Άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση διατηρητέων κτιρίων

Αλλάζει σταδιακά όψη μία από τις παλαιότερες συνοικίες των Χανίων, που είναι συνδεδεμένη με τη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής κυρίως τη δεκαετία του ‘50 καθώς φιλοξενεί μονάδες βυρσοδεψίας.

Ο λόγος για τα Ταμπακαριά που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως το βιομηχανικό μνημείο της πόλης, καλύπτοντας έκταση που βρίσκεται «αγκαλιά» με τη θάλασσα, στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας, από την Αγία Κυριακή μέχρι και την οδό Βιβιλάκη.

Η λειτουργία των βυρσοδεψείων, με βάση έγγραφα και αναφορές, χρονολογείται από την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στην Κρήτη, μεταξύ 1830 και 1840, και η χωροθέτηση τους εκεί δεν ήταν τυχαία. Βρισκόταν «πάνω» στο κύμα, με νερά που ευνοούσαν τη διαδικασία της επεξεργασίας δέρματος.

Σήμερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τα περίπου 50 που λειτουργούσαν την περίοδο της αιχμής τους, λειτουργούν μόνο τρία, προσαρμοσμένα βέβαια στις απαιτήσεις της εποχής, ενώ τα υπόλοιπα κτίσματα, κυρίως τα βιομηχανικά στο βόρειο τμήμα της περιοχής, έχουν εγκαταλειφθεί.

Ωστόσο ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση των κτηρίων αυτών, καθώς 26 που βρίσκονται στην οδό Βιβιλάκη, έχουν κριθεί διατηρητέα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Ξανθουδάκης, «οι ιδιώτες ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν στην αξιοποίηση τους με βάση τις προδιαγραφές που απαιτούν κτήρια που κρίνονται διατηρητέα με την αυστηρή προϋπόθεση να μην αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός τους χαρακτήρας».

Ήδη κάποιοι εκ των ιδιοκτητών έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την έκδοση των σχετικών αδειών και σύντομα η περιοχή θα αλλάξει όψη.

Εκτός από τα κτίσματα της Βιβιλάκη, ο δρόμος για την ανάδειξη και αξιοποίηση ακόμα 17 κτισμάτων που βρίσκονται στην Αγία Κυριακή, έχει ήδη ανοίξει.

Η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικού Σχεδιασμού και Αδειοδοτήσεων τα έκρινε διατηρητέα και ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα αξιοποιήσουν με συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρότεινε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Χανίων.

Με βάση την πρόταση, τα κτίρια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατοικία, γραφείο, τουριστικό κατάλυμα, πολιτιστικοί χώροι και χώροι αναψυχής χαμηλής όχλησης ενώ υπάρχει η δυνατότητα και της δημιουργίας μουσειακών χώρων.

«Η περιοχή έχει σημαντική προοπτική. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται το μουσείο – οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων, το κτήριο της παλιάς Γαλλικής σχολής, ο ναός της Αγίας Μαγδαληνής και κτήρια που στέγαζαν τα προξενεία που υπήρχαν στα Χανιά». Σύμφωνα με τον ίδιο δημιουργείται μια νέα πολιτιστική διαδρομή για την πόλη.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook