\"http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif\"Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανακοίνωσε χθες ότι θα προσέλθει στον διάλογο, υπό τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο Ομάρ Σαρίφ, για την έξοδο της χώρας από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 30 χρόνων.

Εκπρόσωπος της Αδελφότητας, που αποτελεί την πιο δυνατή και πιο καλά οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο Κυβερνείο, την Κυριακή το πρωί, γύρω στις 11.00 τοπική ώρα. Θα αφορούν στην πρόοδο του ζητήματος της απομάκρυνσης του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, το δικαίωμα των διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους, αλλά και την προστασία των διαδηλωτών.

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, πάντως, επιφυλάχθηκε του δικαιώματος της Αδελφότητας να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή από τις συνομιλίες, αν διαπιστώσει ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο μέλλον της χώρας και στην μεταβατική κυβέρνηση.

« Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε ένα γύρο συνομιλιών για να εξακριβώσουμε την ειλικρίνεια των αξιωματούχων να προσεγγίσουν τα αιτήματα των πολιτών, αλλά και την πρόθεσή τους να ανταποκριθούν σε αυτά» δήλωσε στο Ρόιτερ αντιπρόσωπος της οργάνωσης.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Σουλεϊμάν ξεκίνησε το Σάββατο, τις επαφές με επιφανείς εκπροσώπους τόσο της ανεξάρτητης, όσο και της οργανωμένης αντιπολίτευσης. Σκοπός του να διερευνήσει τις προοπτικές, που υπάρχουν σχετικά, με το ποιο κέντρο εξουσίας και με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές, στα πλαίσια πάντα του υπάρχοντος συντάγματος.

Μία πρόταση, που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προέρχεται από μία ομάδα Αιγυπτίων, που αυτοαποκαλούνται «το συμβούλιο των σοφών» και προτείνει τη συγκέντρωση προεδρικών εξουσιών στον Σουλεϊμάν για μία ενδιάμεση περίοδο, εν αναμονή των προεδρικών εκλογών.

Όμως αρκετοί από την αντιπολίτευση διαφωνούν, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν κάτω από τις ίδιες άδικες συνθήκες, όπως στο παρελθόν. Έτσι λοιπόν, ζητάνε πρώτα τη διαμόρφωση ενός καινούργιου κοινοβουλίου, που θα αλλάξει τις συνταγματικές προβλέψεις, που αφορούν στις προεδρικές εκλογές, ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες για δημοκρατική, προεδρική ψήφο.

(ΑΠΕ)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook