Μητέρα που κατάγεται από την Κρήτη έζησε τον εφιάλτη την τελευταία φορά που επισκέφθηκε τον τόπο της

Με αφορμή την ιστορία μίας μητέρας από την Κρήτη που παρακολουθήσαμε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, καθώς και με την εμφάνιση απανωτών κρουσμάτων στο νησί, αλλά και πανελλαδικά, ο φόβος των γονέων για τη μηνιγγίτιδα επανέρχεται.

Η μητέρα, Ελένη Φλουράκη, που κατάγεται από την Κρήτη και ζει μόνιμα με την οικογένεια της στη Γερμανία, έζησε τον εφιάλτη την τελευταία φορά που επισκέφτηκε το νησί, όταν η κορούλα της της νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της, πέρσι ανήμερα τον 15 Αύγουστο.

Όπως αναφέρει η ίδια η μητέρα «Η Μηνιγγίτιδα Β τα θερίζει όλα, δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Είναι σαν το domino, όταν πέσει ένα τουβλάκι πέφτουν όλα και η ζωή σου κρέμεται από μία κλωστή», όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες  που έδωσε στην δημοσιότητα από την νοσηλεία της κόρης της στην ΜΕΘ, που δείχνουν τα έντονα σημάδια της Μηνιγγίτιδα Β πάνω στο σώμα του μικρού κοριτσιού.

Η μητέρα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους θεράποντες ιατρούς που έσωσαν το κοριτσάκι της από βέβαιο θάνατο ή μόνιμη αναπηρία, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις παιδιών που νοσούν από Μηνιγγίτιδα Β.

Σε 10 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα Μηνιγγίτιδας από την αρχή της χρονιάς. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό μηνιγγίτιδας στην Κρήτη, την τελευταία εβδομάδα.

Τα πρόσφατα κρούσματα μηνιγγίτιδας, θέτουν σε επιφυλακή γονείς , παιδιάτρουςκαι εκπαιδευτικούς και φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της αντιμετώπισης αλλά και των συνεπειών της νόσου.

Υπενθυμίζουμε ότι με διαφορά λίγων μόνο ημερών από το κρούσμα Μηνιγγίτιδας που σημειώθηκε στην Τρίπολη, ακόμα τρία μικρά  παιδιά νόσησαν από Μηνιγγίτιδα στην Κρήτη και νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων από τις αρχές της εβδομάδας.

Ήδη, στις αρχές Απριλίου είχε καταγραφεί ακόμα ένα κρούσμα, σε 5χρονο αγοράκι στην περιοχή της Κομοτηνής, το οποίο διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου Β, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος και ο πλέον επικίνδυνος τύπος της νόσου.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματακαι να δρουν άμεσα. Η σημασία της πρόληψης είναι το πλέον σημαντικό, ιδίως τους τρέχοντες μήνες που τα κρούσματα είναι περισσότερα. Οι γονείς δεν πρέπει να αναβάλουν ούτε μία μέρα την επίσκεψη στον παιδίατρο, ενόψει ειδικά και της καλοκαιρινής περιόδου που πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε κατασκηνώσεις και ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων είναι υψηλότερος και να ζητήσουν να ενημερωθούν άμεσα για τα συμπτώματα, τις συνέπειες και την πρόληψη ενάντια στην νόσο.

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι μια ύπουλη νόσος που εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο.

Τα συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους, μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης και μεταξύ των άλλων μπορεί να περιλαμβάνουν, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, εμετό, φωτοφοβία, εξανθήματα, με τη διαφορά ότι η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο. Θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταδώσει. Τα περισσότερα βρέφη νήπια και έφηβοι προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση

Οι γονείς οφείλουν να επισκεφτούν τον παιδίατρο τους, να ενημερωθούν για τη νόσο και να προχωρήσουν στον έγκαιρο εμβολιασμό, προκειμένου να προστατευτούν πλήρως τα παιδιά τους ενάντια  στη Μηνιγγίτιδα Β και τις τρομακτικές συνέπειες της, καθώς πρόκειται για μία νόσο που δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλει μικρά παιδιά ανά πάσα στιγμή.

Ουσιαστική πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εμβολιασμού, καθώς η νόσος μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, και μάλιστα πολλές φορές από ενηλίκους της οικογένειας που φέρουν το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά. 

Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013. Το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη νόσο, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook