Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια ήταν ιδέα από αυτές που αποκαλούμε brilliant. Όχι μόνο πήγαινε το κεκτημένο της Γιορτής του Κρασιού στο επόμενο επίπεδο, αλλά φιλοδοξούσε να λειτουργήσει σαν πλατφόρμα συνάντησης μεταξύ μικρών, τοπικών παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και παραγωγών με επαγγελματίες του χώρου της τουριστικής βιομηχανίας.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα των έξι πρώτων ετών δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, αφού ναι μεν στο ψυχαγωγικό κομμάτι υπήρξε πρόοδος, στο εμπορικό κομμάτι όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τουλάχιστον σχεδιάστηκαν. Όπως και να’ χει, η συνέχιση της διοργάνωσης είναι απαραίτητη, όπως πιστεύω και ο ανασχεδιασμός της, η καλύτερη προετοιμασία του εμπορικού κομματιού με στόχο την παραγωγή αποτελεσμάτων, τα ποιοτικά τοπικά μας προϊόντα να βρουν το δρόμο τους στον δαιδαλώδη δρόμο της αγοράς είτε μέσω εύρεσης τρόπων μεταφοράς των προϊόντων στον τόπο διαμονής των καταναλωτών, είτε μέσω εύρεσης συνεργατών στην τουριστική βιομηχανία. Τα ρεπορτάζ που δείχνουν την απόγνωση των κτηνοτρόφων παραγωγών γάλακτος υποδεικνύουν τα πολλά που πρέπει να διορθωθούν.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζαμε ένα σεμινάριο στην ολομέλεια του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Κρήτης. Εκεί μίλησαν μεταξύ άλλων ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χνάρης και ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων κ. Βενιεράκης. Διεκτραγώδησαν τη δεινή τους θέση εξηγώντας στους παριστάμενους ότι θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα, οι άνθρωποι αυτοί είναι στα βουνά και… καταλαβαίνετε…, κάτι που εμένα τουλάχιστον δεν μου ακούστηκε και πολύ σαν πρόσκληση σε συνεργασία, ας είναι… Τόνισαν βέβαια πως η τιμή της γραβιέρας έχει πέσει στα 7,5€ και μάλιστα από πιστοποιημένα τυροκομεία, τιμή φυσικά όχι απαγορευτική

. Όταν παριστάμενοι διευθυντές ξενοδοχείων εξήγησαν ότι δεν βρίσκουν πιστοποιημένο προϊόν ο κ. Χνάρης τους είπε ότι αυτός θα τους βρει… 15 πιστοποιημένα τυροκομεία. Μακάρι να το κάνει. Κατά τα λοιπά μίλησαν και έφυγαν χωρίς καμία προσπάθεια δημιουργίας επαφών Β2Β, την ώρα που στην αίθουσα βρίσκονταν δεκάδες δυνητικοί πελάτες χοντρικής. Θέλω να πω, καλές οι προθέσεις και οι διαπιστώσεις, αυτό που χρειάζεται όμως είναι το δια ταύτα, το επόμενο βήμα.  

Ο πρωτογενής τομέας είναι η βάση όλων μας, ο τουρισμός έχει πολλά να ωφεληθεί από την σύμπραξη με αυτόν. Πρέπει όμως να ξεφύγουμε από την εποχή των επιδοτήσεων και να πάμε στην εποχή του προϊόντος, ιδανικά στην καθετοποίηση της παραγωγικής του διαδικασίας. Αρκετοί και στον χώρο του τυριού το κατάφεραν. Οι υπόλοιποι πρέπει να βρουν τρόπο να τους μιμηθούν. Υπάρχουν ωστόσο καταγγελίες για δημιουργία εμποδίων εισόδου νέων παικτών στην αγορά, τα λεγόμενα καρτέλ, οι οποίες σε κάθε περίπτωση πρέπει να ερευνηθούν. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι του ποιοτικότερου τυριού της χώρας, της γραβιέρας και μάλιστα σε τιμή τυριών πολύ χαμηλότερης ποιότητας θα πρέπει να βρεθεί μια λύση άμεσα! 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook