Οι Θραψανιώτες που είναι γνωστοί για την τέχνη της αγγειοπλαστικής έκαναν δώρο τέσσερα πιθάρια στην Περιφέρεια για να προβάλλονται ως εκθέματα.

Οι σύγχρονοι Μινωίτες, από το Θραψανό έφεραν πιθάρια στην Περιφέρεια ως εκθέματα για να προβάλλεται σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες η αγγειοπλαστική τέχνη που έχει μακραίωνη παράδοση στο χωριό τους. 

Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού υποδέχτηκε ευχαριστώντας τους στην είσοδο της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Μαυραντωνάκης, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την στήριξη του στην αγγειοπλαστική παράδοση και στον πολιτισμό της Κρήτης, λέγοντας ότι η κίνηση τους να φέρουν τα 4 πιθάρια έχει πολλούς συμβολισμούς και εξήγησε ότι «τα δύο είναι Θραψανιώτικα αντίγραφα, το τρίτο είναι αντίγραφο από την Κορώνη Μεσσηνίας και το άλλο από την Μικρά Ασία ώστε να έχουμε στην Περιφέρεια μας αντιπροσωπευτική ενότητα εκπροσώπηση στον τομέα του πιθαριού με τα μεγάλα αγγειοπλαστικά κέντρα εκτός Κρήτης». 

Στο Θραψανό – πρόσθεσε ο Πρόεδρος “λειτουργούν 14 αγγειοπλαστικά εργαστήρια που κάνουν εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και έτσι παράλληλα μεταφέρουμε τον πολιτισμό μας παντού. Σήμερα η κίνηση μας αυτή, έχει πολλούς συμβολισμούς αφενός γιατί προέρχονται από ένα χωριό, το χωριό των πιθαδάρων στο Θραψανό, που είναι ένα κέντρο από τα καλύτερα στην Ευρώπη και αφετέρου να αναδείξουμε και την ευαισθησία του Περιφερειάρχη στα θέματα αγγειοπλαστικής αφού και στο παρελθόν πολλές πράξεις του και ενέργειες του στόχευαν στην ανάδειξη αυτού του πλούτου που έχουμε ως χωριό και ως Περιφέρεια”.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε «ευχαριστούμε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θραψανού, που εκεί γίνεται σημαντική δουλειά στην αγγειοπλαστική. Γνωρίζω αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια, καθώς οι περισσότερες από τις 14 επενδύσεις που έχουν γίνει, έχουν υλοποιηθεί από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου όταν ήμουν Πρόεδρος και έχουμε συνεργαστεί με όλους τους επιχειρηματίες γιατί πρέπει να αναδείξουμε αυτόν τον πολιτισμό. Είναι μια δυναμική η περιοχή του Θραψανού, είναι πολιτισμός αυτό που κάνουν και μέσα από την αγγειοπλαστική αναδεικνύεται και ο πλούτος της Κρήτης, αλλά δίνει και θέσεις εργασίας σε αρκετό κόσμο. Άρα αυτή η συμβολική κίνηση, που τα πιθάρια θα κοσμούν εδώ την Περιφέρεια μας για να αναδεικνύουν τον πολιτισμό της Κρήτης, αλλά και μια δυναμική περιοχή όπως είναι του Θραψανού που για χρόνια επενδύουν οι άνθρωποι στην αγγειοπλαστική».

Επίσης σε συνάντηση που ακoλούθησε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θραψανού παρόντων του Δημάρχου Μινώα Ζαχαρία Καλογεράκη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη και του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την στήριξη του στα αιτήματα τους και τον προγραμματισμό του συλλόγου, όπως : το Μεσογειακό φεστιβάλ πιθαριού στο Θραψανό, την ολοκλήρωση του Μουσείου αγγειοπλαστικής τέχνης, όπως και τη στήριξη αναπτυξιακών δράσεων για την προβολή του χωριού του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook