Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 – Εβδομάδα Βιώσιμης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι – ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ με τίτλο «Αρχιτεκτονική και Βιωσιμότητα»

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 του InHeriT, το Σάββατο 2 Ιουνίου, ώρα 10 πμ-8μμ, ανοίγει για το κοινό των Χανίων η προγραμματισμένη έκθεση αρχιτεκτονικού έργου με θέμα «Επανάχρηση και Προσαρμογή» στο Μεγάλο Αρσενάλι. 

Στην έκθεση εκτίθενται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιλεγμένες συμμετοχές από τις αρχιτεκτονικές σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΕΜΠ, του ΑΠΘ, του Frederick University, των Πανεπιστημίων Πατρών και Θεσσαλίας, του Abu Dhabi University, της ομάδας ΠηλΟίκο, του Neapolis University of Pafos και του Ctrl_Space Lab. 

Οι μελέτες που παρουσιάζονται αφορούν όλα τα επίπεδα σπουδών (προπτυχιακές, διπλωματικές, μεταπτυχιακές, εντατικά εργαστήρια). Θεματικά, παρουσιάζονται αρχιτεκτονικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις που απαντάνε στα ακόλουθα ερωτήματα:

α. πώς το πολιτισμικό δυναμικό μιας περιοχής μπορεί να μελετηθεί στη βάση νέων στρατηγικών του σχεδιασμού με άξονα την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα του χώρου;

β. πώς η υιοθέτηση της έννοιας της βιωσιμότητας αλλάζει τις αρχιτεκτονικές αντιλήψεις και μεθόδους για τα μνημεία και το πολιτισμικό μας απόθεμα γενικά;

γ. πώς συνδυάζονται οι αντίρροπες προτεραιότητες που ορίζουν καθεμία από τις παραπάνω παραμέτρους (κοινωνία, περιβάλλον, οικονομία); δ. πώς η έννοια της βιωσιμότητας ανανεώνει την δημόσια αντίληψη για την αξία των μνημείων;

Την Κυριακή 3 Ιουνίου, ώρα 3μμ-9μμ, θα συζητηθούν δημόσια στο Μεγάλο Αρσενάλι, σε ένα forum ανοικτό στο κοινό της πόλης όλα τα παραπάνω με εκπροσώπους όλων των φορέων και ομάδων που συμμετέχουν στην έκθεση. Συμμετέχουν οι αρχιτέκτονες Κώστας Αδαμάκης, Μαρία Βροντίση, Δέσποινα Διμέλλη, Γιώργος Ιγγλεζάκης, Κάρολος Γαλανός, Γιώργος Γιαννίτσαρης, Απόστολος Κυριαζής, Απόστολος Μουσουράκης, Άγγελος Παπαγεωργίου, Νίκος Πατσαβός, Ιάκωβος Ρήγος, Κώστας Σακαντάμης, Μιχάλης Σιούλας, Αλέξης Τζομπανάκης και Νάσω Χρυσοχού.

Η έκθεση και η ημερίδα συνδιοργανώνονται από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΚΑΜ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής Ιωαννίνων. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον αρχιτέκτονα, συντονιστή του InHeriT, Νίκο Πατσαβό σε συνεργασία με τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος Ιάκωβο Ρήγο.

Η Εβδομάδα Βιώσιμης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως διεθνής εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook