Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων σήμερα στις 13:00 – Η ανακοίνωση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης

“Η φετινή   εγκύκλιος του Υπουργείου για εγγραφές  αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ ,γιατί ο μαθητής  δεν θα πάει στο ΕΠΑΛ της επιλογής του, με βάση τον τόπο κατοικίας του, αλλά στη σχολική μονάδα που θα τον στείλει το υπουργείο. Ο αδιευκρίνιστος και πολύπλοκος τρόπος εγγραφής, ιδιαίτερα για τους γονείς και κηδεμόνες που δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ή πρόσβαση σε Η/Υ, αποβαίνει εις βάρος των σχολείων αυτών. Το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται από φέτος και για τις εγγραφές στα Γενικά Λύκεια.

Στα προβλήματα αυτά έρχεται να προστεθεί και η «εξαφάνιση» από το ηλεκτρονικό σύστημα όλων των ολιγομελών τμημάτων που λειτούργησαν φέτος, όπως επίσης και όλων των εγκεκριμένων Τομέων και Ειδικοτήτων που δεν λειτούργησαν όμως την περασμένη χρονιά.

 Γίνεται περισσότερο από φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έχουν στόχο τη συρρίκνωση του δημοσίου πυλώνα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΕΠΑΛ, με την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων μέσω της τεχνητής δημιουργίας ολιγομελών τμημάτων, που δεν θα εγκριθούν (Βρύσσες, Κίσαμος κλπ). Όμως το έγκλημα σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των παιδιών προχωρά και μέσα στην πόλη. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει στις επιλογές των μαθητών η ειδικότητα της Γ τάξης “Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών” στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων. Μάλιστα αυτό συμβαίνει όταν ο αντίστοιχος τομέας της φετινής Β’ τάξης έχει 44 μαθητές! Θυμίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε καταργηθεί ο τομέας από το 2ο ΕΠΑΛ και το ΕΠΑΛ Ε. Βενιζέλου. Μορφωτικά δικαιώματα , εργασιακές σχέσεις , δημόσιο σχολείο προσαρμόζονται στις μνημονιακές αποφάσεις , τον «εξορθολογισμό» ,τη μείωση προσωπικού και τις απαιτήσεις της αγοράς.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων απαιτεί :

·         να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο, τον τομέα και την ειδικότητα του ενδιαφέροντος τους,

·         να δοθεί η δυνατότητα εγγραφής σε όλα τα τμήματα που λειτούργησαν την περσινή χρονιά ως ολιγομελή,

·         να εγγράφονται οι μαθητές σε όλους τους εγκεκριμένους Τομείς και Ειδικότητες του κάθε σχολείου,

·         τα τμήματα οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο,

·         να μην «κλειδώνει» ο αριθμός των τμημάτων και να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας και νέου τμήματος σε κάθε σχολείο,

·         Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων

·         20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις κατευθύνσεις – 10 στα εργαστήρια.

·         Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!

Το ΔΣ, καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες , τους γονείς και τους μαθητές μας  σε κινητοποίηση  στη  ΔΔΕ Χανίων, Δευτέρα 21/05 , 13:00μμ . 

Για το σκοπό αυτό το ΔΣ προχωρεί σε 2ωρη διευκολυντική  στάση εργασίας ,την Δευτέρα 21 Μαΐου από τις 12:00 έως τις 14:00μμ”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook