Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την 77η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης  στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε στα Χανιά – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Στην τελετή λήξης των φετινών εκδηλώσεων, παρευρέθησαν, εκπρόσωποι των αρχών Ελλάδας, Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί βετεράνοι και συγγενείς τους αλλά και πληθος κόσμου.

Τα βλέμματα όλων τράβηξε η εντυπωσιακή αεροπορική επίδειξη από την ομάδα “ZΕΥΣ”, που μετέφερε από τον ουρανό, το αγωνιστικό φρόνημα που επέδειξαν οι Κρητικοί και οι συμμαχικές δυνάμεις ενάντια στον Γερμανό κατακτητή, αλλά και οι αλεξιπτωτιστές που “προσγειώθηκαν” στο Μάλεμε

 
 

Νωρίτερα είχε τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν χαιρετισμοί  και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μάχης Κρήτης.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση.

“Η Μάχη της Κρήτης, 77 χρόνια μετά, πρώτα και κύρια, αποδεικνύει σε όλους εμάς τους σύγχρονους, οτι οι νοσταλγοί του ναζισμού δε θα έπρεπε να έχουν αέρα να αναπνεύσουν στη χώρα μας – μια χώρα που η λαϊκή της παράδοση και η συλλογική μνήμη του λαού της είναι διαμορφωμένη μέσα από αγώνες, αντίσταση, αυταπάρνηση, θάρρος και ηρωισμό.

Σε αυτά τα χώματα υποκλινόμαστε με σεβασμό και δηλώνουμε οτι οι νεκροί που έπεσαν θύματα του φασισμού δεν θα πάψουν να είναι σύμβολα στις σύγχρονες ακήρυχτες μάχες για την υπεράσπιση της Ελευθερίας και Δημοκρατίας”,  κατέληξε στην ομιλία του ο κ.Σαντορινιός.

Στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος επανέφερε το αίτημα για παραχώρηση του αεροδρομίου Μάλεμε στην τοπική κοινωνία με στόχο όπως σημείωσε  “να συμβάλλει στο να διατηρηθεί ζωντανή αυτή η γωνιά της ιστορίας και να συνεχίσει να εκπέμπει τα μηνύματα και τους συμβολισμούς της στις επόμενες γενιές”

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, και ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

“Ο αγώνας των Κρητικών για ελευθερία καθόρισε τις τύχες του πολέμου και τα επίλεκτα γερμανικά στρατεύματα υπέστησαν σημαντικές απώλειες από τους συμμάχους που αντιστάθηκαν και με κάθε τρόπο ανέτρεψαν τα επιχειρησιακά σχέδια του Χίτλερ… Υποκλινόμαστε με το μέγιστο σεβασμό στους άντρες και τις γυναίκες που πολέμησαν για την ελευθερία. Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους στην πατρίδα, τους μαχητές βετεράνους της Μάχης της Κρήτης”, σημείωσε ο κ. Βουλγαράκης 

Ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη που αφήνουν οι κρητικοί που θυσιάστηκαν για να αποτρέψουν την καταιγίδα του ναζισμού:

“Ηθική μας υποχρέωση και χρέος όλων μας σήμερα, είναι να αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή σε εκείνους, που πιστοί στα ιδανικά της ελευθερίας θυσιάστηκαν σε μια κοινή προσπάθεια αποτροπής του εισβολέα. Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης ας διατηρήσουμε άφθαρτες τις διαχρονικές αξίες, που εκείνοι μας κληροδότησαν με εκατόμβες θυσιών για μια πατρίδα περήφανη και ελεύθερη”

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από την αεροπορική επίδειξη και τους αλεξιπτωτιστές και  την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μάχης της Κρήτης

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook