Η οριστική χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου από τον Δήμο Ηρακλείου αναμένεται να ξεσηκώσει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην Δημοτική Αρχή και την Εκκλησία της Κρήτης.

Το αποτεφρωτήριο Ηρακλείου αναμένεται να είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα με την χώρα μας, πέραν της Αλβανίας, να είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη που δεν διαθέτει χώρο καύσης νεκρών. 

Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να ανεγερθεί το αποτεφρωτήριο σε μια έκταση περίπου 45 στρεμμάτων στην Αλικαρνασσό. Πρόκειται για μια ιδιόκτητη έκταση που ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου.

Το θέμα είχε βρεθεί στην επικαιρότητα και πριν από δύο χρόνια όταν ξανά ο Δήμος Ηρακλείου είχε εκφράσει την επιθυμία να ανεγερθεί αποτεφρωτήριο που θα λειτουργεί παγκρήτια ωστόσο τότε είχε "κολλήσει" λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Στις αρχές του 2016 όταν και είχε συζητηθεί το θέμα, υπήρξε έντονη αντίδραση από την πλευρά της Εκκλησίας της Κρήτης. Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος αλλά και αρκετοί ιερωμένοι είχαν εκφράσει την αντίθεση τους στην ιδέα ανέγερσης ενός αποτεφρωτήριου υποστηρίζοντας ότι αυτό πάει απέναντι στις αρχές της εκκλησίας.

Είναι βέβαιο λοιπόν πως οι τελευταίες εξελίξεις θα δημιουργήσουν νέο κύκλο αντιδράσεων. Υπενθυμίζουμε πως πριν από δύο χρόνια, κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε μεγάλη αντίθεση από την πλευρά της Εκκλησίας Κρήτης. Σε δηλώσεις που είχε κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεση του με την ανέργερη αποτεφρωτηρίου τονίζοντας το 2016 πως "χρειάζεται να κρατήσουμε τις παραδόσεις και όλα εκείνα που συνδέονται με τα μνημόσυνα και τα Άγια Λείψανα. Να μη γίνουμε σαν την Ασία, να διατηρήσουμε την ταυτότητα μας, εμείς δεν αντιδρούμε στην επιθυμία του καθενός απλώς θέλουμε να εκφράσουμε την άποψη μας σε αυτή τη συζήτηση".