Την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των πολιτιστικών δράσεων σε όλα τα καταστήματα κράτησης στη χώρα, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής κατά την επίσκεψη του στο Κατάστημα Κράτησης  Χανίων.

Θα ενδυναμωθεί ο ρόλος των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, η δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικών και τεχνικών γνώσεων, καθώς και οι δράσεις που γίνονται σε συνεργασία με πολιτιστικούς κρατικούς φορείς όπως η Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο, διότι προσφέρουν στους κρατούμενους μία άλλη οπτική την οποία έχουν ανάγκη, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής κατά την επίσκεψη του στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων Υψίστης Ασφαλείας, όπου βρέθηκε το μεσημέρι για να επιδώσει τα πιστοποιητικά Επαγγελματικής Κατάρτισης στη Μαγειρική πρόγραμμα το οποίο παρακολούθησαν με επιτυχία 22 κρατούμενοι, με στόχο να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα μετά το πέρας της κράτησης τους.

Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τον ΟΑΕΔ και τη Διεύθυνση Αντι-εγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης και υλοποιήθηκε από το ΚΕΚ ΟΑΕΔ Λαμίας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πολλές από τις δραστηριότητες και τις δράσεις που αναπτύσσονται εντός των φυλακών, αρκετοί κρατούμενοι δεν τις είχαν γνωρίσει ποτέ. «Δεν είχαν δει για παράδειγμα ποτέ θέατρο, επομένως όλες αυτές οι δράσεις είναι το νέο πρότυπο το οποίο θέλουμε να περάσουμε για τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης. Με αυτά τα μέσα οι φυλακές θα γίνουν σωφρονιστικά καταστήματα».

Για τη γενικότερη κατάσταση στις φυλακές σε όλη τη χώρα ο υπουργός μίλησε με αισιοδοξία λέγοντας μεταξύ άλλων πως αυτή έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Υπάρχουν κάποια προβλήματα ακόμη στον Κορυδαλλό εξ αιτίας της μεγάλης σώρευσης κρατουμένων όμως και εκεί γίνεται μία ριζική αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του. Στα περισσότερα καταστήματα λειτουργούν σχήματα και μονάδες που δίνουν έναν αέρα και μία άλλη δυνατότητα. Ακόμη και οι κρατούμενοι τα υποδέχονται με ιδιαίτερη ζέση, δίνοντας σε εμάς κουράγιο για να συνεχίσουμε».

Για τη σημερινή κατάσταση στις φυλακές καθώς και για όλες τις δράσεις που υπάρχουν η κυβέρνηση έχει επαινεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς ανέφερε ο κ. Κοντονής. «Οι υποθέσεις που φτάνουν πλέον στο δικαστήριο δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι ελάχιστες έως μηδενικές δεδομένου ότι για το 2018 δεν υπάρχει καμία υπόθεση, που για εμάς θεωρείται επίτευγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα το 2013 – 2014 στο σκεπτικό της απόφασης διαλαμβάνονται όλα τα θετικά τα οποία έχουν συντελεστεί στις Ελληνικές Φυλακές. Θεωρώ ότι αυτό είναι το μέτρο των προσπαθειών μας».

Ο υπουργός κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη διεύθυνση και στελέχη του καταστήματος στο οποίο κρατούνται 345 κρατούμενοι σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας, ζήτησε όλα τα θέματα να φτάνουν άμεσα στο γραφείο του ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη επίλυση τους, γεγονός που θα διευκολύνει και υπηρεσιακά τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κυρίως όμως θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, που όπως επανέλαβε πολλές φορές, είναι άνθρωποι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook