«Αργήσαμε να σημάνουμε συναγερμό, όταν το κάναμε ήταν ήδη κοντά στην πόλη»

Η αποτυχία επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ της αρχής αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και των ηφαιστειολόγων στη Γουατεμάλα είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι επιχειρήσεις εκκένωσης, την ώρα που τα σύννεφα τέφρας και τοξικών αερίων κάλυπταν την περιοχή του ηφαιστείου Φουέγο την περασμένη Κυριακή, όταν σημειώθηκε η σφοδρότερη έκρηξη των τελευταίων 40 ετών, παραδέχθηκαν οι αρχές.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 190 παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές κι ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης ανεστάλησαν, εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στις πληγείσες περιοχές.

Σχεδόν όλα τα θύματα διέμεναν σε φτωχά χωριουδάκια κοντά στη βάση του ηφαιστείου, που έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί.

Μέχρι τη στιγμή που ο Πέδρο Μοράλες, μηχανικός πεδίου στην αρχή αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών της Γουατεμάλας, αντιλήφθηκε, έχοντας οπτική επαφή, τα ποτάμια λάβας, τέφρας και συντριμμιών, που μετακινούνται με ταχύτητες έως και 300 χιλιόμετρα την ώρα, ήδη οι τεράστιοι αυτοί όγκοι προσέγγιζαν τα σπίτια.

«Όταν μπορέσαμε τελικά να τα δούμε, βρίσκονταν κάτω από το νέφος βροχής, χαμηλά στις πλαγιές του βουνού και πολύ κοντά στα σπίτια» εξήγησε.

«Βρίσκονταν ήδη πολύ κοντά στην πόλη».

Καθώς η σχεδόν μηδενική ορατότητα που επικρατούσε είχε ως αποτέλεσμα οι χωρικοί να καθυστερήσουν να αντιδράσουν στον επικείμενο κίνδυνο, οι αρχές αντιμετώπισης καταστροφών δεν κατανόησαν την ένταση της έκρηξης, γεγονός που σημαίνει ότι το επίπεδο συναγερμού που οδηγεί σε υποχρεωτικές εκκενώσεις δεν αυξήθηκε αρκετά σύντομα, παραδέχθηκαν οι κυβερνητικές αρχές.

Αποτέλεσμα, ο κόσμος παρέμεινε στα σπίτια του ώρες αφότου τα επικίνδυνα ποτάμια λάβας αρχίσουν να ρέουν.

Μπροστά στην ολιγωρία, η αντιπολίτευση ζητά να ασκηθούν ποινικές διώξεις και να υποβληθούν παραιτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εισαγγελέας της Γουατεμάλας δήλωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να διευκρινιστεί εάν τα πρωτόκολλα ενημέρωσης τηρήθηκαν, για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για τη διαχείριση της καταστροφής.

Κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συνεδρίασης την Τετάρτη στο κοινοβούλιο της Γουατεμάλας, ο επικεφαλής του ινστιτούτου ηφαιστειολογίας κατηγόρησε την ηγεσία της αρχής αντιμετώπισης καταστροφών CONRED ότι δεν έδωσε προσοχή στα ενημερωτικά δελτία που προειδοποιούσαν για απειλητικές εκρήξεις του Φουέγο.

Ο επικεφαλής της CONRED Σέρχιο Καμπάνας παραδέχθηκε ότι η εντολή εκκένωσης δόθηκε αργά, ωστόσο κατηγόρησε τους ηφαιστειολόγους ότι δεν υπήρξαν αρκετά σαφείς πως η κατάσταση ήταν επικίνδυνη. Οι εκθέσεις τους δεν περιλάμβαναν αρκετές λεπτομέρειες για την ηφαιστειακή δραστηριότητα και το πώς θα επηρέαζε τις κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ερωτηθείς εάν του εστάλη ενημερωτικό δελτίο, εκείνος απάντησε:

«Βεβαίως, δεν έλεγε τίποτα».

Το πρώτο ενημερωτικό δελτίο από τους ηφαιστειολόγους προειδοποιούσε για τα επικίνδυνα ποτάμια λάβας και τέφρας από το Φουέγο στις 6 το πρωί τοπική ώρα την Κυριακή, οκτώ ώρες προτού η αρχή αντιμετώπισης καταστροφών αποφασίσει να εντείνει τις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Κι ενώ οι επίσημες αρχές ρίχνουν η μία στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών, οι οικογένειες στο χωριό Ελ Ροντέο, που επλήγη περισσότερο, δίνουν μάχη για να διαχειριστούν την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και των περιουσιών τους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τους προειδοποίησε εγκαίρως.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook