Χθες στην παγκόσμια μέρα προστασίας του περιβάλλοντος, κλιμάκιο της σωματειακής επιτροπής των εργαζομένων του εργοστασίου ανακύκλωσης, βρέθηκε στον χώρο της διοργάνωσης Δήμου και ΕΣΔΑΚ στην παραλιακή.

Τα μέλη του σωματείου ενόψει της μέρας, μοίρασαν ανακοινώσεις σε διερχόμενους στο σημείο της εκδήλωσης με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών της πόλης για την κατάσταση που επικρατή στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης .

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Αυτές τις μέρες μέσα από το Φεστιβάλ Αστικής Οικολογίας οι οργανωτές του, ΕΣΔΑΚ, ΕΕΑΑ και Δήμος Ηρακλείου έρχονται να μας «μάθουν» πως να κάνουμε ανακύκλωση και ποια τα οφέλη της, για εμάς τους Δημότες.

Αυτό που δεν μας λένε οι «οικολόγοι», άνθρωποι της Δημοτικής Αρχής είναι πως: Όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά που καταλήγουν από τους Δημότες στους μπλε κάδους οδηγούνται στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ για επεξεργασία. 

Εκεί το σκουπίδι μετατρέπεται σε «χρυσό»! Εκεί μετατρέπονται τα απορρίμματα σε φτηνή πρώτη ύλη, που εκμεταλλεύονται οι εταιρεία-εργολάβος που έχει αναλάβει το εργοστάσιο και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτήν την δουλειά να μετατρέψουν δηλαδή, το σκουπίδι σε χρήσιμη πρώτη ύλη, αναλαμβάνουν καθημερινά οι περίπου 40 εργαζόμενοι που δουλεύουν στο εργοστάσιο.

Αυτό που επίσης δεν μας λένε οι άνθρωποι της Δημοτικής Αρχής μέσα από τις καλοστημένες εκδηλώσεις και συνέδρια που διοργανώνουν είναι σε τι συνθήκες δουλεύουν οι εργαζόμενοι αυτοί, μέσα στο εργοστάσιο: Εκτός του ότι είναι καθημερινό φαινόμενο να περνάνε από μπροστά τους, ψόφια ζώα, σύριγγες, χημικά και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους, μέσα στην βρώμα και την δυσοσμία, έχει γίνει συνήθεια κάθε λίγο και λιγάκι να σημειώνεται και μια σοβαρή βλάβη στον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου. Βλάβες που βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως τα εργατικά ατυχήματα στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου έχουν φτάσει στα έξι τον τελευταίο χρόνο, και τα 10δες σε όλα αυτά τα χρόνια , ενώ πρόσφατα από τύχη δεν είχαμε ένα ακόμη, όταν από σοβαρή βλάβη σε μηχάνημα που έσκασε πετάχτηκε καυτό λάδι σε απόσταση αναπνοής από τους εργαζόμενους.

Τι άλλο δεν μας λένε οι Δημοτικοί Παράγοντες, ότι:τις μέρες εκείνες που το εργοστάσιο ανακύκλωσης έχει κάποια βλάβη, πράγμα που συμβαίνει συχνά – πυκνά, η ανακύκλωση του Ηρακλείου καταλήγει στο ΧΥΤΑ με εντολή της ΕΕΑΑ.

Με λίγα λόγια ο Δήμος Ηρακλείου παίζει το ρόλο του «νοσηλευτή» στο πρόβλημα του εργολάβου που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, αφού διεκπεραιώνει το όλο θέμα οδηγώντας την ανακύκλωση στην χωματερή! Μάλιστα κάθε φορά που Ο Δήμος στέλνει ανακυκλώσιμο υλικό στην χωματερή είναι υποχρεωμένος να καταβάλει περιβαλλοντικό τέλος. Δηλαδή φορτώνει στις πλάτες των Δημοτών της πόλης ένα επιπλέον χαράτσι, επειδή δεν θέλει να χαλάσει το χατίρι της εταιρείας που έχει την εκμετάλλευση του εργοστασίου.

Η ηθική και πολιτική ευθύνη που έχει η Δημοτική Αρχή είναι τεράστια, αφού πρώτα μιλάει δημόσια για masterplan, στήνοντας συνέδρια και εκδηλώσεις βιτρίνας κάνοντας τον οικολόγο, όπως σήμερα, αλλά ταυτόχρονα τάζει ζεστό χρήμα ύψους 35εκ ευρώ για τον εκσυγχρονισμό στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και ανακύκλωσης,ώστε να το παραδώσει έτοιμο στους επίδοξους επενδυτές, την ίδια ώρα που όλα τα παραπάνω γίνονται κάτω από τη δική της εποπτεία και από τους δικούς της ανθρώπους.Πέρα από τα στραβά μάτια για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που δεν τηρούνται στο εργοστάσιο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα έχουμε δημοσιοποιήσει και ταυτόχρονα καλούμε την δημοτική αρχή να πάρει θέση, δεν έχει περάσει καιρός από τότε που Δήμος και  κυβέρνηση , μας χτυπούσαν των ώμο χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα συμπαράστασης στον αγώνα μας, ενώ παράλληλα δήλωναν αναρμόδιοι να παρέμβουν στην εργοδοσία που κρατούσε το εργοστάσιο 5 μήνες κλειστό.

Μέσα από αυτήν την κατάσταση μπορεί, ο λαός της πόλης, να βγάλει συμπεράσματα, να δει πιο καθαρά ότι σκοπός τους είναι πως με κάθε μέσο και τρόπο θα εξυπηρετήσουν τους επενδυτές, που μέσω της ανακύκλωσης επιδιώκουν να βγάλουν όσο γίνεται περισσότερο κέρδος στις πλάτες από τη μία, των εργαζομένων του εργοστασίου και από την άλλη, των Δημοτών που πληρώνουν την ανακύκλωση μέσω της λεγόμενης «ανταποδοτικότητας» και όχι αν θα γίνεται ανακύκλωση στο Ηράκλειο. Αυτό τον σκοπό προσπαθούν να κρύψουν με το περιτύλιγμα της «ευαισθησίας για το περιβάλλον» και την «οικολογική συνείδηση», προωθούν την λεγόμενη κυκλική οικονομία και συνολικά το φιλεργατικό προφίλ που προσπαθούν περίτεχνα να φτιάξουν !

Σοβαρές ευθύνες έχει και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μέσο των υπουργείων εργασίας και περιβάλλοντος , δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, σφυρίζουν αδιάφορα για την όλη κατάσταση και επί της ουσίας κάνοντας τις πλάτες σε εταιρίες ανακύκλωσης και εργολάβους. 

Οι εργαζόμενοι της πόλης του Ηρακλείου, δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και να αποδεχτούμε αυτή την πραγματικότητα. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας με οργάνωση στα σωματεία για να ξεφύγουμε από την λαίλαπα που μας έχουν οδηγήσει με την πολιτική της εξόντωσης, Κυβερνήσεις, Τοπική Διοίκηση και ΕΕ ενισχύοντας τα μονοπώλια και τους τραπεζίτες. 

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης συνεχίζουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε:

Την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού μαζί με τον ουσιαστικό έλεγχο από την τεχνική επιθεώρηση 
Την πρόληψη και τήρηση όλων των μέτρων και κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο.
Την άμεση εξόφληση της απλήρωτης υπερωρίας σε όλους τους εργαζόμενους. 
Κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Να μπει ένα τέλος στον απαράδεκτο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων.
Εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας σε περίπτωση κλεισίματος του εργοστασίου για εκσυγχρονισμό.
Καμία σκέψη για προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου με απλήρωτους εργαζόμενους. Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, σε περίπτωση συντηρήσεων του εργοστασίου, με πλήρεις αποδοχές μέχρι την επαναφορά στις θέσεις εργασίας μας.
Να υπογραφτεί ΤΩΡΑ Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook