Η κα Σκραφνάκη Μαρία, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και στο Νομοσχέδιο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου – Οργάνωση της εποπτείας του κράτους».

Η κυρία Σκραφνάκη στην ομιλία της επισήμανε τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καθώς θέτει στο επίκεντρο της αγροτικής οικονομίας τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

Ιδρύεται από το Υπουργείο, Εποπτική Αρχή η οποία θα ελέγχει τη λειτουργία των αγροτικών οργανώσεων και διαγράφει τους συνεταιρισμούς-σφραγίδες. Ακόμη, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δημιουργούνται δημοπρατήρια, όπου οι παραγωγοί προσφέρουν τα προϊόντα τους στους ενδιαφερόμενους αγοραστές με ελεύθερα διαπραγματεύσιμες τιμές.

Έτσι, οι παραγωγοί διασφαλίζουν την εξόφληση της αξίας των προϊόντων τους και ικανοποιητικές τιμές, ενώ οι έμποροι εξασφαλίζουν εγγυημένη ποιότητα και ασφαλή προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στην καταβαλλόμενη αξία. Επίσης, θεσμοθετείται η αγροτική σύμπραξη, με την οποία κάθε Περιφέρεια θα προωθεί τα παραδοσιακά της προϊόντα. Συγκεκριμένα, η σύμπραξη αυτή προωθεί τα τοπικά προϊόντα, στην αγορά, κάνει συμφωνίες με τα super markets, με τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία για να βάλουν τα προϊόντα στα ράφια και στα μενού τους. Τέλος, θεσμοθετείται η συμβολαιακή γεωργία, μία πολύ σημαντική και πρωτοπόρα παρέμβαση, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες, πριν ακόμη καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, γνωρίζουν τη ζητούμενη ποσότητα, γνωρίζουν ότι θα απορροφηθεί η ποσότητα που θα παράγουν και σε ποιες τιμές θα πουλήσουν τα προϊόντα τους. Έτσι, δεν θα φοβούνται τον ανταγωνισμό από τα πιο φθηνά προϊόντα εισαγωγής και θα στρέφονται πλέον στην παραγωγή ποιοτικών, ανταγωνιστικών τοπικών προϊόντων.

Ακόμα, με το νομοσχέδιο αυτό, δόθηκε λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει στις μεταβιβάσεις αγροτικών ακινήτων λόγω του πιστοποιητικού γης υψηλής παραγωγικότητας. Η κ. Σκραφνάκη συνεργάστηκε στενά με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους Αθηνών, Ηρακλείου και Πάτρας και δόθηκε η σωστή λύση, προκειμένου να προχωρήσουν οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις αγροτικών ακινήτων.

Η Βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους των συνεταιρισμών που θα κλείσουν. Επίσης, ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τον έλεγχο των οικονομικών των συνεταιρισμών. Τέλος, ζήτησε από τον Υπουργό, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από τον περονόσπορο.

Η κα Σκραφνάκη ζήτησε από την Υπουργό:
1) Οι εργαζόμενοι των υπαρχόντων συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν, να μη χάσουν τη δουλειά τους, καθώς διαθέτουν μεγάλη εμπειρία.
2) Οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις να έχουν τη δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους και συνεργασίας με άλλες εταιρίες, ακόμα και από το εξωτερικό. Επίσης, να μπορέσουν να επεκταθούν και σε ίδρυση super markets, σε επενδύσεις σε πράσινες υποδομές, σε ίδρυση θυγατρικής εταιρίες logistic.
3) Οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά των συνεταιρισμών να δημοσιοποιούνται στο κοινό, ώστε να βλέπουμε την οικονομική διαχείριση κάθε αγροτικής οργάνωσης ξεχωριστά.
4) Να προβλεφτεί η επέκταση του «πόθεν έσχες» στα μέλη των συμβουλίων των συνεταιρισμών, καθώς ενισχύει τη διαφάνεια.
5) Να δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες που επλήγησαν από τον περονόσπορο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook