Η ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου για την συνάντηση και τις σχέσεις Πολιτείας και Ορθοδόξου Εκκλησίας

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, μετά τα κατά καιρούς διαβήματά Της προς την Πολιτεία, από το περασμένο έτος, για την προτεινόμενη αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος, όπως παρουσιάζεται σε σχέδιο επιστημονικής ομάδας, με ομόφωνη Απόφασή Της προσκάλεσε όλους τους Βουλευτές της Κρήτης, για να τους μεταφέρει τις θέσεις Της για το σημαντικό θέμα αυτό. 

Την Ιερά Σύνοδο, εκτός των άλλων, απασχολεί το άρθρο 3, που σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόταση της παραπάνω ομάδας, υπό τον κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, διαγράφεται η ουσιαστική σχέση της Πολιτείας με την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα εισάγεται η πρόταση: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση της Εκκλησιαστικής Ταυτότητας της Εκκλησίας Κρήτης στο προτεινόμενο σχέδιο τροποποίησης του Ελληνικού Συντάγματος.

Στη συνάντηση αυτή, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου, στο Ηράκλειο, τριμελής εξουσιοδοτημένη από την Ιερά Σύνοδο Αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, και τους Σεβ. Μητροπολίτες Γορτύνης καί Αρκαδίας κ. Μακάριο και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, παρόντος και του Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ζαχαρία Αδαμάκη, Προέδρου της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, συνομίλησε με τους Βουλευτές Ηρακλείου κ. κ. Νικόλαο Ηγουμενίδη, Ιωάννη Μιχελογιαννάκη, Ελευθέριο Αυγενάκη και Βασίλειο Κεγκέρογλου. Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης, εκπροσώπησε και τους Βουλευτές Χανίων, κ. Αντώνιο Μπαλωμενάκη καί κ. Ευαγγελία Βαγιωνάκη. Επιστολές και μηνύματα απέστειλαν οι Βουλευτές Ηρακλείου κ. κ. Σωκράτης Βαρδάκης και Σπυρίδων Δανέλλης, και οι Βουλευτές Λασιθίου κ. κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης και Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Η Συνοδική Αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους Βουλευτές για την πλήρη αντίθεση της Ιεράς Συνόδου και των Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης στη διαγραφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως αυτή περιγράφεται στο σχέδιο αλλαγής του Συντάγματος, και μάλιστα στο άρθρο 3 με την προσθήκη της φράσης ότι:  «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη». Με την προτεινόμενη αυτή αφαίρεση, καταργείται ο ισχύων Καταστατικός Χάρτης της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, (Νόμος 4149/1961), η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επί πλέον, η Συνοδική Αντιπροσωπεία έθεσε και άλλα σημεία του σχεδίου αναθεωρήσεως του Συντάγματος.

Οι Βουλευτές άκουσαν με πολλή προσοχή όσα ειπώθηκαν και αφού ακολούθησε διαλογική συζήτηση, τοποθετήθηκαν καταληκτικά, ως εξής:

– Ιωάννης Μιχελογιαννάκης: «Δεν έχομε λάβει συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα αυτό. Βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο, στον οποίο θα σεβαστούμε όλες τις φωνές και δη τη φωνή της Εκκλησίας».

– Νικόλαος Ηγουμενίδης: «Θα μελετηθεί το νομικό σκέλος του θέματος που τέθηκε και στο πλαίσιο του διαλόγου θα διευκολύνουμε την Εκκλησία της Κρήτης να έλθει σε επικοινωνία με την αρμόδια Επιτροπή».

– Ελευθέριος Αυγενάκης: «Είναι υποχρέωση της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προσωπική μου, ως Βουλευτή Ηρακλείου, η ανάδειξη και η προστασία του ρόλου της Εκκλησίας συνολικά και δη της Εκκλησίας της Κρήτης. Ειδικά δε, σε ό,τι αφορά στο προτεινόμενο προς αναθεώρηση άρθρο 3 του Συντάγματος, θεωρώ ότι διακατέχεται από δογματισμό και δυσκαμψία και αποτυπώνει μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα για την Ιστορία του Έθνους και την προσφορά της Εκκλησίας. Είμαστε αντίθετοι με την τροποποίηση αυτή και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να υπερασπιστούμε το ρόλο και την αποστολή της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης».

– Βασίλειος Κεγκέρογλου: «Έχουμε χαρακτηρίσει ως παράταξη απαράδεκτη και αντισυνταγματική τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της Επιτροπής Κατρούγκαλου. Απορίας άξιον τυγχάνει το γεγονός ότι η εν λόγω Επιτροπή φαίνεται να προωθεί διακοπή της σχέσης της Ελληνικής Πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κυρίως ότι αφαιρεί κάθε Συνταγματικό στήριγμα της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης. Ως παράταξη, καταθέσαμε συγκεκριμένη άποψη για το πώς πρέπει να διαμορφωθούν οι σχέσεις της Ελληνικής Πολιτείας και της Εκκλησίας, με τους αναγκαίους, αλλά διακριτούς ρόλους».

Τέλος, συμφωνήθηκε νεώτερη συνάντηση για το σημαντικό θέμα αυτό, όπως και για άλλα σπουδαία θέματα τα οποία απασχολούν την Εκκλησία της Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook