Ατμόσφαιρα θρίλερ και μυστηρίου καλύπτει τις προθέσεις  και τα σχέδια του ΔΝΤ για την  χώρα μας, καθώς το ελληνικό ζήτημα προκαλεί έντονες ζυμώσεις και τριβές στο εσωτερικό του διεθνούς Οργανισμού. Σε μία εβδομάδα, το ΔΝΤ συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στην Ουάσιγκτον με θέμα την Ελλάδα και ζητά εκτενή ενημέρωση από τον Πόλ Τόμσεν, ενώ επιδιώκουν να έχουν δια ζώσης  συνάντηση για να ενημερωθούν  και με τον Ελληνα πρωθυπουργό, στις 20 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ανησυχίες σύμφωνα με το protothema.gr, προκαλεί και  αν τελικώς η συμμετοχή ιδιωτών  φτάσει τελικά να καλύψει το 90% των  ελληνικών ομολόγων. Τελευταίες πληροφορίες  που έγιναν γνωστές στην Ουάσινγκτον -και επιβεβαίωσαν ανάλογη εικόνα που δίνει ο ΟΟΣΑ - «έδειχναν» πως έχει σκαλώσει στο 75%, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το σχέδιο που συμφωνήθηκε  την 21η Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Αμφίβολο φαντάζει όμως αν και πότε θα επιστρέψει τελικά στην Αθήνα και ο διαπραγματευτής  του ΔΝΤ,  Πόουλ Τόμσεν. Μετά την  δραματική τροπή που πήραν  οι διαβουλεύσεις πριν μια ακριβώς  εβδομάδα, η επανέναρξη των συζητήσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα ορίστηκε επισήμως για τις 14 Σεπτεμβρίου. Ο  κ.Τομσεν όμως είναι σίγουρο πως  δεν θα βρίσκεται μακριά και δεν  θα έρθει στη χώρα μας εκ μέρους του ΔΝΤ, αφού πρέπει να παραμείνει στην Ουάσιγκτον όπου θα τον περάσουν «γενεές δεκατέσσερις» οι επικεφαλής του.

Επιτελικά στελέχη  του Ταμείου που αντιδρούσαν  στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ήδη  εδώ και πολλούς μήνες - ειδικά αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο Στρος  Καν και τον διαδέχτηκε η Κριστίν  Λαγκάρντ - βρήκαν τη ευκαιρία που ζήταγαν  από καιρό: την επόμενη Τετάρτη  θα συνεδριάσει εκτάκτως το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο με θέμα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Η δε νέα επικεφαλής εμφανίζεται να ακολουθεί μια  πιο σκληρή γραμμή από τον προκάτοχό  της, επιδιώκοντας να προλάβει τυχόν  αντιδράσεις στην πολιτική της από  το λατινοαμερικανικό “λόμπι” του  ΔΝΤ που είχε επιδιώξει χωρίς  επιτυχία να πάρει τα ηνία στην μετά Στρος Καν εποχή.

Τα στελέχη του  ΔΝΤ έχουν ζητήσει ενημέρωση  από τον απεσταλμένο του, Πόουλ  Τόμσεν, στην Αθήνα, καθώς εκφράζουν  εντονότατη ανησυχία για το ελληνικό πρόγραμμα. Επ’ αυτού θα περάσουν από ανάκριση τον κ.Τόμσεν, για  να διαφανούν οι αιτίες του προβλήματος  και το μέλλον του σχεδίου του  ΔΝΤ για τη χώρα μας. Σε διάλογο  που μεταφέρεται πως έγινε  μάλιστα, ελέχθη από αξιωματούχο  στην Ουάσιγκτον ότι «τα μέτρα  έπρεπε να έχουν ληφθεί τον Ιούνιο αλλά η κυβέρνηση... ήταν σε διακοπές».

Κατόπιν τούτων θεωρείται  πιθανό μετά τη συνεδρίαση η Τρόικα να λάβει το πράσινο φως, για να επιστρέψει στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον  εκπρόσωπο του ΔΝΤ, κ.Τζέρι Ράις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει  αρχικά για την επιστροφή στην Ελλάδα , δηλαδή «τα μέσα Σεπτεμβρίου».