Η ενίσχυση, με προσωπικό και μέσα εξυπηρέτησης πτήσεων, του Πύργου Ελέγχου στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και η άμεση αποσυμφόρησή του, από στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις προς τη Λιβύη, θα βοηθήσουν την ομαλή εκτέλεση των πολιτικών πτήσεων στο αεροδρόμιο και την απρόσκοπτη θετική εξέλιξη ανάπτυξης για τον τουρισμό και την οικονομία των Χανίων.

Αυτό επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη ο Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης. Έτσι, για πέμπτη φορά σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών ο Χανιώτης πολιτικός κάνει γνωστό το πρόβλημα της λειτουργίας του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» στο αρμόδιο Υπουργείο ζητώντας άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή εκτέλεση των πτήσεων στο αεροδρόμιο των Χανίων.

«Όπως επισημάνθηκε – αναφέρει ο κ. Βαλυράκης στον ΥΠ.ΕΘ.Α. – στη σύσκεψη των στρατηγών των χωρών, οι οποίες συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και είναι αναγκαία περισσότερη βοήθεια. Μετά την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων χρειάζεται αποκατάσταση της κρατικής λειτουργίας. Αυτό συνεπάγεται την αποστολή αναπτυξιακής, τεχνολογικής, αλλά και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λιβυκό λαό.

Στην κατεύθυνση αυτή – συνεχίζει – ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος έθεσε ευθέως θέμα αξιοποίησης της Κρήτης στον τομέα αυτό. Ειδικότερα, αφού επεσήμανε τη μέχρι τώρα συμβολή της χώρας μας στην επιχείρηση, εξειδίκευσε το ελληνικό σχέδιο και πρότεινε την ανάδειξή του Αεροδρομίου Χανίων ως κόμβου συγκέντρωσης και διακίνησης των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης.

Ανεξάρτητα από το όφελος της χώρας μας από τις επιχειρήσεις αυτές – σημειώνει ο Χανιώτης Βουλευτής – η ζημία που υπέστη ο τουρισμός των Χανίων, ως κέντρο υποστήριξης των αεροπορικών επιχειρήσεων, ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η διαχείριση τόσο μεγάλου όγκου πτήσεων, πολιτικών και στρατιωτικών, από την υπάρχουσα υποδομή του Αεροδρομίου των Χανίων (απαρχαιωμένος πύργος ελέγχου πτήσεων) γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Ειδικότερα, την τρέχουσα τουριστική περίοδο υπήρξαν πολλές ακυρώσεις πολιτικών πτήσεων τσάρτερ, καθώς η Αρχή η οποία ελέγχει τους αεροδιαδρόμους δεν έδινε τη σχετική άδεια, επειδή οι αεροδιάδρομοι είχαν υπερφορτωθεί από τις συνεχείς πτήσεις στρατιωτικών και μεταγωγικών αεροσκαφών.

Η ζημία που υπέστη η οικονομία του Νομού – τονίζει – ήταν αρκετά σημαντική, καθώς η άφιξη των πτήσεων αυτών θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τουριστικής κίνησης, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα δεδομένου ότι η επέκταση του Αεροδρομίου δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί.

Στην κατεύθυνση αυτή – καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Βαλυράκης – κρίνεται απαραίτητη η άμεση ενίσχυση του υπάρχοντος πύργου ελέγχου με προσωπικό και μέσα εξυπηρέτησης πτήσεων από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, μέχρις ότου ανεγερθεί ο νέος πύργος ελέγχου.

Επίσης απαραίτητη είναι και η αποσυμφόρηση του Αεροδρομίου των Χανίων, η οποία είναι εφικτή, δεδομένου ότι υπάρχουν αεροδρόμια με πολύ μικρή τουριστική κίνηση, όπως αυτά στην Ανδραβίδα, στο Άκτιο και στον Άραξο, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, όσο και τις επιχειρήσεις ανοικοδόμησης και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook