Γράψε σβήσε οι αποφάσεις του δήμου Χανίων – Ο ίδιος έδωσε το “πράσινο φως” σε μαθητές για στίχους του ερωτόκριτου σε τοίχους της πόλης ο ίδιος τα έσβησε μετά… – (Διευκρίνιση: στο κείμενο εκ παραδρομής όπου αναφέρεται η Τεχνική Υπηρεσία είναι η Διεύθυνση πρασίνου και περιβάλλοντος)

Πρόκειται για μια ενέργεια στην οποία συμμετείχαν πολλοί φορείς του πολιτισμού και υλοποίησαν μαθητές των Χανίων γράφοντας στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους της πόλης. Ενώ ο δήμος Χανίων είχε δώσει αρχικά το “πράσινο φως” για αυτή την όμορφη δράση, στη συνέχεια έσβησε το δίστιχο από τον τοίχο του δημοτικού κήπου Χανίων. 

Καυστική είναι η ανακοίνωση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Χανίων, Στέλιου Ζερβάκη ο οποίος περιγράφει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Ζερβάκη:

«Πολιτιστική αναβάθμιση»

Την εβδομάδα από 16-20 Απριλίου ομάδες από Γυμνάσια και Λύκεια των Χανίων, σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών ΑΤΕΙ Αθήνας, την ομάδα φοιτητών «Τυποτρόπιον», τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των νομών της Κρήτης και με το Μουσείο Τυπογραφίας και κατόπιν έγγραφης συγκατάθεσης των ιδιοκτητών των κτιρίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων καθώς και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων,(αρ. απόφασης: 229, ΑΔΑ: Ω7ΔΥΩΗ5-ΩΙ2) κόσμησαν συγκεκριμένους δημόσιους και ιδιωτικούς τοίχους της πόλης με δίστιχα από τον «Ερωτόκριτο» και την «Ερωφίλη» στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος ενταγμένου σε περιφερειακό δίκτυο μετά από πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και με τίτλο: «Η τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική λογοτεχνία μέσα από την τέχνη του δρόμου».

Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία μαθητές της Κρήτης μέσα από τη συνάντηση και την ενασχόλησή τους με τα δύο αριστουργήματα της Αναγεννησιακής Κρητικής Λογοτεχνίας τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου και την «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση γνώρισαν την πρώιμη Ελληνική Τυπογραφία και εκφράστηκαν καλλιτεχνικά μέσα από την τέχνη του δρόμου χάρη στο παραπάνω δίκτυο, συνδέοντας τη λογοτεχνική μας παράδοση με την τεχνική του graffiti. 

Οι μαθητές μας λειτούργησαν ως σύνδεσμοι μεταξύ του καθηγητή του ΤΕΙ κ. Ματθιόπουλου Γιώργου που αποτύπωσε ηλεκτρονικά την περίφημη γραμματοσειρά Grec du Roi του καλλιγράφου Βεργίκιου από τον 15ο αιώνα και του  περιφερειακού δικτύου που ιδρύθηκε.

Προς τιμήν του λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων αλλά και η αντιδήμαρχος πολιτισμού ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα μας υιοθετώντας τη δράση μας με την απόφαση τους.  

Το δίστιχο πριν καλυφθεί

Το δίστιχο πριν καλυφθεί

Στις 9 Μαΐου, τα δίστιχο που με τόσο κόπο είχε καλλιγραφηθεί στον τοίχο του Δημοτικού Κήπου επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου, ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων, του ίδιου φορέα δηλαδή που είχε εγκρίνει την πραγματοποίησή του! 

Η εξήγηση, σύμφωνα με την παραπάνω Υπηρεσία;

«Η δ/νση Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Καθαριότητας του Δήμου Χανίων προχώρησε στην ενέργεια αυτή γιατί πέριξ * του δίστιχου είχαν αναγραφεί διαφορετικού περιεχομένου και ύφους συνθήματα/graffiti, τα οποία έπρεπε ΣΥΝΟΛΙΚΑ (!) να επικαλυφθούν λόγω ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ του χώρου ενόψει της εκδήλωσης για τον εορτασμό της ημέρας λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έλαβε χώρα στις 09 Μαϊου 2018, στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης (πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών)»

* υπήρχε ένα μόνο στην αριστερή πλευρά του δίστιχου.

Η απορία;

Πώς ένα πρόγραμμα όπως το παραπάνω, το οποίο όλοι οι Δήμοι της Κρήτης έχουν υιοθετήσει και αναδείξει και το οποίο το Πολιτιστικό Τμήμα του δικού μας Δήμου δια της αντιδημάρχου του, με περισσή αγάπη και ενδιαφέρον ενέκρινε, αγκάλιασε, στήριξε και προώθησε, ένα άλλο τμήμα του ίδιου Δήμου το διαγράφει; Στο όνομα ποιου ευπρεπισμού ακυρώνεται ο χρόνος, ο κόπος και το μεράκι μαθητών, καθηγητών και φοιτητών; Με ποια λογική έπρεπε να σβηστούν όλα; Μήπως οι επίσημοι που θα περνούσαν από κει για να παραβρεθούν στην τελετή στο πάρκο, δεν θα αντιλαμβάνονταν περί τίνος πρόκειται και θα επιτιμούσαν τον Δήμο γιατί άφησε αφρόντιστους τους τοίχους του; 
Υπάρχει κι ένα άλλο ενδεχόμενο όμως: Ο υπερβάλλων ζήλος!!! Σ’ αυτή την περίπτωση θα έπρεπε άραγε να ζητήσουμε ταπεινά συγγνώμη από την Τεχνική Υπηρεσία που ούτε ενημερώθηκε/υπάκουσε, ως όφειλε, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε ξέρει να ξεχωρίσει μια μουντζούρα από μια πιστοποιημένη/εγκεκριμένη εκπαιδευτική καλλιτεχνική παρέμβαση;

Μικρή αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί και πέρσι!  Και πάλι είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων αλλά και πάλι ένα πρωί περάσαμε και δεν το είδαμε!
Θα επιμείνουμε όμως!

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του!
   
Εκ μέρους του περιφερειακού δικτύου
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής
Στέλιος Ζερβάκης
Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook