Συνεργασία του 7ου Γυμνασίου με το 2ο Γυμνάσιο στην αρχαία Απτέρα υπο τη σκέπη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Η Γ΄ Τάξη του 7ου Γυμνασίου Χανίων επισκέφθηκε το θέατρο της αρχαίας Απτέρας, την Πέμπτη 7 Μαϊου 2018,  για την υλοποίηση του δεύτερου μέρους του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων «Ας γνωρίσουμε το αρχαίο θέατρο ανεβάζοντας μια παράσταση», στο οποίο συμμετείχε.

Στο πρώτο μέρος αυτού του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλέπας τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο,  οι μαθητές προσέγγισαν βιωματικά και έμαθαν για τη γέννηση και την εξέλιξη του δράματος, για τα μέρη και την αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου, για τα προσωπεία και την ενδυμασία των υποκριτών, για τους μεγάλους ποιητές και τα αθάνατα έργα τους.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος, το οποίο είχε προγραμματιστεί για την άνοιξη, είχε διπλό στόχο: αρχικά να γνωρίσουν τα παιδιά από κοντά το αρχαίο θέατρο της Απτέρας και στη συνέχεια να παρουσιάσουν τα ίδια σε αυτόν το χώρο ένα δραματοποιημένο απόσπασμα κάποιας τραγωδίας.

Στα παραπάνω πολύ ενδιαφέροντα, το 7ο Γυμνάσιο πρόσθεσε την ιδέα της συνεργασίας με το 2ο Γυμνάσιο Χανίων, το έτερο σχολείο που συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων, και το οποίο έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το θέατρο της αρχαίας Απτέρας, εφόσον τον Νοέμβριο του 2016 υιοθέτησε αυτό το μνημείο.

Έτσι, ορισμένοι ειδικά εκπαιδευμένοι μαθητές του 2ου Γυμνασίου έγιναν οι ξεναγοί των μαθητών του 7ου Γυμνασίου στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας και τους αφηγήθηκαν ρεαλιστικά την ιστορία του τόπου και των κατοίκων του. Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου, με τη σειρά τους, παρουσίασαν ένα δραματοποιημένο απόσπασμα από την τραγωδία «Ελένη», ζωντανεύοντας επί σκηνής τους ήρωες του Ευριπίδη, τους οποίους γνώρισαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο μάθημα της Δραματικής ποίησης.

Η πρωτότυπη αυτή συνεργασία των δύο σχολείων, του 2ου και του 7ου Γυμνασίου, με αφορμή το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα «Ας γνωρίσουμε το αρχαίο θέατρο ανεβάζοντας μια παράσταση» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τα παιδιά και των δύο σχολείων ανταποκρίθηκαν με μεγάλη υπευθυνότητα στο ρόλο τους, βρήκαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και βοήθησαν το ένα το άλλο να προσεγγίσουν τη γνώση βιωματικά και να την αφομοιώσουν πλήρως, αποδεικνύοντας περίτρανα στην πράξη πόσο δημιουργικά μπορούν να γίνουν, όταν καθοδηγούνται από ανθρώπους με φαντασία!


                                                                                                             
ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ
Μπαλάκου Μαρίνα                                                                                                                                                  
Πανάγου Δάφνη


 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook