Είναι αλήθεια ότι το πολιτικό σύστημα  κάνει φιλότιμες προσπάθειες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια,  για να «βοηθήσει» την μικρή εμπορική επιχείρηση και τους αυτοαπασχολουμένους στον αγώνα που δίνουν για την επιβίωση τους. Οι κυβερνήσεις , η ΕΣΕΕ ,η ΟΕΣΚ ,η τοπική διοίκηση (Δήμος, Περιφέρεια) προσπαθούν  να φέρουν την «ανάπτυξη» με κάθε τρόπο κάνοντας όμως  τα χατίρια των πολυεθνικών και των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων σε βάρος των μικρών επαγγελματιών. Τελευταίο παράδειγμα βοήθειας και με πρόσχημα την νομιμότητα  επιχειρείται η δίωρη επέκταση του ωραρίου στις «τουριστικές περιοχές». Είναι πολύ δύσκολο να κρύψουν τις πραγματικές τους επιδιώξεις τους πίσω από αυτές τις δήθεν ενέργειες για το καλό όλων των επιχειρήσεων. Αποσκοπούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στην ολοκληρωτική απελευθέρωση των ωραρίων ,και στην κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Τα μέτρα αυτά είναι μέρος των επιδιώξεων του ΣΕΒ, είναι κατευθύνσεις της Ε.Ε. που στόχο έχουν να βγάλουν από την αγορά τους μικρούς εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους προς όφελος της κερδοφορίας  των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα μέτρα που βιώνουμε όλοι εμείς οι μικροί έμποροι  όπως ,η βαριά φορολογία που αγγίζει στο 70% του εισοδήματος μας ,τα εξοντωτικά πρόστιμα, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, οι δημοτικοί φόροι κ.α. Από την αντίπερα όχθη και προς όφελος  των μονοπωλίων έχουμε φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, νόμους και διατάξεις προκειμένου να διάγουν βίο ανθόσπαρτο με πολλαπλασιασμό  της κερδοφορίας τους. 

Είναι κοροϊδία και μεγάλο ψέμα ότι θα είμαστε εμείς οι μικροί, οι πρωταγωνιστές της «δίκαιης ανάπτυξης». Είναι κοροϊδία ότι στην ζούγκλα του καπιταλισμού όλοι εμείς οι μικροί θα επιβιώσουμε αγκαλιά με τα μεγαθήρια. Τέτοιες «μπαρούφες» έλεγαν κάποτε για την Κοινή αγορά των εκατομμυρίων και ότι θα τρώγαμε όλος ο λαός με χρυσά κουταλιά. Η ίδια κοροϊδία ήταν όταν μας αποκαλούσαν ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας  αλλά στην εποχή της οικονομικής κρίσης πάνω από 350.000 μικρές εμπορικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Έτσι και τώρα «σύγχρονα» και «αναπτυξιακά» προσπαθούν με διάφορα προσχήματα να μας πετάξουν έξω από τα μαγαζιά μας και τις δουλειές μας προωθώντας ενέργειες όπως την επέκταση των ωραρίων αλλά και τις κατασχέσεις για χρέη έως και 500 ευρώ.

Υπάρχει τρόπος ανάσχεσης αυτής της βάρβαρης πραγματικότητας; Υπάρχει και μετρά βήματα σταθερά βάζοντας στη άκρη λογικές συμβιβασμού και αληθοφάνειας. Υπάρχει τρόπος μακριά από ψευδαισθήσεις και ενάντια στις λογικές της υποταγής  και στις επιδιώξεις του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Υπάρχει τρόπος  κόντρα στις αυταπάτες ότι προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του κεφαλαίου και όχι οι δικές μας πραγματικές ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων. Υπάρχει τρόπος αρκεί να διώξουμε τον φόβο και  να πιστέψουμε ότι όλα μπορούν να αλλάξουν γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Υπάρχουν κατακτήσεις ,υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και αυτό οφείλετε τα τελευταία χρόνια  στην σταθερή προσήλωση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Χανιων  για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μικρών εμπόρων. Είναι η σταθερή διεκδικητική κατεύθυνση που αποφασιστικά και με συνέπεια κάνει πράξη την πραγματική κοινωνική συμμαχία με τους ταξικά προσανατολισμένους εργαζομένους , τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, την νεολαία και τους χαμηλοσυνταξιούχους .Στην κατεύθυνση αυτή καταφέρνει και μικρές  νίκες. Όπως η άρση της απόφασης του Δημάρχου Χανιων  να χαρακτηρίσει όλο τον Δήμο σαν «τουριστική περιοχή» που θα είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας .Σημαντική ήταν και η προσωρινή αναστολή από την Περιφέρεια Κρήτης  στην επέκταση του ωραρίου κατά 2 ώρες. Εκεί στο μέλλον  θα φανεί η στάση  του κάθε περιφερειακού συμβούλου ποιανού τα συμφέροντα πραγματικά εξυπηρετεί.

Συνάδελφε συναδέλφισσα ο αγώνας μας πρέπει να είναι καθημερινός  συνεχής και αταλάντευτος. Προκειμένου  να έχουμε δύναμη χρειάζεται και η δικιά σου ουσιαστική συμμέτοχη στις αγωνιστικές δράσης του Εμπορικού συλλόγου Χανιων.  Στην δύσκολη καθημερινότητα των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολουμένων ο αγώνας μας δεν έχει διαλείμματα  πρέπει να είναι συνεχείς. Σημαντική είναι η μάχη που πρέπει να δώσουμε την Τέταρτη 30 Μάιου κλείνοντας τα καταστήματα μας διαδηλώνοντας για τα αυτονόητα. Γιατί δεν είναι  «φυσιολογικό» στην σημερινή εποχή  να υπάρχει τέτοια  τεχνολογική εξέλιξη και τόσος πλούτος στα χέρια όμως λίγων και οι περισσότεροι από εμάς να μην μπορούμε να ζήσουμε όπως πραγματικά μας αξίζει. Παράλληλα πρέπει να αποδοκιμάσουμε τον κυβερνητικό συνδικαλισμό που προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει και να απαξιώσει με κάθε τρόπο την όποια αγωνιστική δράση. Αλήθεια ποια ήταν η στάση των ηγεσιών της ΕΣΕΕ και της ΟΕΣΚ το προηγούμενο διάστημα ; Μόνο διαλόγους με τους θεσμούς ,τον ΣΕΒ και τους μεγαλέμπορους ήξεραν να κάνουν. Χέρι χέρι χειροκροτούσαν με όλους αυτούς  την ευρωπαϊκή μας πορεία που οδηγεί στην εξαφάνιση των μικρών επαγγελματιών. Έρχονται τώρα όλοι αυτοί οι ξεπουλημένοι  και προτείνουν «συμμαχίες» και κοινούς «αγώνες». Δεν λένε κουβέντα για τα προβλήματα που αφορούν τους συνάδελφους ούτε ζητούν την κατάργηση των δεκάδων νόμων που μας κάνουν την ζωή δύσκολη (φορολογικό ,Ασφάλιση, χαράτσια κ.α. Παράλληλα τηρούν άκρα του τάφου σιωπή για απεργιακές κινητοποιήσεις η έστω για 3ωρο κλείσιμο των καταστημάτων προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για όλα αυτά που μας κάνουν την ζωή δύσκολη. Λίγο έλειψε να μας προτείνουν να κρατήσουμε την ανάσα μας μέχρι να σκάσουμε σαν να πρόκειται για προωθημένη αγωνιστική δράση.

Οι ηγεσίες αυτές ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εγγυηθούν την οργάνωση της δράσης μας για τα δικαιώματα μας για να αντιμετωπιστεί η πολιτική που μας οδηγεί στα χρέη και στα λουκέτα. Εμείς οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι  έχουμε βρεθεί και θα ξαναβρεθούμε στο δρόμο του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους ,τους μικρούς αγρότες ,τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Αυτή είναι η δικιά μας κοινωνική συμμαχία σε κατεύθυνση  ενάντια στα μονοπώλια και στις πολιτικές κυβερνήσεων και ευρωπαϊκής ένωσης που μας τσακίζουν καθημερινά.       
     
Νίκος Βουρλάκης  
Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook