Αρνητικός στη δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου στα Χανιά, προχωρά το έργο για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου – Χωρίς τρίτο πρόεδρο Πρωτοδικών τα Χανιά, στόχος η κάλυψη οργανικών θέσεων – Κατά τα άλλα τα Χανιά είναι η “πρωτεύουσα της δημοκρατίας στην Ελλάδα”

Τελευταία ενημέρωση 14:50

Περίπου δύο ώρες διήρκησε η ευρεία σύσκεψη, του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, με εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς των Χανίων, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων και  στο τραπέζι της συζήτησης εκτός από κλαδικά ζητήματα, τέθηκαν χρονίζουσα κτιριακά προβλήματα λειτουργίας των δικαστηρίων αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τη διευκόλυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Πριν και μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Δικαιοσύνης ξεναγήθηκε στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, συνομίλησε με εργαζομένους και διαπίστωσε ιδιοις όμμασι, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, υπηρετούν τον τομέα της δικαιοσύνης στα Χανιά.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δεσμεύτηκε και ενώπιον των εκπροσώπων των δικαστικών αρχών,  για μεταφορά του αρχείου των δικαστηρίων στις παλαιές φυλακές των Χανίων αλλά και για την βελτίωση των υπάρχουσων υποδομών στο Δικαστικό Μέγαρο ενώ επεσήμανε οτι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχουν εξελίξεις και στα δύο αυτά θέματα.

Σε υπόμνημα ωστόσο (δείτε το ΕΔΩ), που του επέδωσαν οι δικαστικοί υπάλληλοι, με το αίτημα για την δημιουργία ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τόσο ζητήματα ασφάλειας όσο και θέματα χωρικής επάρκειας, απάντησε αρνητικά, εξηγώντας οτι στο σχεδιασμό του Υπουργείου τίθεται ως προτεραιότητα η  βελτίωση των υποδομών στο υπάρχον κτίριο.

Μεταφορά του αρχείου των δικαστηρίων στις παλιές φυλακές – “Ξεμπλοκάρει” το έργο για το Δικαστικό Μέγαρο στο Ηράκλειο – Αρνητικός στη δημουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου στα Χανιά

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ενημέρωσε για τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν για την μεταφορά του αρχείου των δικαστηρίων στις παλαιές φυλακές, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης, παρουσία του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Χανίων, του εισαγγελέα εφετών και δικαστικών λειτουργών, ο κ. Κοντονής είδε τον εξωτερικό χώρο των φυλακών για τις οποίες σχεδιάζεται η αλλαγή χρήσης τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την λειτουργία των δικαστηριών.

Αναφερθείς σε δηλώσεις του στο θέμα, ο κ. Κοντονής επανέλαβε, οτι στους “άμεσους στόχους της κυβέρνησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, θα δρομολογήσει τους επόμενους μήνες, την παραχώρηση των παλαιών φυλακών για να στεγαστεί το αρχείο των Δικαστηρίων. Με την κίνησή μας αυτή, βελτιώνουμε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση του κτιρίου, της λειτουργίας των υπηρεσιών και δημιουργούνται χώροι ώστε όλοι να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες”.

Σχετικά με αίτημα δικαστικών λειτουργών και εργαζομένων για τη δημιουργία ενός νέου Δικαστικού  Μεγάρου στα Χανιά, ο κ. Κοντονής εμφανίστηκε αρνητικός, ξεκαθαρίζοντας οτι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης σε αντίθεση με τις προσπάθειες που γίνονται για την βελτίωση των υπάρχουσων υποδομών στο σημερινό κτίριο. Πρόσθεσε δε, οτι πάρα πολλα δικαστήρια κυρίως της βόρειας Ελλάδας, στεγάζονται σε ορόφους πολυκατοικιών και εκεί οι συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης “ξεπερνάνε το απαράδεκτο και είναι προσβολή για τον πολίτη να προσφευγει σε τέτοιους χώρους”.

“Εκείνο που μπορώ να υποσχεθώ όμως και θα υλοποιήσουμε άμεσα είναι η βελτίωση από όλες τις απόψεις του υφιστάμενου κτιρίου και η λειτουργικότητά του”, κατέληξε ο κ. Υπουργός.

Όσον αφορά για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε οτι το έργο δεν προχωρούσε τόσα χρόνια γιατί υπήρχε μια εμπλοκή με την αρχαιολογική υπηρεσία, προσθέτοντας οτι ήδη έχει δημιουργηθεί στο Υπουργείο Υποδομών ένα ειδικό γραφείο για την περάτωση αυτού του έργου. Μάλιστα ο κ. Κοντονής τοποθέτησε ως ορόσημο για την επίλυση και αυτού του θέματος, το τέλος της τετραετίας της κυβέρνησης.

Χωρίς τρίτο πρόεδρο πρωτοδικών τα Χανιά 

Στόχος η κάλυψη των οργανικών θέσεων, σε δεύτερο χρόνο η καλύτερη στελέχωση των υπηρεσιών

Αναφορικά με το αίτημα για την τοποθέτηση ενός ακόμη προέδρου πρωτοδικών και από δύο να γίνουν τρεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο φόρτος εργασίας και υποθέσεων που καλούνται να φέρουν εις πέρας τα πρωτοδικεία, ο κ. Κοντονής ανέφερε οτι αυτό  θα ικανοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού καλυφθούν οι οργανικές θέσεις και των δικαστών και των γραμματέων των δικαστηρίων

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε οτι δείχνει κατανόηση οτι θα πρέπει να υπάρχει αντιστοίχιση μεταξύ του αριθμού των δικαστικών λειτουργών με τον όγκο των υποθέσεων που διαχειρίζονται, όμως αυτό που έχει πετύχει η κυβέρνηση μέχρι τώρα, είναι τουλάχιστον η διακοπή της αποστελέχωσης και αποδιάρθρωση των δικαστικών υπηρεσιών. Μέχρι το 2015 υπήρχε μια αρνητική πορεία, με “αιμορραγία” υπαλλήλων ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι υπολείπονταν των οργανικών θέσεων, τόνισε ο κ.Κοντονής, προσθέτοντας οτι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να καλυφτούν οι οργανικές θέσεις. Σε μια δεύτερη φάση θα γίνουν προσπάθειες για καλύτερη στελέχωση των υπηρεσιών με στόχο αυτή να φτάσει τα επίπεδα πριν από το 2010.

Θεαματική βελτίωση του χρόνου απονομης δικαιοσύνης

Αναφερθείς στις προσπάθειες του Υπουργείου για τη μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης ο κ. Κοντονής σημείωσε οτι έχει γίνει “θεαματική βελτίωση” στον τομέα αυτό. Όπως είπε, στα διοικητικά δικαστήρια – που υπήρχαν και οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις και μια υπόθεση παρέμενε εκκρεμής μέχρι 8 χρόνια για να λάβει πρωτοβάθμια απόφαση -μέχρι το 2015, είχαν συσσωρευτεί 310.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία. Με νομοθετικές – θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος στη διοικητική δικαιοσύνη και την ενίσχυση με προσωπικό και δικαστές των διοικητικών δικαστηριών, οι υποθέσεις που εκκρεμούν έχουν φτάσει τις 190.000.

Κοντονής: Τα Χανιά πρωτεύσουσα της δημοκρατίας στην Ελλάδα

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε γιατί χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ΚΑΜ, χαρακτήρισε τα Χανιά “ως πρωτεύσουσα της δημοκρατίας στην Ελλάδα”

“Από μικρό παιδί που παρακολουθούσα πως διαμορφώνονται τα πολιτικά πράγματα στη χώρα, τα Χανιά ήταν και εξαιτίας της δημοκρατικής παράδοσης του τόπου, η αιχμή του δόρατος της δημοκρατίας στην Ελλάδα και αυτό συνεχίζει να είναι”, κατέληξε ο κ. Κοντονής

Ευχαριστίες προς το προσωπικό των δικαστηρίων στα Χανιά

Σημειώνεται οτι ο κ.Κοντονής, στις δηλώσεις του, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το προσωπικό των δικαστηρίων στα Χανιά, επισημαίνοντας οτι χωρίς την “δική τους προσφορά, που  ξεπερνά το πεδίο της υποχρέωσης που έχει ένας δικαστικός υπάλληλος, τα δικαστήρια δεν θα λειτουργούσαν με τον εξαιρετικό τρόπο που λειτουργούν τα δικαστήρια στα Χανιά. Επίσης ευχαρίστησε τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς για την παρουσία τους και την εργατικότητα που επιδεικνύουν σε όλα τα επίπεδα.

“Θέλω να μεταφέρω τις ευχαριστίες της κυβέρνησης σε αυτούς τους ανθρώπους που σε δύσκολες συνθήκες, μετά από μια περίοδο αποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών προσφέρουν τα πάντα ακριβώς για να λειτουργεί εύρυθμα η δικαιοσύνη στο νομό Χανίων και να εξυπηρετείται και ο πολίτης”

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στα Δικαστήρια Χανίων  και βίντεο με τις δηλώσεις του

​​

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook