«Ο νέος άνθρωπος στην πολιτική, θα φέρει τη διαφορά και η πολιτική θα αλλάξει, μόνο εφόσον υπάρξει ανανέωση»

Τη γνωρίσαμε ως ένα πρωτοεμφανιζόμενο, νέο και άφθαρτο πρόσωπο στα πολιτικά δρώμενα των Χανίων όταν το 2015 έθεσε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Δεν ανήκει όμως στην κατηγορία των… επαγγελματιών πολιτικών, αντίθετα φρόντισε να αποκτήσει πολλές περγαμηνές σε επίπεδο σπουδών και να εργαστεί πολλά χρόνια ως δικηγόρος πριν στρέψει το βλέμμα της στην πολιτική. 

Η Έλβη Στασσίνου μιλά για το πώς ένας νέος άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πολιτική, τονίζοντας ότι έντιμοι νέοι που έχουν καταξιωθεί επαγγελματικά και δεν έχουν ανάγκη αναγνωρισιμότητας ή βιοπορισμού, είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν την αλλαγή στην πολιτική. 

Αναφέρεται επίσης, στα προβλήματα του τόπου της, τα Χανιά και τις παθογένειες της Ελλάδας, αλλά ξεκλειδώνει και πιο προσωπικές πτυχές της, αυτές μιας γυναίκας που καταφέρνει να “παντρέψει” την επαγγελματική και προσωπική ζωή με την πολιτική δράση και συμμετοχή στα κοινά.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Το να ασχοληθώ με την πολιτική, δεν ήταν κάτι το οποίο είχα σκεφτεί στο παρελθόν. Ούτε ποτέ με είχε απασχολήσει. Χωρίς φυσικά να σημαίνει, ότι δεν με ενοχλούσαν πάρα πολλά πράγματα στην κεντρική πολιτική σκηνή και γενικότερα στον τρόπο που λειτουργούσαν τα πράγματα στην Ελλάδα. Το μόνο που με απασχολούσε, ήταν πώς θα εδραιώσω το δικηγορικό μου γραφείο, πώς θα επεκτείνω την πελατεία μου και πώς θα γίνω γνωστή στον επαγγελματικό μου χώρο όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και στο εξωτερικό. Φυσικά ανέκαθεν από παιδί, ήθελα να βοηθάω τον συνάνθρωπό μου. Όποτε ζητούσε τη βοήθειά μου, ήμουν πάντα εκεί και γενικά μπορώ να πω, ότι μέχρι σήμερα καθημερινά, βοηθώ κόσμο γνωστό και άγνωστο σε εμένα. Το να προσφέρω στον συνάνθρωπό μου, είναι κάτι το οποίο πραγματικά μου δίνει χαρά. Όταν λοιπόν στις βουλευτικές εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015 μου ζητήθηκε να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά, δέχθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί πραγματικά το είδα ως μία ευκαιρία, να βοηθήσω αυτή τη φορά, όχι μόνο μεμονωμένους ανθρώπους κάτι το οποίο κάνω καθημερινά, αλλά και μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες.

Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχει ενστερνιστεί πλέον την άποψη ότι “όλοι τα ίδια είναι”. Θεωρείτε ότι μπορεί ένας νέος άνθρωπος στην πολιτική να κάνει την τομή και αν ναι πώς;  Ο ίδιος ο χώρος επιτρέπει σε νέους πολιτικούς να δράσουν έξω από κατεστημένες πρακτικές;

Εδώ λοιπόν θα σας απαντήσω με μία ερώτηση: «Όλα τα δάχτυλα είναι το ίδιο;» Και κατ’επέκταση όλοι οι επαγγελματίες είναι το ίδιο; Όλοι οι άνθρωποι είναι το ίδιο; Σαφώς λοιπόν και ένας νέος άνθρωπος στην πολιτική, θα φέρει τη διαφορά και η πολιτική θα αλλάξει, μόνο εφόσον υπάρξει ανανέωση. Τα νέα άτομα που θα εκλεγούν, είναι αυτά που θα την αλλάξουν, ώστε στη συνέχεια να γίνει προσέλκυση ολοένα και περισσότερου κόσμου και κυρίως νέων ανθρώπων και όχι να ακούνε για πολιτική και να απαντούν, όπως μου αναφέρατε στην αρχή, ότι όλοι το ίδιο είναι. Ο νέος στην πολιτική, δεν έχει γνωρίσει κατεστημένα, ούτε συγκεκριμένο τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί. Το μόνο που τον ενδιαφέρει, όταν έχει καταξιωθεί επαγγελματικά και δεν έχει ανάγκη ούτε αναγνωρισιμότητας ούτε βιοπορισμού, είναι να προσφέρει και ταυτόχρονα να θυσιάσει χρόνο από την προσωπική του ζωή, από την οικογένειά του. Κινείται με ένα και μόνο στόχο, ότι εάν η δική μου η συμβολή, θα φέρει εκείνη την αλλαγή για όλο το σύνολο, τότε αξίζει τη θυσία.

Ως εκ τούτου λοιπόν, η πολιτική για να φέρει την αλλαγή, που θα ήθελαν όλοι να δούν, είναι να αποτελείται από άτομα καταξιωμένα στον επαγγελματικό τους χώρο, άτομα που έχουν πετύχει τους στόχους τους, άτομα έντιμα, άτομα ταπεινά. Εξάλλου και ο πρόεδρος μας, προκειμένου να πετύχει αυτή την αλλαγή που θέλει η πολιτική σήμερα, έχει δημιουργήσει το μητρώο στελεχών, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή άτομα άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά καταξιωμένα στον επαγγελματικό τους χώρο, άτομα μέσα από την κοινωνία που ζουν ανάμεσα μας, προκειμένου αυτά τα άτομα εν συνεχεία είτε να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είτε να  τοποθετηθούν σε θέσεις από τις οποίες μπορούν να βοηθήσουν.  

Ποια ζητήματα και προβλήματα των Χανίων θα προτάσσατε εσείς ως μείζονα στην πολιτική ατζέντα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, για εμένα είναι ο Βόρειος Οδικός Αξονας, για τον οποίο έχει δεσμευτεί προσωπικά και ο ίδιος ο πρόεδρος μας. Δεν είναι δυνατόν να σκοτώνονται καθημερινά άνθρωποι και να θρηνούν οικογένειες τον χαμό δικών τους ανθρώπων. Δεν είναι δυνατόν, να είμαστε από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς και μέχρι σήμερα, κανείς να μην έχει ενδιαφερθεί να υλοποιήσει άμεσα αυτό το έργο, που θα έπρεπε να αποτελεί από τις πρώτες προτεραιότητες της κάθε κυβέρνησης. Επίσης, ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί στις περιοχές που δεν λειτουργούν, γεγονός που πλήττει κυρίως τον τουρισμό στον νομό μας. Ένα τρίτο σημείο που θα ήθελα να αναφέρω, είναι ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως έχει θεσπίσει εδώ και χρόνια η Ευρώπη, σε αντικατάσταση του πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο γιατί είναι πιο συμφέρουσες οικονομικά για το κάθε νοικοκυριό, αλλά πάνω από όλα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα είναι η πιστοποίηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε αυτά να τιμολογηθούν στις τιμές που τους αξίζουν. Θα πρέπει επίσης το κράτος να παρέχει διαρκή ενημέρωση στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες μέσω κτηνιάτρων και γεωπόνων, ώστε να αναβαθμίσουν τις μονάδες τους, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί μέσω των κρατικών και των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων.

Επίσης, θα πρέπει με αφορμή την παύση των πτήσεων της Ryanair προς αρκετούς προορισμούς, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε όχι μόνο η Ryanair αλλά και άλλες low cost εταιρείες να πραγματοποιούν δρομολόγια από Χανιά προς πόλεις του εσωτερικού και του εξωτερικού γιατί, δεν με ενδιαφέρει προσωπικά μόνο ο τουρισμός, με ενδιαφέρουν πάνω από όλα οι Χανιώτες να μπορούν να ταξιδεύουν με φθηνά εισιτήρια και να μην είναι απομονωμένοι, ούτε να πρέπει να αντιμετωπίζουν μονοπώλια. Τα μονοπώλια δεν τα θέλουμε. Επίσης αποτελεί επιτακτική ανάγκη, να δημιουργηθούν μαρίνες στα Χανιά και επιτέλους να έχουμε ένα νέο χωροταξικό. Και τέλος, ο τουρισμός θα πρέπει να αναβαθμιστεί και όταν λέω να αναβαθμιστεί, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, να γίνουν σωστοί δρόμοι, αναπλάσεις κ.λ.π. ώστε να αποτελούν τα Χανιά πόλο έλξης για τουριστικό προορισμό, όχι μόνο της μεσαίας τάξης αλλά και ατόμων υψηλής οικονομικής επιφάνειας, όπως συμβαίνει σε Μύκονο, Σαντορίνη αλλά και Κύπρο, διότι η άφιξή τους, αφήνει περισσότερα κέρδη στον τόπο μας.

Τι θα χαρακτηρίζατε ως μεγαλύτερη παθογένεια στην Ελλάδα που οδήγησε τη χώρα στο σημείο που είναι σήμερα; Τι είναι αυτό που σας… πονάει στην ελληνική πραγματικότητα;

Για εμένα η μεγαλύτερη παθογένεια στην Ελλάδα που έφερε τα πράγματα εκεί που τα έφερε, ήταν ότι δυστυχώς επικρατούσε για πολλά χρόνια ο απόλυτος κρατισμός, που σημαίνει ότι καταναλώναμε περισσότερα από όσα παράγαμε. Είχαμε το κράτος γίγαντα, το οποίο ελάχιστα εισέπραττε και εν αντιθέσει μόνο πλήρωνε. Μία πολιτική, που δυστυχώς έβρισκε ως ένθερμους υποστηρικτές της,  την ακραία αριστερά και τον κακό συνδικαλισμό, ώστε η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ενός μικρότερου κράτους και περισσότερων ιδιωτικοποιήσεων, που επιχειρούσε πάντα η Νέα Δημοκρατία, έπεφτε στο κενό. Και όλο αυτό σε συνδυασμό πάντα με την έλλειψη οργάνωσης και συλλογικής πειθαρχίας. Ο κάθε ένας νόμιζε ότι μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει. Υπήρχαν μεν κανόνες, αλλά δεν τους ακολουθούσαμε.  Στον δημόσιο τομέα, τόσα χρόνια υπήρχε η λογική, γιατί να οργανώσουμε μία κατάσταση, ώστε να λειτουργούν τα πράγματα καλύτερα και να μην τα αφήσουμε έτσι όπως είναι. Και φυσικά στη δεύτερη περίπτωση, το θύμα πάντα ήταν ο αθώος πολίτης ο οποίος καλείτο να αντιμετωπίσει μία απίστευτη ταλαιπωρία.

Πέρα από την ενασχόλησή σας με την πολιτική, είστε μια μάχιμη δικηγόρος με σημαντική επαγγελματική παρουσία και έχετε ανακηρυχθεί και διδάκτωρ του Ποινικού Δικαίου από την Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η θέση σας ως νομικής συμβούλου στον δήμο Χανίων, σε ομίλους και ιδιωτικές εταιρείες, στην Ένωση Ξενοδόχων, το ΕΤΕΑ αλλά και σε ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει ένα μέρος μόνο της δραστηριότητάς σας. Είναι δύσκολο μια νέα γυναίκα να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην προσωπική της ζωή, τις επαγγελματικές απαιτήσεις και την πολιτική δράση;

Ότι υπάρχουν δυσκολίες υπάρχουν. Αλλά θεωρώ, ότι όταν ένας άνθρωπος και όχι μόνο επαγγελματίας, βάλει στη ζωή του πρόγραμμα και οργανώσει τον χρόνο του σωστά, μπορεί να τα συνδυάσει όλα. Όλα είναι για εμένα θέμα οργάνωσης χρόνου και ιεράρχησης των πιο σημαντικών, με τα λιγότερα σημαντικά στον επαγγελματικό τομέα και σωστής κατανομής του. Εμένα ξέρετε μου δίνει δύναμη να συνεχίσω η οικογένεια μου. Γιατί ο παππούς μου, ο οποίος δεν είναι πλέον εν ζωή, ο πατέρας της μητέρας μου, ο Παντελής Νικολουζάκης, ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους επιχειρηματίες στα Χανιά, που εκείνη την εποχή έκανε εισαγωγές ξυλείας από το εξωτερικό, είχε προσφέρει δουλειά σε πολύ κόσμο, είχε βοηθήσει πολλές οικογένειες, ήταν έντιμος και ακόμη και μέχρι σήμερα μιλούν για αυτόν και τον θυμούνται με αγάπη, κάτι το οποίο πραγματικά με συγκινεί καθ’ όσον έχει φύγει από τη ζωή αρκετά χρόνια.

Τι είναι αυτό που δεν μπορείτε να ανεχθείτε και τι είναι αυτό που εκτιμάτε και δεν σας αφήνει ποτέ ασυγκίνητη.

Δεν ανέχομαι τους ασυνεπείς ανθρώπους, αυτό δείχνει έλλειψη υπευθυνότητας. Στον χώρο εργασίας μου ειδικά είναι κάτι που με εξοργίζει, αλλά και στις προσωπικές μου σχέσεις, εκτιμώ ιδιαίτερα τους ανθρώπους που τηρούν τον λόγο τους και είναι συνεπείς. Σε αυτό τώρα που εκτιμώ και δεν με αφήνει ασυγκίνητη, είναι όταν βλέπω ανθρώπους να προσφέρουν, να βοηθούν και να μην έχουν κάτι πίσω στο μυαλό τους, όταν υπάρχει δηλαδή ανιδιοτέλεια σε αυτό που κάνουν.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας στη ζωή και ποιος ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Το μεγαλύτερο μου όνειρο, είναι να δω την Ελλάδα να αναρριχάται, έστω και εάν αυτό πάρει χρόνο, αλλά να υπάρχει από τώρα και εμπρός μόνο σταθερή ανοδική πορεία και μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί αυτό να το καταφέρει, με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα πραγματοποιήσει, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για όλο τον κόσμο. Πάνω από όλα όμως, ονειρεύομαι τα νέα παιδιά να μένουν στην πατρίδα τους, να εργάζονται και να προσφέρουν στη χώρα τους, να είναι κοντά στην οικογένεια τους και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει. Αυτό ονειρεύομαι, θέλω τους Ελληνες στην πατρίδα τους και όχι μετανάστες εξ’ανάγκης.  Οσο για τον μεγαλύτερο μου φόβο, θεωρώ ότι ένας πόλεμος αποτελεί τον μεγαλύτερο μου εφιάλτη.

Τι είναι για εσάς ευτυχία;

Ευτυχία για εμένα, είναι να είμαι με την οικογένεια μου, με αγαπημένους φίλους και να περνάμε χρόνο μαζί, κάνοντας, κυρίως απλά πράγματα, πολύ απλά πράγματα, μία βόλτα, μία εκδρομή, για φαγητό και να χαιρόμαστε, γιατί αλήθεια, αυτές είναι στιγμές που έρχονται και φεύγουν και για εμένα είναι μοναδικές. Ευτυχία επίσης είναι για εμένα, να βλέπω τον συνάνθρωπο μου να είναι ευτυχισμένος, να μην υποφέρει, να μην είναι στερημένος, να ονειρεύεται, να βλέπει στον δρόμο του φως και μόνο φως. Αυτό φυσικά για να γίνει, θα πρέπει να έχει ένα κράτος που να τον στηρίζει, ένα κράτος που δεν θα είναι εχθρός του, ένα κράτος σύγχρονο ευρωπαϊκό, που πιστεύω ακράδαντα, ότι ο μοναδικός που μπορεί να θέσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του, είναι ένας αρχηγός κόμματος και μόνο, ο  πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης, την προσπάθεια και το όραμα του οποίου, θα στηρίξει όλη αυτή η ανανέωση που ανέφερα προηγουμένως, η ανανέωση που θα αποτελέσει αφετηρία, να αλλάξει για πάντα η πολιτική όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα και η οποία θα χαρακτηρίζει την αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook