Αλβανός αντικυβερνητικός διαδηλωτής, που πυροβολήθηκε στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού του, πριν από 15 ημέρες, ενώ διαδήλωνε, απεβίωσε χθες σε ένα νοσοκομείο, στην Τουρκία, ανεβάζοντας στους τέσσερις, συνολικά, τους νεκρούς στις τάξεις της αντιπολίτευσης που διαδηλώνει κατά της κυβέρνησης Μπερίσα, σύμφωνα με δήλωση ενός δικηγόρου του χώρου της αντιπολίτευσης, Τζιοβαλίν Καντέλι.

Ο αποβιώσας είναι ο 36χρονος Αλεκς Νίκα, που παρέμεινε σε κώμα μετά από το σοβαρό τραύμα στο κεφάλι του. Δεν πρόλαβε να εγχειριστεί στο τουρκικό νοσοκομείο, όπως διευκρινίστηκε από τον ίδιο δικηγόρο.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα, Αλεξάντρ Αρβίζου, «εξέφρασε ανησυχία για το κλίμα σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ της κυβέρνησης της Γενικής Εισαγγελίας και της Προεδρίας», σύμφωνα με την αλβανόφωνη εκπομπή της «Φωνής της Αμερικής», σήμερα. Ο ίδιος προέβλεψε ότι «με τον καιρό τα παρόντα προβλήματα θα εξομαλυνθούν, με τρόπο δημοκρατικό», ενώ δεν συμφώνησε με την άποψη, ότι «η Αλβανία έχει αποτύχει ως κράτος».

Ο πρεσβευτής τόνισε ότι η Ουάσινγκτον προσφέρει την τεχνογνωσία της, για να διαλευκανθούν πρόσφατα περιστατικά βίας, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να επικοινωνεί με θεσμούς σε διάσταση απόψεων με την κυβέρνηση Μπερίσα, όπως είναι η Προεδρία κι η Γενική Εισαγγελία. Η τελευταία, έχει εκδώσει έξι εντάλματα σύλληψης κατά μελών της αστυνομίας, για τα πρόσφατα κρούσματα βίας κατά την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων, τα οποία όμως εντάλματα παραμένουν ανεκτέλεστα, έως και σήμερα.


(ΑΠΕ)