Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση Χάρτινο το Φεγγαράκι με τη συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών και την επιμέλεια της Δρ. Θάλεια Βραχοπούλου, από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2018.

Η έκθεση εξελίσσεται στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Μεσολογγίου 32) και στο τζαμί Καρά Μουσά Πασά (συμβολή οδών Αρκαδίου & Β. Ουγκώ). Τα εγκαίνια θα γίνουν στους χώρους του Μουσείου την 1η Ιουνίου, στις 20:00.

Η έκθεση χρησιμοποιεί ως αντιφατικό στοιχείο, τον τίτλο του παλιού ελληνικού τραγουδιού Χάρτινο το Φεγγαράκι του συνθέτη Μάνου Χατζηδάκη (1925-1994), σε στίχους του Νίκου Γκάτσου (1911-1992). Ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1949 για το έργο Λεωφορείον ο Πόθος του Τένεσι Ουίλιαμς το οποίο παίχτηκε στο θέατρο τέχνης του Κάρολου Κουν με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη. 

Οι στίχοι αναφέρονται σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων που για τον Χατζηδάκη σήμαιναν έναν κόσμο που αποτελούνταν από τάξεις στερημένες και φαντασιώσεις για ένα καλύτερο αύριο. Οι στίχοι του Γκάτσου αντικατοπτρίζουν αυτήν την έννοια της φευγαλέας ψευδαίσθησης «θα φέρει η θάλασσα πουλιά, κι άστρα χρυσά τα’ αγέρι, να σου χαϊδεύουν τα μαλλιά, να σου φιλούν το χέρι. Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη ακρογιαλιά, αν με πίστευες λιγάκι, θα’ σαν όλα αληθινά».  

Ένα τραγούδι ερωτικό λοιπόν που εκφράζει τον πολιτικό προβληματισμό του Τένεσι Ουίλιαμς καθώς και το ελληνικό εγχείρημα της παραγωγής του στο τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και στην αρχή μίας διεθνούς κατάστασης που ονομάστηκε ψυχρός πόλεμος.

Οι στίχοι έρχονται επίκαιροι στη σύγχρονη Ελλάδα και στην ψυχολογία των πολιτών. Τα έργα από χαρτί, ένα υλικό ευαίσθητο που απαιτεί ειδικές δεξιότητες, εκφράζουν την αντίφαση του σήμερα και τις ψευδαισθήσεις απέναντι σε μία σκληρή πραγματικότητα.

Οι καλλιτέχνες από Ελλάδα, Η.Π.Α. και Κορέα είναι οι εξής: Eozen Agopian, Roya Amigh, Μαρία Ανασάζη, Λυδία Βενιέρη, Long-bin Chen, Angiola Churchill, Joan Giordano, Γιώργος Γιώτσας, Χριστόφορος Δουλγέρης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ho Han, Ran Hwang, Τίνα Καραγεώργη, Μαρία Καραμήτου, Μαριγώ Κάσση, Ειρήνη Λιναρδάκη, Δέσπω Μαγκώνη, Renee Magnanti, Lu Mei, Ελένη Μυλωνά,  Bill Pangburn, Vincent Parisot, Gahae Park, Λίλα Πολενάκη, Yun Ku Sang, Hoyoon Shin, Insoo Shin, Xin Song, Κωνσταντίνος Σταματίου, Mary Ting.
και το Hanji paper group: Jinei Cho, Young Joo Im, Keumsuk Park, Seonae Kim, Booduck Lee, Jaesu Um, Yang Bae Jun.

Για την έκθεση κυκλοφορεί αγγλικός κατάλογος. 
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018 ενώ θα πραγματοποιηθούν όπως πάντα οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook