Στόχος να γίνουν από φέτος τα πρώτα βήματα διαχείρισης της περιοχής σύμφωνα με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη

Με το «αγκάθι» των γεωγραφικών ορίων των Δήμων Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου να βρίσκεται για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο Δημάρχων στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων.

Η συνάντηση των κ.κ. Θοδωρή  Σταθάκη και Αντώνη Περράκη με τον πρόεδρο του Φορέα, Πέτρου Λυμπεράκη είχε προγραμματισθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά μεσολάβησε ένα ακόμη επεισόδιο σε ότι αφορά στην τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών στην περιοχή του Ελαφονησίου με εκπροσώπους της Μονομετοχικής Εταιρείας Καντάνου – Σελίνου να καταγγέλλουν την αντίστοιχη εταιρεία της Κισσάμου, πως παραβιάζει τα όρια των δύο Δήμων.

Πάντως στην διάρκεια της συνάντησης οι δύο Δήμαρχοι φάνηκαν διαλλακτικοί, σε ότι αφορά στο θέμα της διαχείρισης της περιοχής με την συζήτηση να επικεντρώνεται περισσότερο στον ρόλο που θα έχει ο νέος Φορέας στον οποίο θα μετεξελιχθεί ο Φορέας Διαχείρισης Λευκών Ορέων και ο οποίος θα αναλάβει ουσιαστικά την διαχείριση όλων των περιοχών του νομού Χανίων, που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura.

Να σημειωθεί πως στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συμμετέχει μόνο ένας εκπρόσωπος απο την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ειδικά για το Ελαφονήσι ο κ.Λυμπεράκης επεσήμανε πως στην περιοχή υπάρχουν χρόνια προβλήματα που θέλουν χρόνο για να λυθούν. Τόνισε ότι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη  (ΕΠΜ).που εγκρίθηκε αποτελεί τον κανόνα που ορίζει το τι πρέπει να γίνει εκεί και δεν μπορούν ούτε οι Δήμοι, ούτε ο Φορέας κάνουν ότι θέλουν. Ανέφερε ότι χρειάζεται σχετική ενημέρωση και των κρατικών υπηρεσιών και εξέφρασε την αισιοδοξία πως μπορεί και από φέτος να γίνουν κάποια βήματα στο πλαίσιο της ΕΠΜ.

 

 

Από την πλευρά τους οι δύο Δήμαρχοι, Κισσάμου Θεόδωρος Σταθάκης και Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης, αν και φάνηκε πως εξακολουθούν να  έχουν προβλήματα για τα όριά τους στο Ελαφονήσι, συμφώνησαν στο ότι η εφαρμογή της ΕΠΜ μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα, ακόμη και τις διαφορές των δύο Δήμων, καθώς και το ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να προχωρήσουν το συντομώτερο οι απαλλοτριώσεις των ιδιωτικών εκτάσεων βόρεια της παραλίας.

Όπως τόνισαν η μόνη δημόσια περιοχή είναι ο αιγιαλός του Ελαφονησίου και όλες οι άλλες είναι ιδιωτικές και για να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας και ανάδειξης πρέπει να απαλλοτριωθούν.

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook