Στην κατασκευή ενός πρότυπου κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης των γυπαετών «Γύπας ο πυρόχρους» (Gyps fulvus), στο φυσικό τους περιβάλλον, προχωράει ο Δήμος Γόρτυνας, με την ένταξή του στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα –Κύπρος 2007-2013».

Το πρόγραμμα προβλέπει την πραγματοποίηση μιας σειράς από παρεμβάσεις σε διάφορα φυσικά τοπία του Δήμου, που θα έχουν ως στόχο την προστασία των αρπακτικών αλλά και την απρόσκοπτη αναπαραγωγή τους καθώς οι συγκεκριμένοι γυπαετοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας που παρατηρείται στους νεοσσούς τους.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο Δήμος Γόρτυνας να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα –Κύπρος 2007-2013», όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της τελευταίας του συνεδρίασης, προκειμένου να διαμορφωθούν στο Δήμο οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την προστασία των γυπαετών.

Ο πληθυσμός του «Γύπα ο πυρόχρους» δεν ξεπερνάει πλέον τα 400 ζευγάρια στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να ζουν στην Κρήτη, ωστόσο αποτελεί και τον μεγαλύτερο νησιώτικο πληθυσμό του είδους στον κόσμο.

 Ο «Γύπας ο πυρόχρους» είναι ένα πτωματοφάγο πτηνό. Το μήκος του είναι 1 έως 1,1 μέτρα ενώ το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 2,36 έως 2,8 μέτρα. Έχει καφέ φτερά που καλύπτουν το σώμα του, ενώ ο μακρύς λαιμός του καλύπτεται από μικρά λευκά φτερά για να μη λερώνεται εύκολα καθώς τρώει.

 Έχει γυμνά από φτερά πόδια και όχι πολύ γαμψά νύχια. Φωλιάζει σε φαράγγια, μέσα σε τρύπες βράχων και γεννάει τον Φεβρουάριο 1 αυγό που κλωσούν και οι 2 γονείς επί 52 ημέρες.

Ο νεοσσός πετάει μετά από 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια Η θνησιμότητά του στην Κρήτη, όπως και στις περισσότερες περιοχές της ζώνης κατανομής του είδους, οφείλονται τόσο σε φυσικά όσο και σε ανθρωπογενή αίτια που στην περίπτωση των νεοσσών που δεν έχουν κλείσει το 1ο έτος ηλικίας, υπερβαίνει το 50%.

Με την παρούσα πρόταση επιδιώκεται η κατασκευή ενός κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης γυπών στην Κρήτη όπου θα παρέχεται η δυνατότητα σύλληψης ατόμων από τον άγριο πληθυσμό.

\"\"

Πιο συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις όπως η κατασκευή μόνιμης περίφραξης, ταΐστρας και κλωβού Άγριων πουλιών, διαμόρφωση μονοπατιού και παρατηρητήριου Άγριας ζωής στις θέσεις Σέλια, Λέσκα, Αη-Γιάννης εντός των ορίων των δασικών εκτάσεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ρούβα. Γενικά πρόκειται για επεμβάσεις ήπιας μορφής που συμβάλλουν στην προστασία της περιοχής.

Το Πρόγραμμα που θα υλοποιήσει ο Δήμος Γόρτυνας έχει συνολικό προϋπολογισμό 157.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook