε περίοδο αναπαραγωγής βρίσκονται οι θαλάσσιες χελώνες. Δύο τυχεροί φίλοι που ανοίχτηκαν στην Αργολίδα την Κυριακή βρέθηκαν μπροστά στο θέαμα της αναπαραγωγής τους. Αμέσω, τράβηξαν το σπάνιο για αυτούς ντοκουμέντο με τα κινητά τους

Ειδικότερα, όπως γράφει το argolikeseidhseis.gr, οι δυο άνδρες είδαν από μακριά ανοικτά της περιοχής Σαλάντι κάτι που τους τράβηξε την προσοχή και κατευθύνθηκαν με την βάρκα τους στο σημείο για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Σημειώνεται ότι οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να αναπαραχθούν μόνο έπειτα από πολλά χρόνια ωριμανσης. Το ζευγάρωμά τους γίνεται στη θάλασσα κοντά στις φωλιές ή κατά τη μετανάστευση (από τις περιοχές σίτισης στις περιοχές ωοτοκίας) ένα ή δύο μήνες πριν από την έναρξη της ωοτοκίας.

Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, το αρσενικό πιάνεται με τα δύο μπροστινά νύχια στο καβούκι του θηλυκού. Τα θηλυκά μπορούν να διατηρήσουν το σπέρμα των αρσενικών πολλούς μήνες ή χρόνια στην σάλπιγγά τους. Τα θηλυκά δεν γεννούν παρά μόνο στον τόπο όπου γεννήθηκαν, λίγα ή και εκατοντάδες μέτρα απόσταση, ανάλογα το είδος.

Γενικά εκμεταλλευόμενα το σκοτάδι (μία παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι θανατηφόρα για αυτές), το σούρουπο, συχνά στην πλημμυρίδα τα θηλυκά έρχονται να γεννήσουν στην αμμώδη παραλία καταγωγής τους. Το φύλο των νεογέννητων εξαρτάται από τη θερμοκρασία κατά την επώαση των αυγών, αρσενικό για χαμηλές θερμοκρασίες, θηλυκό για υψηλές.

Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, μείωση στο ποσοστό των αρσενικών.

Τα θηλυκά σκάβουν μια τρύπα στην άμμο με τα πόδια τους και εναποθέτουν 70-200 αυγά (ανάλογα με το είδος), τα σκεπάζουν με άμμο και επιστρέφουν στην θάλασσα. Κάποια αυγά δεν γονιμοποιήθηκαν, τα άλλα εκκολάπτονται μέσα σε περίπου δύο μήνες. Όλα τα χελωνάκια εκκολάπτονται την ίδια ώρα και κατευθύνονται προς την θάλασσα. Μόνο ένα μικρό ποσοστό (περίπου 1%) θα ξαναγυρίσουν στην παραλία που γεννήθηκαν καθώς θα γίνουν θηράματα πολυάριθμων αρπακτικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook