Με μεγάλο αριθμό επισκεπτών πραγματοποιήθηκε, στις 1-3 Ιουνίου, η διεθνή εμπορική έκθεση για επιχειρήσεις, οργανισμούς και εφαρμογές βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης Balkannabis Expo 2018, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Η έκθεση φιλοξένησε πάνω από εκατό εκθέτες, επαγγελματίες της κάνναβης, εμπόρους, πρωτοπόρους, ειδικούς του κλάδου και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Το τριήμερο στον εκθεσιακό χώρο έγιναν δύο διεθνή συνέδρια (Cannabis Science & Hemp Summit) με δεκάδες καλεσμένους επιστήμονες και επαγγελματίες απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο, εργαστήρια «κουλτούρας της κάνναβης», χώρους δικτύωσης, αγορά προϊόντων και εφαρμογών, μουσική και καλλιτεχνικές παραστάσεις.

Περισσότεροι από 30 ομιλητές διεθνούς εμβέλειας και κύρους, επιστήμονες και πρωτοπόροι επαγγελματίες του κλάδου, ενημέρωσαν για τις τρέχουσες εξελίξεις, τις ιατρικές εφαρμογές και τις επιχειρηματικές προοπτικές του βιομηχανικού κλάδου της Κάνναβης.

Η πρώτη μέρα εστίασε στην επιστήμη και τις ιατρικές – θεραπευτικές εφαρμογές της Κάνναβης και η δεύτερη ημέρα στην βιομηχανική χρήση της Κάνναβης.

Πάγκοι με μπουκαλάκια με ρακόμελο και κάνναβη, ούζο και μαστίχα κάνναβης αλλά και καφές, ροφήματα και σοκολάτες με κάνναβη, είναι ορισμένα από τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αγορά της κανναβιδιόλης στις ΗΠΑ που αφορά σε φάρμακα, τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, αναμένεται μέσα στην επόμενη διετία να εκτοξευθεί κατά 700% φτάνοντας τα 2,1δις δολάρια και η Ευρώπη σαφώς θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό. Το «ξεκλείδωμα» νέων αγορών κάνναβης στους κόλπους της Γηραιάς Ηπείρου θα προσφέρει στην οικονομία της την επόμενη δεκαετία έσοδα ύψους 50 δισ ευρώ. Παγκοσμίως ο κλάδος αναμένεται έως το 2025 να αγγίξει κέρδη πάνω από 100 δισ. ευρώ, όταν σήμερα η αγορά υπολογίζεται στα 16 δισ. ευρώ. 

«Στην Αμερική η συγκεκριμένη αγορά αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς που αναμένεται ότι οι  εργαζόμενοι στην παραγωγή κάνναβης θα ξεπεράσουν  αυτούς στον κατασκευαστικό κλάδο» ανέφερε ο κ. Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΟΙΝΣΕΠ KannaBio. «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική, επιχειρηματική και ερευνητική αξιοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Γεωμορφολογία και κλίμα, είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μία ιστορική πρωτοβουλία» ανέφερε στον χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και πρόσθεσε πως η έκθεση επιχειρεί να κάνει δύο πράγματα: «Αφενός να απομυθοποιηθούν οι μύθοι γύρω από την κάνναβη και αφετέρου προσπαθεί να δείξει τις οικονομικές δυνατότητες αυτού του φυτού».

Στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει το παγκόσμιο κύμα εμπορίας προϊόντων κάνναβης αναφέρθηκε ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή τη διοργάνωση της Balkannabis Expo, την οποία επισκέφθηκε. «Σήμερα ζούμε στην εποχή των Kannabis Expo. Έλληνες παραγωγοί, νέοι και παλιοί επιχειρηματίες, προσπαθούν να ανέβουν στο παγκόσμιο κύμα της εμπορίας προϊόντων κάνναβης. Μόνο η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης υπολογίζεται σε πολλά δεκάδες δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Σημειώνεται, πως η Balkannabis Expo 2018 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ενώ στηρίχθηκε από διεθνείς φορείς, οργανισμούς και δίκτυα, όπως οι International Cannabis and Cannabinoid Institute (ICCI), ENCOD, FAAAT, NoCo Hemp Expo, ICANNA.ο μαιευτήριο (με ένα μικρό διάλειμμα) για περισσότερες από 24 ώρες όταν σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό, κάτι που φαίνεται ότι συνέβαλε στην εσφαλμένη κρίση της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook