Διακοσμώντας το σχολείο τους με επιτοίχιες ζωγραφιές ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα που τους έμαθε να βλέπουν τον εαυτό τους ενταγμένο στο “εμείς” μέσα από τον εθελοντισμό

Πήραν πινέλα, σπρέι και χρώματα και ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους με… καμβά τους τοίχους του σχολείου τους.

Περνώντας έξω από το Γυμνάσιο της Σούδας είναι δύσκολο να μην στρέψει κάποιος το βλέμμα του στις εικόνες που φιγουράρουν στους τοίχους του σχολείου, αποτελώντας μια όαση στην ασχήμια της πόλης.

Περίτεχνες ζωγραφιές στολίζουν τους τοίχους επιβεβαιώνοντας ότι η απάντηση στο “γκρίζο” γύρω μας κρύβεται στην “πολύχρωμη ψυχή” των παιδιών.

Με τις επιτοίχιες αυτές ζωγραφιές που με ζήλο και αρκετό ταλέντο φιλοτέχνησαν μαθητές του γυμνασίου, ολοκληρώθηκαν οι δράσεις με θέμα “Ο εθελοντισμός στην εκπαίδευση – από εθελοντής ενεργός πολίτης” που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος “Αγωγής Υγείας”

Μέσα από τις δράσεις αυτές που υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των καθηγητριών Βασιλείας Μουζουράκη (Φιλολόγου) και Αδαμαντίας Καούρη (Θεολόγου), οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν γύρω από θέματα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά και να αντιληφθούν ότι δεν ανήκουν στο “εγώ” αλλά στο “εμείς”.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Βασιλεία Μουζουράκη:

“Φέτος στον τομέα των σχολικών δραστηριοτήτων, δημιουργήσαμε μια ομάδα εθελοντισμού με σκοπό οι μαθητές μας να ευαισθητοποιηθούν στα διάφορα κοινωνικά – περιβαλλοντικά προβλήματα ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να ενεργοποιηθούν και να προσφέρουν όπου και όπως μπορούν. Μόνο έτσι θα συνειδητοποιήσουν πόσο σπουδαίο είναι να είναι κάποιος ενεργός πολίτης σε μια κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι χωράνε και έχουν λόγο ύπαρξης. Προσπαθήσαμε βέβαια να τονίσουμε ότι όλες οι ομάδες εθελοντισμού είναι αναγκαίες αλλά όχι απαραίτητα αποτελεσματικές γιατί δεν έχουν τη νομική ισχύ να λύνουν προβλήματα. Εκεί ο ρόλος τους είναι να ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις και στα ανάλογα όργανα για να αναλάβουν την ευθύνη να λύσουν τα προβλήματα. Εγώ αλλά και η άλλη συνάδελφος, κα Καούρη, νιώθουμε απόλυτα ικανοποιημένες από τη δράση αυτή. Είχαμε ένα πλάνο δράσεων στο μυαλό μας το οποίο όμως, μας έκρυβε και πάρα πολλές εκπλήξεις. Όχι μόνο τα παιδιά αλλά και εμείς ανακαλύψαμε δρόμους απίστευτους, γεμάτους εμπειρίες, χαρές, γνώσεις συγκινήσεις που μας έκαναν καλύτερους ανθρώπους. Νιώθουμε πραγματικά περήφανες γιατί μέσα από αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά μας έδειξαν ότι μπορούν όταν τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν πράγματα πολύ σπουδαία και σημαντικά.”

Οι μαθήτριες Χριστίνα Παπαγιάννη και Ειρήνη Φραγκεδάκη αναφέρουν:

“Από το σχολείο μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες, ομορφαίνοντας τους τοίχους του σχολείου. Η ενέργεια αυτή έγινε μέσω του προγράμματος εθελοντισμού. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία κατά την οποία όλοι μαζί συνεργαστήκαμε ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.”

Ειρήνη Φραγκεδάκη

Χριστίνα Παπαγιάννη, Ειρήνη Φραγκεδάκη, Έφη Ανδριανάκη, Αργυρή Κουτσιούμπα

Έφη Ανδριανάκη, Αργυρή Κουτσιούμπα

(στα αριστερά) Έφη Ανδριανάκη (στα δεξιά) Ειρήνη Φραγκεδάκη, Χριστίνα Παπαγιάννη, Έφη Ανδρεάκη, Αργυρή Κουτσιούμπα

Γιώργος Αθητάκης

Χριστίνα Παπαγιάννη

Την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του εθελοντισμού, περιγράφουν και άλλοι μαθητές.

Ο Σπύρος Πολυχρονάκης τονίζει:

“Μέσα από τις δράσεις που κάναμε σαν μέλη της εθελοντικής ομάδας του Γυμνασίου Σούδας, είδαμε τον κόσμο διαφορετικά γιατί μάθαμε να βοηθάμε τον συνάνθρωπο και να τον στηρίζουμε στις δύσκολες στιγμές που βιώνει. Προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, να προσέχει στους δρόμους και να σέβεται το περιβάλλον. Ξεχωριστή ήταν η επίσκεψή μας στο συνδικαλιστικό σωματείο τυφλών στο Ηράκλειο αλλά και η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα “Δημόφιλος” στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάσαμε ένα τραγούδι στη νοηματική γλώσσα και χορέψαμε με παιδιά σε αναπηρικά καροτσάκια. Αξέχαστες φιλίες δημιουργήθηκαν που θα τις θυμόμαστε ακόμα και στο μακρινό μέλλον. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας του έντονου ενδιαφέροντος που επέδειξαν οι καθηγήτριές μας με σκοπό να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο.”

Οι Χρήστος και Μανώλης Πυροβολάκης αναφέρουν:

“Μια από τις δράσεις που κάναμε φέτος με την εθελοντική ομάδα ήταν αυτή στην οποία τραγουδήσαμε ένα τραγούδι στη νοηματική γλώσσα μπροστά σε άτομα με κώφωση και σε παιδιά με αναπηρία. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή να βλέπεις τη χαρά στα πρόσωπα αυτών των παιδιών. Στη συνέχεια χορέψαμε μαζί τους. Πιστεύουμε ότι αυτό ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για εκείνα τα παιδιά και ένα μάθημα ζωής για εμάς. Όμως τίποτα δεν θα είχε γίνει αν δεν το είχαν οργανώσει τόσο καλά οι καθηγήτριές μας με τη διευθύντρια του σχολείου, που δούλεψαν σκληρά πολλές ώρες γι’ αυτό και τις ευχαριστούμε πολύ.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook