Άδεια δωμάτια κι ανησυχία στο Μεγάλο Νησί

Τα κρουαζιερόπλοια ματαίωσαν τις στάσεις που έκαναν στο μεγάλο Νησί της Χαβάης, καθώς η κατάσταση με το ηφαίστειο Κιλαουέα διαρκώς επιδεινώνεται. Πολλά δωμάτια ξενοδοχείων παραμένουν άδεια, παρά τις μειώσεις τιμών.

Οι απασχολούμενοι στον κλάδο του τουρισμού, ιδιοκτήτες καταλυμάτων, ξεναγοί κτλ, που εξαρτώνται από τους δύο εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο στο Hawaii Volcanoes National Parkμ διερωτώνται για πόσο διάστημα θα μείνουν οι οικογένειές τους χωρίς εισόδημα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τις τουριστικές υπηρεσίες, οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία του Μεγάλου Νησιού μειώθηκαν σχεδόν στο μισό από τις 3 Μαΐου, που το ηφαίστειο Κιλαουέα άρχισε να «βρυχάται».

Το κλείσιμο του πάρκου, που αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο νησί, κοστίζει μόνο του 166 εκατομμύρια δολάρια.

Τα χαμένα εισοδήματα φτάνουν τα 222 εκατομμύρια δολάρια, ενώ 2000 θέσεις εργασίας επηρεάζονται άμεσα από τις συνέπειες της έκρηξης του ηφαιστείου.

Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη «βιομηχανία» του Μεγάλου Νησιού και μακράν ο μεγαλύτερος εργοδότης, παρέχοντας περίπου το 30% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το 2017.

Την ίδια ώρα ωστόσο από το ηφαίστειο τα σημάδια δείχνουν μόνο επιδείνωση και σίγουρα δεν αναπτερώνουν τις ελπίδες για εξομάλυνση της κατάστασης. Οι γεωλόγοι κάνουν λόγο για τον χειρότερο κύκλο εκρήξεων εδώ και έναν αιώνα. Το 1955, οι εκρήξεις στο Κιλαουέα είχαν διαρκέσει 88 ημέρες.

Η λάβα έφτασε πλέον στον ωκεανό, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός για την έκλυση τοξικών αερίων από την επαφή της με το νερό.

Πηγή: newsbeast.gr