Ηχηρή παρέμβαση από τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ

Την πρώτη του ηχηρή παρέμβαση μετά τα όσα συνέβησαν τον Αύγουστο του 2015 έκανε, σήμερα σε ομιλία του στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης λέγοντας:

«Θα πρέπει να παραδεχθούν κάποιοι που σήμερα πανηγυρίζουν για τα θετικά βήματα που γίνονται ενόψει εξόδου από το πρόγραμμα, ότι δεν θα υπήρχαν αυτά τα αποτελέσματα αν η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία το 2015, όταν ψηφίστηκε το πρόγραμμα μετά το δημοψήφισμα, δεν έβαζε το συμφέρον της χώρας και της Ευρώπης πάνω από το δικό της κομματικό ή πολιτικό συμφέρον και δεν προσερχόταν με μια διάθεση συνεννόησης, η οποία βεβαίως δεν υπήρχε από τη σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Και είμαι σίγουρος ότι σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν είχε ακολουθηθεί τότε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, με την οποία θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος, οπότε θα ήταν και ταχύτερη η έξοδος από αυτό το πρόγραμμα».

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε αυτούς που άσκησαν κριτική στη ΝΔ για τη στάση της τον Αύγουστο του 2015, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τρία χρόνια μετά απάντησε λέγοντας: «Θα ήταν εύκολο για μας να μην ψηφίσουμε τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και ήταν πολλοί εκείνοι που έλεγαν “καλά, δεν θέλεις να γίνεις Πρωθυπουργός; Δεν θέλεις να γίνουν εκλογές, υπάρχει αντιπολίτευση που συναινεί και δεν οδηγεί τη χώρα σε εκλογές;”. Ναι, συναινέσαμε στη συμφωνία για τους στόχους (και όχι για μέτρα) επειδή η Νέα Δημοκρατία πάντα είναι ο εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ναι, συναινέσαμε διότι η χώρα θα καταστρεφόταν και προτιμήσαμε να σωθεί η χώρα, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Προτιμήσαμε να μείνει στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή πορεία και θα έλεγα ότι εμείς επιβάλαμε τότε στην κυβέρνηση να ξαναμπεί στις ευρωπαϊκές ράγες. Δεν πρέπει λοιπόν σήμερα να καυχιέται τόσο πολύ, ως ο ευρωπαϊκός εγγυητής στην Ελλάδα, να μην καυχιέται τόσο πολύ σήμερα για την πορεία των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Εγώ πιστεύω ότι θα ήμασταν καλύτερα σήμερα, αν είχαμε συμφωνήσει από τότε».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης χαρακτηρίζοντας ουσιαστική και παραγωγική την συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα υποστήριξε ότι «για να είναι ο διάλογος αυτός ουσιαστικός και παραγωγικός θα πρέπει να βασίζεται στα στοιχεία της ειλικρίνειας και σε παραδοχές λαθών που έγιναν στο παρελθόν και που διδαχθήκαμε από αυτά. Θα πρέπει να γίνει με όρους του μέλλοντος και όχι με όρους του παρελθόντος ή με κραυγές και έντονες αντιπαραθέσεις, αλλά με επιχειρήματα, με σύνεση και με ψυχραιμία».

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ σταθερός στην άποψή του περί εθνικής συνεννόησης είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι αυτός που έλεγε και – παρεξηγήθηκε – ότι τα προγράμματα στις ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιστοιχούν στον εκλογικό κύκλο. Γιατί όποιες χώρες ολοκλήρωσαν προγράμματα, το πέτυχαν σε μια θητεία προεδρική ή κοινοβουλευτική και αναφέρομαι στην Κύπρο. Άρα, αν δεν υπήρχαν οι βίαια προκληθείσες εκλογές του 2015 , θα ήμασταν με πολύ πιο ήπιο τρόπο και πιο γρήγορα στην κανονικότητα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook