Τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα Σφακιά στην ελληνική παλιγγενεσία του 1821 ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στα Χανιά.

Την εκδήλωση πραγματοποίησε η Ένωση Σφακιανών Π.Ε. Χανίων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Ψαρό.

Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

“Οι Σφακιανοί είτε ήταν βοσκοί είτε πειρατές – έμποροι, εκ των πραγμάτων σκληραγωγούνταν κατά τη διάρκεια της ζωής τους και γεύονταν κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες την αίσθηση της ελευθερίας. Αυτό ήταν μεταξύ άλλων παραγόντων που τους έδωσε την παρόρμηση να εξεγερθούν μόνο με τις περιορισμένες δικές τους δυνάμεις και να αμφισβητήσουν την πανίσχυρη οθωμανική εξουσία στην Κρήτη το 1769-70.

Πλην ελαχίστων περιπτώσεων, οι υπόλοιποι Κρήτες βίωναν μια σκοταδιστική υποδούλωση με αποτέλεσμα να μην συνδράμουν τους Σφακιανούς με τραγική κατάληξη για τα Σφακιά. Η επανάσταση του Ιωάννη Βλάχου (γνωστός ως Δασκαλογιάννης) άφησε τα Σφακιά σε μια τέτοια κοινοτική και οικονομική κατάσταση που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι μετά από 50 χρόνια οι Σφακιανοί θα επιχειρήσουν να επαναστατήσουν ξανά.

Ωστόσο, η διασπορά των Σφακιανών μετά το 1771 είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν οι ίδιοι αυτή τη φορά καλύτερες διασυνδέσεις και να μυηθούν ορισμένοι από αυτούς και στη Φιλική Εταιρεία. Παρά τη μεγάλη καταστροφή μετά τη διασπορά και την επανάσταση του Δασκαλογιάννη, οι Σφακιανοί όταν πληροφορήθηκαν για την επικείμενη επανάσταση στις παραδουνάβιες περιοχές και την νότια ηπειρωτική Ελλάδα, λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Απριλίου 1821 αποφάσισαν οι σημαίνοντες άνδρες των Σφακίων στην παραλία των Γλυκών Νερών να κάνουν ένα νέο παγκρήτιο κάλεσμα με άκρα μυστικότητα για μια γενικευμένη επανάσταση.

Στις 15 του ίδιου μήνα, στο Λουτρό ορίστηκε η καγκελαρία των Σφακίων ως η ανώτατη στρατιωτική και πολιτική αρχή. Τέλος στις 29 Μαΐου στη Θυμιανή Παναγιά αφού συγκεντρώθηκαν επαναστάστες από πολλά μέρη της Κρήτης, κηρύχθηκε επίσημα μέσα σε πανυγηρικό κλίμα η επανάσταση.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook