Με πανό και συνθήματα, οι Σύλλογοι των Ιδιωιτικών Υπαλλήλων διαμαρτυρήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης αντιδρώντας στην επέκταση του ωραρίου και την απόφαση για να είναι ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές μέχρι και τον Οκτώβρη.

Η κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανιών και ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου αναφέρει πως «η ηγεσία-πλειοψηφία της Περιφέρειας Κρήτης, στην υπηρεσία των συμφερόντων των μονοπωλίων και των μεγαλεμπόρων, τσακίζει τη ζωή των εμποροϋπαλλήλων. Ετοιμάζεται να αποφασίσει την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της ηγεσίας-πλειοψηφίας στην Περιφέρεια Κρήτης, της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και τα “κοράκια” του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, που με το έτσι θέλω και παρά την αντίθεση από το σύνολο των εργαζομένων του νησιού και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, αλλά και εργοδοτικών φορέων, που εκφράζουν το δίκιο των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την πλήρη διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων.

Παράλληλα ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων στέκεται στο πλευρό των σωματείων τονίζοντας σε ανακοίνωση του ότι: "Με συντριπτική πλειοψηφία (εκτός από ένα μέλος του Δ.Σ), αποφάσισε να εκφράσει την αντίθεση των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων στην επιχειρούμενη αλλαγή –παράταση του ωραρίου. Μια παράταση που θα έρθει να εντείνει τον άνισο ανταγωνισμό με τα μεγαλομάγαζα και τις πολυεθνικές σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Οι πολυεθνικές αλυσίδες απαιτούν χρόνια τώρα την παράταση του ωραρίου καθώς και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δυστυχώς βρίσκουν άξιους συμπαραστάτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση ,την τοπική διοίκηση (δήμους, περιφέρειες),αλλά και τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων ΕΣΕΕ και ΟΕΣΚ. Οι εκπρόσωποι μας στα παραπάνω συνδικαλιστικά όργανα (πλην της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων ) έχουν βάλει το χεράκι τους για το ξεθεμελίωμα των ωραρίων και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Καλούμε την Περιφέρεια να μην υιοθετήσει την πλαστή πρόταση της ΟΕΣΚ , αφού η πλειοψηφία των εμπορικών συλλόγων είναι αντίθετη σε τέτοια μέτρα που στόχο έχουν την διάλυση της μικρής εμπορικής επιχείρησης".

Στο πλευρό των υπαλλήλων τίθεται και το Συνδικάτο Οικοδόμων του Νομού Ηρακλείου, που με ανακοίνωση του επιτίθεται στην κίνηση της Περιφέρειας Κρήτης και της πλειοψηφίας των Εμπορικών Συλλόγων του νησιού. «Με το έτσι θέλω και παρά την αντίθεση του συνόλου των εργαζομένων του νησιού, των συνδικαλιστικών τους οργάνων, καθώς και της πλειοψηφίας των μικρών εμπόρων, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», σημειώνοντας πως «εισηγείται η Περιφέρεια σε συνεδρίαση της επιτροπής πρόταση που προβλέπει ανοιχτά μαγαζιά έως τις 11 το βράδυ, 8 μήνες το χρόνο (1η Απρίλη-30 Νοέμβρη) και 7 μέρες την βδομάδα, με πρόσχημα την τουριστική περίοδο. Ο καθορισμός των λεγόμενων “τουριστικών περιοχών” αποτελεί το “Δούρειο Ίππο” για την απελευθέρωση του ωραρίου στο σύνολο της περιφέρειας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.