Τελευταία ενημέρωση: 22:55

Χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης στον ΠτΔ και υποτροφίες ύψους 20.000 ευρώ σε 4 πρωτεύσαντες φοιτητές από τον όμιλο ΟΤΕ, με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος

Υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και εκπροσώπων του πνεύματος, τοπικών αρχών και φορέων,  το Πανεπιστήμιο Κρήτης γιόρτασε τα 40 χρόνια λειτουργίας του, σε ειδική εκδήλωση στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο “Ερωφίλη” στο Ρέθυμνο.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε ο Πρύτανης του Ιδρύματος Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος στη συνέχεια του απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Ιδρύματος. Από την πλευρά του ο πρώτος πολίτης της χώρας, δεν παρέλειψε να χαιρετήσει έναν προς έναν εκπροσώπους φορέων που κάθονταν στην πρώτη σειρά ενώ αμέσως μετά, στράφηκε προς τους παριστάμενους στο θέατρο και τους ευχαρίστησε για την τιμή που του εκαναν.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί λαμπρό παράδειγμα και υπόδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε ως Έλληνες

Φάρο πραγματικού πνεύματος, αλλά και λαμπρό παράδειγμα και συνάμα υπόδειγμα του «τι μπορούμε να επιτύχουμε, ως Έλληνες, όταν, επιστρατεύοντας όλη την δημιουργικότητα και επινοητικότητά μας, και χωρίς ίχνος αλαζονείας –αλλά, αντιθέτως, με αυτοπεποίθηση και ακλόνητη πίστη στην αρχή της Αριστείας – επιχειρούμε ν’ ανταγωνισθούμε τους καλύτερους στον διεθνή στίβο είτε της Επιστήμης, είτε της Οικονομίας και της Πολιτικής, είτε του Πολιτισμού εν γένει» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή εορτασμού για τα 40 χρόνια λειτουργίας του.

Μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος, στάθηκε σε μια πρόσφατη αναφορά του καθηγητή στο ΜΙΤ και ενός από τους κορυφαίους ειδικούς στην Θεωρητική Πληροφορική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, του Κρητικού Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, σύμφωνα με την οποία «κάθε ικανός Έλληνας επιστήμονας οφείλει να έχει ως φιλοδοξία το να δουλέψει σκληρά, ώστε γίνει ο καλύτερος στον κλάδο του, όχι απλώς και μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον Κόσμο».

«Αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες αλλά και επιτρέπουν οι δομές και τα μέσα που υπάρχουν σήμερα στην διάθεσή του» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς «μόνον έτσι η Ελλάδα θα καταστεί έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση». Και όπως εξήγησε «Αυτή την κρίσιμη αποστολή της προετοιμασίας της Νεολαίας μας ν’ αντιμετωπίσει επιτυχώς ένα μέλλον που ταχέως έρχεται, καλείται, ως δημιουργός και θεματοφύλακας της λαμπρής του παράδοσης, να επιτελέσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και μάλιστα στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας για την Χώρα μας και τον Λαό μας. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θ’ ανταποκριθεί πλήρως και σε αυτό το, κυριολεκτικώς, Εθνικό προσκλητήριο».

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε επίσης «πρωτοποριακό» το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που «συνεχίζει την σπουδαία παράδοση παραγωγής Γνώσης και Πολιτισμού στην Ελλάδα», μια παράδοση, η οποία όπως είπε «ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν, με τον μοναδικής σπουδαιότητας Μινωικό Πολιτισμό, και συνεχίζεται αδιαλείπτως έως τις μέρες μας».

Σημείωσε ακόμα ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), προσφέρουν σπουδές υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, καλλιεργούν και προάγουν την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με μεθόδους και αντιλήψεις που, σε ορισμένους τουλάχιστον επιστημονικούς κλάδους, είναι εφάμιλλες αυτών που συναντά κανείς στα επιφανέστερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Τέλος στάθηκε και στην εξωστρέφεια του Ιδρύματος, καθώς όπως είπε, είναι στους προσανατολισμούς του, αφού «βεβαίως σέβεται και υπηρετεί την παράδοση του Τόπου μας. Πλην όμως αισθάνεται ότι συνδέεται αμέσως και βαθύτατα με την Ευρώπη και την υπερεθνική θεσμική της έκφραση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί μόνιμο και αναπόσπαστο μέλος καθώς και θεμελιώδης αντηρίδα του Πολιτισμού της».

Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης: Οι προκλήσεις του Πανεπιστημίου την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης τόνισε οτι στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, το Πανεπιστήμιο ή θα γίνει ένα απρόσωπο Πανεπιστήμιο ρομπότ ή θα επενδύσει στην προσπάθεια να καλύψει εκείνες ακριβώς τις πλευρές της εκπαίδευσης που δεν μπορεί εκ φύσεως να καλύψει η ψηφιακή τεχνολογία. Αυτό απαιτεί στενή αλληλεπίδραση φοιτητών – καθηγητών, εξατομικευμένες και  μοναδικές εργασίες, ερευνητική δουλειά, σύνδεση θεωρίας – πράξης, πολύμορφα προγράμματα σπουδών, παροχή παραδείγματος ακαδημαϊκής ακεραιότητας και κοινωνικής ευθύνης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του επετειακού τόμου «Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Γέννηση και η Πορεία» από τον συγγραφέα, ομότιμο καθηγητή του Ιδρύματος, κ. Ιωάννη Πυργιωτάκη, ενώ ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών αλλά και υποτροφιών του Ομίλου ΟΤΕ, σε πρωτεύσαντες φοιτητές του Ιδρύματος.

Υποτροφίες ύψους 20.000 ευρώ σε 4 πρωτεύσαντες φοιτητές από τον όμιλο ΟΤΕ

Στην εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και πρωτεύσαντες φοιτητές του Ιδρύματος, στους οποίους δόθηκαν υποτροφίες ύψους 20.000 ευρώ, προσφορά του Ομίλου ΟΤΕ, με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αναγνωρίζοντας την προσφορά του ομίλου στο Ίδρυμα, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Μιχάλη Τσαμάζ. Την απονομή έκανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης τονίζοντας την κρητική καταγωγή του κ.Τσαμάζ, ο οποίος όταν ανέβηκε στο βήμα επεσήμανε οτι η στήριξή του ομίλου σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης είναι συνεχής και διαχρονική.

“Στον Όμιλο ΟΤΕ πιστεύουμε στους νέους και στηρίζουμε διαχρονικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα”

“Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα βρίσκομαι σε ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων, ο όμιλος ΟΤΕ προσφέρει 4 υποτροφίες σε φοιτητές του Πανεπιστημίου ώστε να βοηθήσει την πρόοδο των σπουδών τους. Ο όμιλος ΟΤΕ βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στους νέους, δίπλα στους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν και να προοδεύσουν. Μέσα από τα προγράμματα των υποτροφιών μας για πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, τα τελευταία 16 χρόνια έχουμε στηρίξει πάνω από 600 φοιτητές. Πολλοί από τους υποτρόφους μας, σπουδάζουν ή έχουν σπουδασει στην Κρήτη, κάποιοι από αυτούς είναι από την Κρήτη. Οι υπότροφοί μας είναι πάνω από 40 ετησίως”, σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε

“Στον Όμιλο ΟΤΕ πιστεύουμε στους νέους, πιστεύουμε στη δύναμη της γνώσης και στην επιβράβευση της αξίας. Στους δυσκολους καιρούς που διανύουμε είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά της πατρίδας μας, να συνεχίσουν να εξοπλίζονται με γνώση, αξίες, με σεβασμό και κρίση, στοιχεία απαραίτητα για έναν άνθρωπο με παιδεία, έναν υπεύθυνο πολίτη”

Μετά το περάς της εκδήλωσης, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ,  επεσήμανε οτι αποτελεί όραμα της εταιρείας, να στηρίζει μέσα από προγράμματα, τους νέους φοιτητές που θέλουν να προοδεύσουν, καθώς με αυτόν τον τρόπο βοηθιέται η χώρα στο σύνολό της. Ο κ. Τσαμάζ, υπενθύμισε οτι ο όμιλος ΟΤΕ εδώ και 16 χρόνια προσφέρει ένα πρόγραμμα υποτροφιών για αριστεύσαντες φοιτητές και μέσα από το οποιο έχουν διατεθεί πάνω από 1 εκ. ευρώ, για πάνω από 600 υποτροφίες. Αναφορικά με την Κρήτη, ο κ.Τσαμάζ, επεσήμανε οτι οι 40 υποτροφίες έχουν δοθεί σε φοιτητές στην Κρήτη και μάλιστα δήλωσε ικανοποιημένος για αυτό λόγω και της κρητικής καταγωγής του.

Ακολουθούν φωτογραφίες με την απονομή υποτροφιών στους 4 φοιτητές καθώς και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση του Πανεπιστημίου για τα 40 χρόνια λειτουργίας του

Η γιορτή για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έκλεισε με cocktail στην είσοδο του Θεάτρου «Ερωφίλη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook