Χειρισμό του θέματος με σπασμωδικές κινήσεις, τακτική εντυπωσιασμού, ενώ υπήρχε γνώση από τον Απρίλιο για την κατάληψη των καντίνων χρεώνει ο δήμαρχος Χανίων στον Μ. Βλαχάκη

Κατά την παρουσίαση των νέων προσώπων που αναλαμβάνουν τα καθήκοντα των παραιτηθέντων αντιδημάρχων, δεν έλειψαν οι ευθείες και χωρίς περιστροφές βολές του δημάρχου Χανίων σε βάρος του Μιχάλη Βλαχάκη, ο οποίος απέδωσε όλες τις ενέργειες και τον θόρυβο που προέκυψε με το θέμα των καντίνων σε τακτική προσωπικής προβολής του τέως αντιδημάρχου.

Μάλιστα, όπως άφησε ο δήμαρχος να γίνει σαφές, το θέμα της κατάληψης των καντινών ήταν πολύ νωρίτερα γνωστό στον Μιχάλη Βλαχάκη, ωστόσο δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε διοικητική αποβολή των ατόμων που τις έχουν καταλάβει.

Από τα μέσα Απριλίου γνώριζε ο τέως αντιδήμαρχος για την κατάληψη των καντίνων

Ο δήμαρχος αναφέρει ότι ο κ. Βλαχάκης γνώριζε από τα μέσα Απριλίου με σχετική αναφορά της Αστυνομίας την κατάληψη των καντίνων. Δεν έδρασε εγκαίρως και δεν εξάντλησε τις νόμιμες ενέργειες αποτροπής της κατάληψης, φέρνοντας το ζήτημα ως κατ’ επίφαση έκτακτο θέμα στο Δ.Σ. στα μέσα Μαϊου, ενώ θα μπορούσε να έχει συζητηθεί ως τακτικό θέμα σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. 

Το θέμα το χειρίστηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και αυτός αποφάσισε αυτή τη διαδικασία. Μετά από όλες τις συνεννοήσεις που έκανε με τις υπηρεσίες, μου ανέφερε την τελευταία στιγμή ότι το θέμα θα το φέρει ως έκτακτο στο δημοτικό συμβούλιο. Επειδή έγινε από μένα μια έρευνα των στοιχείων που ζήτησα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχω καταλήξει ότι ο κ. Βλαχάκης εγκατέλειψε την κοινή μας προσπάθεια προφασιζόμενος λόγους που δεν δικαιολογούνται κατά τη γνώμη μου από τα δεδομένα, σε μια τακτική που πιστεύω ότι ήταν εντυπωσιασμού με επίκεντρο τον εαυτό του. 

Τα αναψυκτήρια είναι και ήταν κατειλημμένα πολύ πριν το φέρει ο αντιδήμαρχος ως κατ’ επίφασην έκτακτο θέμα στο Δ.Σ. και αυτό του ήταν γνωστό από την αναφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στα μέσα Απριλίου. Χωρίς να έχει δράσει εγκαίρως και εξαντλώντας τις νόμιμες ενέργειες αποτροπής της κατάληψης, είτε αποβολής, έφερε εκτάκτως ένα θέμα στις 16/5 για συζήτηση προ ημερησίας, ενώ κάλλιστα μπορούσε να το έχει φέρει ως τακτικό θέμα ήδη από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. 

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου τάχθηκε υπέρ της συζήτησης του θέματος ως εκτάκτου και είναι ανεπίτρεπτο να αφήνει ο τέως δήμαρχος αιχμές για συγκάλυψη της παρανομίας από τα μέλη του Δ.Σ. σε ένα θέμα που ήταν καθαρά διαδικαστικό. Στη συνέχεια ο τέως αντιδήμαρχος προέβη κατά τη γνώμη μου σε σπασμωδικές ενέργειες όπως η προσπάθεια διακοπής του νερού που η δικαιοσύνη έκρινε ως παράνομη πράξη και όταν αυτό δεν έφερε αποτελέσματα εστράφη κατά του Δ.Σ. και κατά της δικαιοσύνης.

Ο δήμος Χανίων προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την επικράτηση της νομιμότητας στο θέμα των αναψυκτηρίων και την προάσπιση των δημοτικών εσόδων. Τα υπόλοιπα θα τα θέσω ενόψει του Δ.Σ.

Οι αντιδήμαρχοι έχουν λάβει την αρμοδιότητα και λειτουργούν στη θέση του δημάρχου. Δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για τα πάντα και είναι στο κάτω – κάτω στην κρίση του αντιδημάρχου να δώσει την πληροφόρηση σε τόσες λεπτομέρειες εφόσον εγώ δεν την είχα. Όταν ένα θέμα δεν τυγχάνει σωστού χειρισμού προκύπτουν κάποια ζητήματα. Από τη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα ενημερώθηκα, πήρα όλους τους φακέλους, ενημερώθηκα και έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου. Εγώ την ενημέρωση της αστυνομίας δεν τη γνώριζα.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι θα δώσει όλες τις λεπτομέρεις στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

“Όσο για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν μετά την απόφαση που είναι βέβαιο ότι θα λάβουμε, περί διοικητικής αποβολής, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες ενέργειες με την καθοδήγηση της νομικής υπηρεσίας.” υπογράμμισε

Το θέμα θα είχε λυθεί αν είχαν γίνει διαφορετικές ενέργειες

Ο δήμαρχος Χανίων ισχυρίζεται ότι το θέμα της κατάληψης των καντίνων θα είχε αποτραπεί αν είχαν γίνει οι σωστές ενέργειες από την αρχή από τον τέως αντιδήμαρχο, τονίζοντας ότι στο σημείο αυτό δεν φέρουν ευθύνη οι υπηρεσίες αλλά ο πολιτικός τους προϊστάμενος

“Πριν έρθει αυτό το θέμα στο συμβούλιο υπήρχαν ενέργειες οι οποίες αν είχαν εξαντληθεί και είχαν γίνει με έναν διαφορετικό τρόπο δεν θα χρειαζόταν να έρθει καν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, το θέμα θα είχε αποτραπεί με κάποια διαδικασία αποβολής. Είχαν γίνει ενέργειες αλλά δεν ήταν πληρέστατες.

Όταν κάποιος αναλαμβάνει να λύσει ένα ζήτημα αυτός έχει την ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος. Το αν οι υπηρεσίες ενήργησαν με τον άλφα ή βήτα τρόπο υπάρχει τρόπος να διοθρωθεί. Όταν όμως κάποιος χωρίς να λαμβάνει υπόψιν όλο το ιστορικό και το τι έχει συμβεί βγαίνει με αυτόν τον επιθετικό τρόπο να στραφεί κατά πάντων, της δικαιοσύνης, του Δ.Σ., ως αυτοί να φέρουν την ευθύνη για την παρανομία και να τους ρίχνει αυτό το βάρος, θα έπρεπε τουλάχιστον προηγουμένως να έχει εξετάσει με σωστό τρόπο τα στοιχεία που του είχαν δώσει οι υπηρεσίες.”

“Η προσωπική προβολή έχει φανεί κατ’ επανάληψη ότι ενδιέφερε τον τέως αντιδήμαρχο”

Ο δήμαρχος Χανίων, έκανε επίσης λόγο για τη ρήξη που είχαν υποστεί οι σχέσεις των δυο πάλαι ποτέ στενών συνεργατών

Η προσωπική προβολή είναι εμφανές ότι είναι ένα στοιχείο που κατ’ επαναληψη έχει φανεί ότι είναι ένα στοιχείο που ενδιέφερε τον τέως αντιδήμαρχο. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να κάνε πολύ θόρυβο γύρω από το όνομά του αλλά επειδή εδώ μας ενδιαφέρει το πώς θα κάνουμε πραγματικά δουλειά σας είπα ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια κανένα μέλος του δημοτικού μας συμβουλίου που να καλύπτει παρανομίες.

Τον είχα εμπιστευτεί όμως το τελευταίο διάστημα είχε επιλέξει έναν τρόπο που πάλι οδηγούσε σε διαφοροποιήσεις και δημόσια προβολή ο οποίος δεν άρμοζε με την εμπιστοσύνη που του είχα δείξει. Οπότε και εγώ είχα αρχίσει να προβληματίζομαι έντονα. 

“Όποιοι δεν καλύπτονται από τη δημοτική ομάδα να το δηλώσουν δημόσια”

Τέλος ο δήμαρχος υποστήριξε ότι παρά τις αποχωρήσεις των αντιδημάρχων, δεν υπάρχει πρόβλημα “κυβερνησιμότητας” στον δήμο Χανίων, ενώ απαντώντας ουσιαστικά στις εκτιμήσεις για τον αν έχει πληγεί η συνοχή της δημοτικής ομάδας, δήλωσε ότι η αυτή είναι συμπαγής.

Η δημοτική αρχή δεν χάνει τις δυνάμεις της. Οι δυο παραιτηθέντες είχαν την εντιμότητα να παραιτηθούν από δημοτικοί σύμβουλοι και αυτό πιστώνεται στα θετικά παρά το ότι άφησαν το έργο ανολοκλήρωτο και έτσι εισέρχονται δυο νέοι δημοτικοί σύμβουλοι που ενισχύουν την ομάδα. Όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στον δήμο Χανίων. Η δημοτική μας ομάδα είναι ενωμένη και συμπαγής και αν κάποιοι αισθάνονται ότι αυτό δεν τους καλύπτει καλό είναι δημόσια να το δηλώσουν.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι

Σήμερα τοποθετήθηκαν και οι νέοι αντιδήμαρχοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά την αποχώρηση των Μ. Βλαχάκη και Β. Περράκη.

Αρχικά ορκίστηκαν οι δυο νέοι δημοτικοί σύμβουλοι που παίρνουν τις θέσεις των δυο παραιτηθέντων δημοτικών συμβούλων. Πρόκειται για την Τσιτσιρίδη Ελπίδα από την περιοχή των Χανίων και τον Κοκοτσάκη Πέτρο από την περιοχή της Σούδας.

Ως προς τις αντιδημαρχίες, η Ελπίδα Τσιτσιρίδη αναλαμβάνει το τμήμα του πολιτισμού, του τουρισμού και του προγραμματισμού και ο Αντώνης Βαρδάκης αναλαμβάνει την παιδεία που ήδη γνωρίζει από την ιδιότητά του ως προέδρου του τομέα της β΄βάθμιας.

Ο Ιωάννης Μαράκης, οικονομολόγος αναλαμβάνει την ευθύνη της οικονομικής υπηρεσίας και θα ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο. Ο Σταύρος Φιωτάκης αναλαμβάνει τον τομέα του αθλητισμού και θα διατηρήσει την ευθύνη για την περιοχή της Ν. Κυδωνίας. Όλες οι υπόλοιπες θέσεις και αρμοδιότητες παραμένουν όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook