Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουνίου, στο κλειστό “Μελίνα Μερκούρη” του Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε το Τοπικό Πρωτάθλημα Κρήτης Παγκρατίου Αθλήματος.

Στη διοργάνωση το θέαμα ήταν πλούσιο και συμμετείχαν 550 αθλητές και αθλήτριες.

Η ενημέρωση των διοργανωτών αναφέρει τα εξής:

Με τη συμμετοχή 550 αθλητών και αθλητριών από Συλλόγους της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε το Τοπικό Πρωτάθλημα Κρήτης Παγκρατίου Αθλήματος, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ρεθύμνου, το Σαββατοκύριακο 09 και 10 Ιουνίου 2018.
Το Παγκρήτιο Πρωτάθλημα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (Ε.Ο.Π.Α.), της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, με την στήριξη του Δήμου Ρεθύμνου, είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση Παγκρατίου σε επίπεδο συλλόγων που διεξάγεται στην Ελλάδα, δείγμα της μεγάλης ανάπτυξης που γνωρίζει το άθλημα στο νησί τα τελευταία χρόνια.

Στο Πρωτάθλημα έλαβαν μέρος Αθλητές και Αθλήτριες όλων ηλικιακών κατηγοριών (6-7, 8-9, 10-11, 12-14, 15-17, 18+ ετών) και συμμετείχαν στα αγωνίσματα «Παλαίσματα» και «Αγών Ημιεπαφής».

Για μια ακόμη χρονιά, πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος των αθλητών των συλλόγων του Νομού Ρεθύμνου, καθώς κατάφεραν να σημειώσουν υψηλές επιδόσεις στους αγώνες και να ανέβουν πολλές φορές στο βάθρο των νικητών.

Με έδρα τον Νομό Ρεθύμνου, στο Πρωτάθλημα συμμετείχαν οι εξής Σύλλογοι: Αθλητικός Σύλλογος Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου (Παναγιώτης Κανακαράκης), Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου (Βαγγέλης Συνολάκης), Αθλητικός Σύλλογος Μαχητικών Τεχνών Ατσιποπούλου (Γιάννης Δημητρόπουλος), Αθλητικός Σύλλογος «Πολυδάμας» (Νεκτάριος Κόνδυλας), Αθλητικός Σύλλογος Καβρός Ρεθύμνου (Μιχάλης Γαραντωνάκης).

Έλαβαν, επίσης, μέρος Σωματεία που δραστηριοποιούνται στους Νομούς Χανίων (Κερίτης, Κουρήτες, Μαίανδρος, Ζεύξιππος, Μαχητές Ζωής), Ηρακλείου (Φιλόνικος, Αθλόπολις, Μαύροι Ταύροι, Πυξ Λαξ) και Λασιθίου (Ιεράπετρα).

Π.Κανακαράκης: «Σημαντική δυναμική το Παγκράτιο στην Κρήτη»

O υπεύθυνος για το Παγκράτιο Άθλημα στην Περιφέρεια Κρήτης και Προπονητής του Αθλητικού Συλλόγου Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου, Παναγιώτης Κανακαράκης, σε δήλωση του ανέφερε τα παρακάτω:

«Ήταν ένα πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου, από το οποίο προέκυψαν νέα στάνταρ σε ότι αφορά την διοργάνωση περιφερειακών αγώνων. Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη συμμετοχή και τον τεράστιο όγκο αγώνων σε όλες τις κατηγορίες ήταν κυριολεκτικά ένα πρωτάθλημα προς μίμηση. Είναι πολύ σημαντική δυναμική για το Παγκράτιο να μπορεί να διεξαχθεί Τοπικό Πρωτάθλημα στην Κρήτη με τη συμμετοχή περισσότερων από 550 ατόμων.

Πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικά παιχνίδια στους τρεις ειδικά διαμορφωμένους αγωνιστικούς χώρους και έχει σημασία να επισημάνουμε το καλό κλίμα και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ όλων των προπονητών και των αθλητών που έλαβαν μέρος».  

Β. Συνολάκης: «Πρωτάθλημα- γιορτή για τους Συλλόγους»

Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης του τοπικού πρωταθλήματος και προπονητής της «Ακαδημίας Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου», Βαγγέλης Συνολάκης, επεσήμανε: «Είμαστε χαρούμενοι που φιλοξενήσαμε για 4η συνεχόμενη χρονιά στο Ρέθυμνο το τοπικό πρωτάθλημα Κρήτης Παγκρατίου Αθλήματος. Ένα πρωτάθλημα-γιορτή για τους αθλητές και τους προπονητές που συμμετέχουν σε αυτό.

Ήταν μια διοργάνωση υψηλού αγωνιστικού και οργανωτικού επιπέδου, με μεγάλη συμμετοχή αθλητών από όλη την Κρήτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Παγκράτιο είναι ένα άθλημα με γερές βάσεις και ελπιδοφόρο μέλλον.

Οι αθλητές προσέφεραν θέαμα και ανταμείφθηκαν από το θερμό χειροκρότημα του κοινού που βρέθηκε στις εξέδρες του γηπέδου και τις δυο μέρες των αγώνων.

Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα της οποίας διεξήχθη η διοργάνωση. 

Τον Δήμο Ρεθύμνης- Τμήμα Αθλητισμού για την παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Τους Εθελοντές Σαμαρείτες και τους γιατρούς που κάλυψαν υγειονομικά την διοργάνωση.

Την Anek Lines και την Blue Star Ferries που μας υποστηρίζουν στις ακτοπλοικές μετακινήσεις. Την αεροπορική εταιρεία Ellinair Airlines. Τους πολύτιμους χορηγούς μας: Captal Security, Ηλιάκης -Φρούτα, Μπαχάρι-Αντωνάκης, Αναψυκτικά Αρκάδι, Ζαχαροπλαστική Κανακάκης, Εστιατόριο Αλάνα,Rethymno Sports, Ρεθεμνιώτικα Νέα, Κρητική Επιθεώρηση, Ρέθεμνος.

Βεβαίως ευχαριστούμε την Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος υπό την αιγίδα της οποίας διεξήχθη το πρωτάθλημα. Τέλος, τους εθελοντές (διαιτητές, γραμματείες) που πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες όπως και όλους τους Συλλόγους για την υποδειγματική συμμετοχή τους». 

Π. Κανελλόπουλος: «Συγχαρητήρια για την διοργάνωση»

O Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (Ε.Ο.Π.Α.), κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υψηλού επιπέδου διοργάνωση του περιφερειακού πρωταθλήματος, σημειώνοντας ότι το Παγκράτιο Άθλημα σημειώνει διαρκή ανάπτυξη στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε: «Το Πρωτάθλημα Κρήτης δίνει κάθε χρόνο μεγάλη χαρά και ικανοποίηση στην Ομοσπονδία και στο άθλημα γενικότερα. Οφείλουμε να εκφράσουμε συγχαρητήρια για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας την διοργάνωση. Η συμμετοχή των αθλητών και των αθλητριών κυμάνθηκε και πάλι σε υψηλά αριθμητικά επίπεδα, αλλά το πιο σημαντικό είναι αυτό το θετικό κλίμα και η ποιότητα των αγώνων που παρακολουθούμε στις  παλαίστρες. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια, την Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμο, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και όλους τους χορηγούς που στηρίζουν το Παγκράτιο άθλημα στην Κρήτη».

ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ: Το άθλημα των Θεών!

Στην αρχαιότητα, το Παγκράτιο Άθλημα ήταν μια μαχητική τέχνη η οποία είχε μια ιδιαίτερη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα Νέμεα, τα Ίσθμια, τα Πύθια, τα Ολύμπια.

Επίσης, αποδεδειγμένα σήμερα είναι ο πρόγονος όλων των μαχητικών τεχνών αφού είναι η αρχαιότερη καταγεγραμμένη μαχητική τέχνη στον κόσμο.

Το Παγκράτιο ήταν η ένωση της πυγμαχίας , των λακτισμάτων, των πυγμών και της πάλης. Το όνομα του σημαίνει «Παν-Κράτος», δηλαδή «ο τα πάντα κρατών», «ο ισχυρότερος όλων».

 

Το Παγκράτιο αποτέλεσε μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων το 648 π.χ. στην 33η Ολυμπιάδα.

Οι αγώνες του Παγκρατίου διεξάγονταν την τελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων και θεωρούνταν «των εν Ολυμπία το κάλλιστον», δηλαδή το καλύτερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η τιμή για την πόλη που θα έβγαζε ολυμπιονίκη παγκρατιαστή ήταν τόσο μεγάλη ώστε γκρέμιζαν τα τείχη για να περάσει, πράγμα που δεν γινόταν για κανένα άλλο άθλημα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook