Αγωνιώδεις έρευνες μέσα στη στάχτη για αγνοούμενους από την έκρηξη του ηφαιστείου 

Στρατιώτες και πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον χρόνο μέσα στα συντρίμμια και τη στάχτη, στη Γουατεμάλα, αναζητώντας τους αγνοούμενους από την τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο, που σημειώθηκε την Κυριακή, καταστρέφοντας ολόκληρα χωριά με πέτρες, στάχτη και λάσπη.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει τους 69, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει ασφάλεια σε προσωρινά καταφύγια.

Σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, η έκρηξη, που εκτόξευσε τέφρα σε ύψος δέκα χιλιομέτρων στον ουρανό, έχει ολοκληρωθεί. Προκάλεσε ωστόσο και πυροκλαστικά ρεύματα- καυτά ποτάμια με αέρια και φερτά υλικά από το ηφαίστειο, τα οποία κατεβαίνουν τις πλαγιές του Φουέγο «καταπίνοντας» κοινότητες όπως οι Ελ Ροντέο και Σαν Μιγκέλ ντε Λότες.

Οι αφηγήσεις των ανθρώπων που γλίτωσαν, αφήνοντας πολλές φορές συγγενείς τους πίσω, συγκλονίζουν. Η Eufemia Garcia βρήκε ζωντανά δύο από τα παιδιά της αλλά ακόμα ψάχνει τις δύο κόρες της, τον γιο της και τον εγγονό της, καθώς και μέλη της ευρύτερης οικογένειάς της. «Δεν θέλω να φύγω, θέλω να γυρίσω πίσω. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να σώσω την οικογένειά μου» δήλωσε στο BBC.

Ο Efrain Gonzalez γλίτωσε με τη γυναίκα και την ενός έτους κόρη του, αλλά χρειάστηκε να αφήσει πίσω, παγιδευμένα μέσα στο σπίτι του, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, ηλικίας τεσσάρων και δέκα ετών.

Ο διασώστης Jorge Luis Altuve περιέγραψε στο BBC τη στιγμή που, ενώ με τους συναδέλφους του αναζητούσαν έναν αγνοούμενο πάνω στο βουνό, συνειδητοποίησαν πως η δραστηριότητα του ηφαιστείου ξαφνικά εντάθηκε. Άκουσε κάτι να πέφτει πάνω στο κράνος του και σύντομα κατάλαβε πως δεν ήταν βροχή αλλά πέτρες. «Είχαμε αρχίσει να κατεβαίνουμε… η τέφρα μας έφτασε κι έκανε τη νύχτα μέρα, έγινε εντελώς σκοτεινά» είπε.

Εντωμεταξύ, οι κηδείες των θυμάτων έχουν ήδη αρχίσει, με τα φέρετρα, πάνω στα χέρια συγγενών και επιζώντων, να σχηματίζουν μια μεγάλη θλιβερή πομπή. Ανάμεσα στους 69 επιβεβαιωμένους νεκρούς είναι και μικρά παιδιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook