Η συμπλήρωση 197 ετών απο την κήρυξη της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη, εορτάστηκε το πρωί, στον ιερό ναό της Θυμιανής Παναγιάς στα Σφακιά.

Εκπρόσωποι αρχών και φορέων καθώς και πολίτες έδωσαν το “παρών” στην εκδήλωση και τίμησαν τη μνήμη των οπλαρχηγών που κήρυξαν την επανάσταση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λάμπης – Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου.

Στα γεγονότα της εποχής αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αντιπτέραρχος ε.α., και Γενικός Γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, Μανόλης Κελαϊδής, ενώ ριζίτικο απέδωσαν μέλη της Ένωσης Σφακιανών Χανίων.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Σφακίων παρευρέθησαν ο Αναπληρωτής Υπ. Υγείας Παύλος Πολάκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής και οι Δήμαρχοι Σφακίων, Γιάννης Ζερβός και Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Η έναρξη της επανάστασης

Παρόλο που οι προϋποθέσεις δεν ήταν ευνοϊκές για να ξεκινήσει η επανάσταση στη Κρήτη , αμέσως μετά το ξεσηκωμό της Πελοποννήσου αποφασίστηκε η κήρυξή της τον Απρίλη του 1821 σε συνέλευση που έγινε στη Παναγία τη Θυμιανή στα Σφακιά.

Οι Σφακιανοί, ειδοποιούν όλες τις κεφαλές του νησιού, που έχουν ελληνική συνείδηση, να παρευρεθούν στις 15 Απριλίου στο Λουτρό Σφακίων, εκεί οριστικοποιήθηκε να κηρυχτεί η επανάσταση στο νησί.

Σύμφωνα με τα έθιμα των Σφακιών την απόφαση των καπετάνιων πρέπει να την επικυρώση ο λαός, έτσι οι Καπετάνιοι συγκαλούν λαική συνέλευση, για τις 29 Μαΐου στη Παναγιά τη Θυμιανή, όπου ο λαός των Σφακιών επικυρώνει την έναρξη του νέου ξεσηκωμού, και εκλέγονται οι αρχηγοί. 

Επικυρώθηκε η πολιτική αρχή του αγώνα (επαναστατική κυβέρνηση) με όνομα ως γενική αρχή της επανάστασης με έδρα το Λουτρό και μιά οικονομική επιτροπή με ονομασία που είχε την επιμέλεια των πόρων για τον αγώνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook