Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Χ.) έλαβαν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της 77 ης επετείου της μάχης της Κρήτης, από 14 μέχρι 20 Μαΐου 2018.

Η μάχη της Κρήτης θεωρείται ακόμα και από τους Γερμανούς ιστορικούς μία από τις αποφασιστικότερες μάχες για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο «ΕΡΜΗΣ», μία επιθετική δύναμη περίπου 23.000 ανδρών θα ήταν υπεραρκετή για την κατάληψη της Κρήτης εντός τριών ημερών. Με εκπλήσσουσα αφέλεια οι Γερμανοί πίστευαν ότι οι κρητικοί «ανυπόμονοι να απολαύσουν» – κατά την φρασεολογία της επίσημης γερμανικής έκθεσης εκτιμήσεως της κατάστασης πριν την επίθεση – τους ευνοικούς όρους που είχαν συμφωνηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα με τα γερμανικά στρατεύματα, θα βοηθούσαν ενεργά ή τουλάχιστον δεν θα παρεμπόδιζαν τους εισβολείς… πόσο έξω όμως έπεσαν.

Η αποτυχία κατάληψης των 3 αεροδρομίων και των 3 μεγάλων πόλεων κατά την πρώτη ημέρα της μάχης της Κρήτης οφείλεται στην γενναιότητα και αυτοθυσία με την οποία πολέμησαν οι ελληνικές και συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις αλλά περισσότερο στην συμμετοχή μέρους του άμαχου πληθυσμού στην μάχη αυτή. Η έκβαση της γιγαντομαχίας κρίθηκε στις μάχες για την κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε και του Γαλατά. Οι εισβολείς είχαν υποστεί τεράστιες απώλειες και μέχρι την 5 η ημέρα η έκβαση ήταν αμφίρροπη.

Και μόνο μετά την σφορδή αντεπίθεση των Γερμανών στην μάχη του Γαλατά κατάφεραν να κερδίσουν την αποφασιστική αυτή μάχη και σταδιακά να καταλήξουν στην «πύρρειο» και καθυστερημένη κατάληψη του νησιού της Κρήτης.

Σύσσωμο το Δ.Σ. της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων απέδωσαν ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες Έλληνες και συμμάχους στρατιωτικούς καθώς και στον άμαχο κρητικό λαό με την συμμετοχή τους στη πληθώρα εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν τόσο από την πολιτειακή όσο και την στρατιωτική ηγεσία του τόπου, με αποκορύφωμα την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ένωσης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Χ.), κ.Ροδουσάκη Στυλιανό, στην τελετή λήξης, στο μνημείο της μάχης της Κρήτης, Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων – Έτος Ίδρυσης 2016 στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, με την παρουσία του κ. Α/ΓΕΕΘΑ και το σύνολο των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Στυλιανός Ροδουσάκης Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Χ.

Πρέσβης Αυστραλίας

Οι εκδηλώσεις μνήμης κορυφώθηκαν στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, με την τελετή λήξης, στο μνημείο της μάχης της Κρήτης με επίδειξη πτήσης ελιγμών από αεροσκάφος F16 BLK 52+ από την ομάδα «Ζεύς» της Πολεμικής Αεροπορίας και ρίψη διμοιρίας αλεξιπτωτιστών της 1 ης ΜΑΛ σε αναπαράσταση της μάχης κατάληψης του αεροδρομίου από τους γερμανούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook