Εκτενής συζήτηση έγινε γύρω από τον πολιτιστικό πλούτο των Χανίων 

Ή  βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς, η δυσκολία  χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και ο πολιτιστικός θησαυρός των Χανίων, ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος inherit Erasmus+ η οποία βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  ως εκδήλωση του 2018 Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  

“Τα Χανιά και η Ελλάδα γενικότερα, έχουν πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, και αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε αυτή τη συζήτηση Τα πολιτιστικά έργα, είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς τα έργα δεν είναι πάντα κατάλληλα από τη φύση τους για Τραπεζική Χρηματοδότηση. Τα περισσότερα έργα του πολιτισμού είναι από τη φύση τους έργα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν με επιδοτήσεις, καθώς δεν έχουν κέρδος με τα οποίο μπορεί το έργο να αποπληρώσει ένα δάνειο, εκτός και αν γίνει σωστό μανατζμεντ, ώστε προκύψουν  έσοδα από τη λειτουργία. Για παράδειγμα μέσω του EZES, ενός μηχανισμού για τις χώρες που ανήκαν στον ΕΟΧ, χρηματοδοτήθηκε η ανέγερση του ενυδρείου στο Ηράκλειο, όπως και τα έργα για τα λήμματα», ανέφερε η Ελένη Καββαδία, Οικονομολόγος  στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων και καθηγήτρια του Λουξεμβούργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρηματοδοτήσεις που προσφέρει η Τράπεζα από το 1957, μέχρι σήμερα αποτελούν μόνο το 0,2% της δραστηριότητας της.

«Η ομιλία μου κινείται γύρων από την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική ανάπτυξη. Η  Ελλάδα ζητά ένα νέο παραγωγικό πρότυπο ώστε να αυξήσουμε το ρυθμό ανάπτυξης, και να δημιουργηθεί απασχόληση για 1 εκ. ανέργους. Το μεγάλο κεφάλαιο που  έχει η Ελλάδα, είναι η πολιτιστική της κληρονομιά. Όπως έκανε πριν από πολλά χρόνια και δημιούργησε ένα ισχυρό brand name στο εξωτερικό αυτό πρέπει να κάνει και σήμερα, όπως αντίστοιχα έχουν κάνει και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Ιταλία, η Τσεχία, η Κροατία κλπ», τόνισε ο κ. Γιώργος Μέργος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών,

Η Αμαλία Κωτσάκη, επιστημονική υπεύθυνη προγράμματος Inherit από ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, πρόσθεσε από την πλευρά της ότι η συγκριμένη συζήτηση είναι σημαντική καθώς η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό, οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας και σε αυτό πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα.  

Kεντρικός ομιλητής, ήταν ο διακεριμένος διεθνώς ομότιμος Καθηγητης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μέργος και στρογγυλό τραπέζι με σημαντικές προσωπικότητες από διεθνείς οργανισμούς και Ιδρύματα. 

Λίγα λόγια για τους ομιλητές της εκδήλωσης

 
Ο  Γεώργιος Μέργος , ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών  σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει MSc από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και PhD από το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ στην Εφαρμοσμένη Οικονομική. Εργάστηκε ως Ερευνητής-Οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα (1983-1986). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών (2012-2013), Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (2004-2007) και Διοικητής του ΙΚΑ (2007-2009). Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Συντάξεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (5/2009 – 5/2012).

Έχει διατελέσει εκπρόσωπος του δημοσίου στο Δ.Σ. της Alpha Bank (2009-2010) και μέλος του Δ.Σ τραπεζών και άλλων εισηγμένων εταιρειών. Έχει συνεργασθεί ερευνητικά με το ΙΟΒΕ (1990-1996), συμβουλευτικά με Διεθνείς Οργανισμούς και ως Εμπειρογνώμων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG External Relations), σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας σε πολλές χώρες (Κίνα, Ινδία, Αίγυπτος, λοιπές χώρες της Νότιας Ασίας, όλες τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και ορισμένες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η Δρ Ελένη Καββαδία,  σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics όπου εργάστηκε και ως ερευνήτρια. Στέλεχος – Σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Στρατηγικής των Αναπτυξιακών Επενδύσεων.   Επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου όπου διδάσκει σε μεταπτυχιακό επίπεδο Οικονομική Διπλωματία και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση.

Η Ιωάννα – Σαπφώ Πεπελάση είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Oικoνομικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε Πτυχίο BA in Economics από το Harvard University, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Δίπλωμα από το London School of Economics. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων πάνω στην Ιστορία των επιχειρήσεων. Διευθύνει από το 2001 το πρόγραμμα ‘History of Greek entrepreneurship and the corporate sector’, το οποίο και έχει δημιουργήσει μία σημαντική βάση δεδομένων για το ελληνικό επιχειρείν. 

Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Ιστορίας της Επιχείρησης και εκτελεί τώρα δεύτερη θητεία στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Εξελικτικής Πολιτικής Οικονομίας Από το 2010 ως το 2013 διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ΚΕΠΕ και από το 2013 είναι μέλος του ΔΣ της ΚΣΟΤ .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook