Οι τέσσερις ημέρες προσπαθειών για να σωθεί το δελφινάκι που εμφανίστηκε κοντά στην παραλία της Αγίας Μαρίνας στα Χανιά

Την προηγούμενη Παρασκευή μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους λουόμενους που ήταν στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, η εμφάνιση στα ρηχά ενός μικρού δελφινιού. 

Επρόκειτο για ένα Ζωνοδέλφινο, για το οποίο μόλις ενημερώθηκε το ερευνητικό κέντρο διάσωσης και περίθαλψης κητωδών «Αρίων» ξεκίνησαν και οι προσπάθειες για την διάσωση του δελφινιού.

Όλες οι ενέργειες κατεγράφησαν  μέρα προς μέρα από τον «Αρίωνα» μέχρι και την ικανοποίηση για την επιτυχή διάσωσή του.

Ημέρα 1 
Μετά από ειδοποίηση του ΑΡΙΩΝ, ότι ένα μικρό δελφίνι κολυμπά προς τα αβαθή της Αγ. Μαρίνας, στα Χανιά, δόθηκαν οδηγίες από την Δρ. Κομνηνού, στη Μαρία Καμπουράκη, μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ στη περιοχή για να ελέγξει τη κατάσταση του δελφινιού. Από τη περιγραφή και το οπτικό υλικό, αναγνωρίζεται ότι αφορά ένα Ζωνοδέλφινο το οποίο δεν παρουσιάζει εξωτερικά τραύματα και δεν φαίνεται εγκλωβισμένο σε δίχτυα. Καθώς κυλά η νύχτα και το δελφίνι δεν φαίνεται να προσαράζει προς την ακτή,αλλά θα συνεχιστεί και αύριο ο έλεγχος της κατάστασης του εφόσον βρίσκεται ακόμη στη περιοχή.

Ημέρα 2
Νωρίς το πρωί ο υπεύθυνος του ΑΡΧΕΛΩΝ στα Χανιά, Οδυσσέας, μας ειδοποίησε ότι το δελφίνι έχει βγει πολύ κοντά στην ακτή και ότι προσπάθησαν να το μετακινήσουν σε βαθύτερο σημείο αλλά αυτό επιστρέφει. Η Κτηνίατρος βρίσκεται στο χώρο που μαζί με την Δρ. Κομνηνού , Αν. Καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών Θαλασσίων Ειδών ελέγχουν και καθοδηγούν τη κατάσταση. Γίνεται προσπάθεια για τη συλλογή δειγμάτων από το δελφίνι για εργαστηριακή ανάλυση και περαιτέρω έλεγχο.Χορηγήθηκε αντιβίωση και ηλεκτρολύτες.
Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας έως και τη δύση του ήλιου, η Κτηνίατρος παρέμεινε στη παραλία όπου φρόντιζε για την υγεία του δελφινιού μέσα στη θάλασσα. Οι Λιμενικοί επισκέφθηκαν τη παραλία και προσέφεραν τη βοήθειά τους. Δημιουργήθηκε επιτόπου μικρή ομάδα από εθελοντές οι οποίοι υποστηρίζουν τη προσπάθεια διάσωσης του δελφινιού συνεχώς.

Ημέρα 3
Προφανώς αισθανόμενο δυνατότερο, το δελφίνι άρχισε να απομακρύνεται από την Αγ. Μαρίνα. Η Κτηνιάτρος και η ομάδα με εθελοντές επιβλέποντες βρίσκονται στην παραλία και ελέγχουν μήπως επιστρέψει και εμφανιστεί σε αβαθή σημεία της ευρύτερης περιοχής  για να επέμβουν.

Ημέρα 4
Πραγματοποιήθηκε έρευνα μήπως και εντοπιστεί το δελφίνι σε στεριά, θάλασσα και στις γύρω νησίδες με σκάφος της Κτηνιάτρου μας. Δεν εντοπίστηκε και δόθηκε τέλος στο συναγερμό το μεσημέρι. Ευχαριστούμε όλους όσους υποστήριξαν την επιχείρηση της διάσωσης του Ζωνοδέλφινου, και ιδιαίτερα την Κτηνίατρό μας  Μαρία Καμπουράκη, την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ και το λιμεναρχείο.

 

 

Σημείωση: Παρακαλούμε αναφέρετε παρόμοια περιστατικά στον ΑΡΙΩΝ (Τηλ. 6945531850, 6945644994) και στο πλησιέστερο λιμεναρχείο (108) ή συμπληρώστε την Αναφορά Παρατήρησης στην ιστοσελίδα μας (www.arion.org.gr) ώστε να δοθούν κατάλληλες οδηγίες μέχρι να φθάσει μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ προκειμένου να ελέγξει την υγεία του δελφινιού (εφόσον είναι ζωντανό) και να παρθούν δείγματα από, για εξακρίβωση των αιτιών θανάτου (εάν πρόκειται για νεκρό).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook